Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Omsetter for nesten en billion i BAE

I 2013 omsatte den norske bygg- anlegg- og eiendomsnæringen for 965 milliarder kroner, og skapte verdier for 317 milliarder. Næringen befester seg som landets største fastlandsnæring i verdiskapning.

Publisert Sist oppdatert

Det konkluderer en rapport fra Senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen BI, som er utarbeidet i samarbeid med Menon Economics.

I 2013 var den totale omsetningen i BAE-næringen på hele 965 milliarder norske kroner og verdiskapingen på 317 milliarder kroner. Omtrent en tredjedel av denne verdiskapingen foregikk utenfor storbyregionene, noe som bekrefter BAE-næringens betydning også for distrikts-Norge, skriver rapportforfatterne Anne Espelien, Marcus Gjems Theie og Lena Bygballe.

Lena Bygballe

BAE-næringen sto, ifølge rapporten, for drøyt 20 prosent av den samlede verdiskapingen fra næringslivet i fastlandsøkonomien, og BAE-næringen er dermed Norges største fastlandsnæring målt i verdiskaping.

Marcus Gjems Theie

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, har næringen hatt et fall i produktiviteten i forhold til andre næringer, men denne påstanden har også blitt motsagt av flere aktører.

– I vår verdiskapingsstudie ser vi på verdiskaping per sysselsatt, som et mål på produktivitet. Vi finner at mens verdiskapingen har økt med 132 prosent i tidsrommet 2003 – 2013, har sysselsettingen kun økt med 43 prosent i samme tidsrom. Dette indikerer at det har skjedd en produktivitetsvekst i BAE-næringen, i likhet med store deler av norsk næringsliv forøvrig. Vi ser videre at lønn per ansatt er lavere enn verdiskaping per ansatt, noe som også er en indikator på produktivitet.

Dette gjelder alle delene av næringen, selv om det er store variasjoner mellom de ulike aktørgruppene, uttaler rapportforfatterne.

Powered by Labrador CMS