Verneutstyr og arbeidstøy har i mange år vært utviklet for menn, men nå plikter arbeidsgiver å ha verneutstyr tilpasset både kvinner og menn der unisex-modeller ikke er tilfredsstillende. Arkivfoto.
Verneutstyr og arbeidstøy har i mange år vært utviklet for menn, men nå plikter arbeidsgiver å ha verneutstyr tilpasset både kvinner og menn der unisex-modeller ikke er tilfredsstillende. Arkivfoto.

Vil forbedre sortiment for verneutstyr og arbeidstøy tilpasset kvinner

Verneutstyr og arbeidstøy hvor unisexmodeller ikke oppfyller kvinners behov tilstrekkelig kan omfatte vernesko, arbeidsbukser, arbeidsjakker, briller, hjelmer og hørselvern, ifølge Ahlsell. Ahlsell, Blåkläder og Helly Hansen Workwear varsler at de vil forbedre og videreutvikle deres utvalg av verneutstyr og arbeidstøy tilpasset kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Det fremgår av Fellesoverenskomsten for byggfag at «med hensiktsmessig godkjent verneutstyr menes verneutstyr tilpasset kvinner og menn der unisexmodell ikke er tilfredsstillende».

– Det er først og fremst verneutstyr hvis du tenker på det som kom i oppgjøret i år, sier Christian Justnes. Han er forbundssekretær i Fellesforbundet.

– Det er egentlig en ganske smal sak at det er utvidet til å gjelde verneutstyr også, men det er samtidig viktig for noen, forteller Justnes.

– For verneutstyr dreier seg om ting som hjelmer, vernebriller, vernesko, og så videre?

Forbundssekretær Christian Justnes i Fellesforbundet. Foto: Fellesforbundet
Forbundssekretær Christian Justnes i Fellesforbundet.

– Mye av verneutstyret er sånn sett ikke noe problem for en kvinne å bruke, men inngangen vår var primært fallsikringsutstyr og seler. Når det gjelder arbeidstøy, handler det om komfort. Men når det gjelder fallsikringsutstyr kan det gå på helsa løs om det ikke fyller sin funksjon, svarer Justnes.

Det var fallselen som var den viktigste inngangen til kravet i år, og Justnes opplever at det ikke var noe problem å få forhandlingsmotparten til å bli enig.

Ifølge Justnes fikk Fellesforbundet inn krav om tilpasset arbeidstøy for to år siden.

– Tilpasset arbeidstøy var en større sak for oss, som ble tatt godt imot. Det handler om å skape etterspørsel hos leverandørene. Etter hvert går utvalget opp, og prisene ned, påpeker Justnes.

Byggeindustrien har spurt flere leverandører av verneutstyr og arbeidstøy om hvordan sortimentene deres til kvinner ser ut.

– Tilbyr verneutstyr og arbeidstøy spesielt tilpasset for kvinner

Segmentsjef for HMS i Ahlsell, Christian Gran. Foto: Ahlsell
Segmentsjef for HMS i Ahlsell, Christian Gran.

Segmentsjef for HMS i Ahlsell, Christian Gran, forteller at verneutstyr og arbeidstøy hvor unisexmodeller kanskje ikke oppfyller kvinners behov tilstrekkelig, kan omfatte både vernesko, arbeidsbukser, arbeidsjakker og visse typer personlig verneutstyr som briller, hjelmer eller hørselsvern.

– Disse produktene kan noen ganger ikke passe optimalt på grunn av forskjeller i kroppsformer og størrelser. Vi tilbyr verneutstyr og arbeidstøy spesielt tilpasset for kvinner der unisexmodeller ikke er tilfredsstillende. Ahlsell arbeider med leverandører, slik som Helly Hansen, Tranemo, Snickers med flere, som er oppmerksomme på variasjonen i kroppsformer og størrelser, og tilbyr produkter spesifikt for kvinner. I tillegg har Ahlsell egen merkevare gjennom Bekken & Strøm, der vi selv driver produktutvikling, sier Gran til Byggeindustrien.

Det er flere typer arbeidstøy og verneutstyr Ahlsell tilbyr kun i unisex, som ofte er arbeidshansker, hjelm, og mange typer sikkerhetsutstyr slik som sikkerhetsbriller, ørepropper, og åndedrettsvern, ifølge segmentsjefen.

– Ahlsell forplikter seg til å gjøre arbeidsplassen mer inkluderende og komfortabel for alle. Vi vil fortsette å undersøke behovene til våre kunder og ansatte, og ta tilbakemeldinger på alvor for å forbedre vårt utvalg av verneutstyr og arbeidstøy. Målet vårt er å sørge for at alle føler seg trygge, komfortable og godt utstyrt på jobb, uavhengig av kjønn, påpeker Gran.

– Et av de bredeste sortimentene for damer

Markedssjef i Blåkläder, Anja Løkke, forteller at verneskoene deres går fra størrelse 35 og oppover, og fra 35-39 har de damelest/smalere lest.

Markedssjef i Blåkläder, Anja Løkke. Foto: Blåkläder
Markedssjef i Blåkläder, Anja Løkke.

– Vi har et av de bredeste sortimentene for damer, til og med arbeidstøy for gravide. Når vi utvikler nye plagg i dag er det helt naturlig for oss at det også kommer damemodeller. Selv om håndverkerbransjen lenge har vært dominert av menn, er det for oss ingen tvil om at kvinner har rett til de samme mulighetene innen arbeidsklær. Vi i Blåkläder er derfor både stolte og ydmyke over at vi tilbyr komplette kvinnekolleksjoner innen alle yrkeskategorier, også innen flammehemmende plagg, sier Løkke til Byggeindustrien.

Blåkläders seriøse satsing på arbeidsklær for kvinner startet for alvor i 2015, ifølge markedssjefen.

– Siden den gang har vi utviklet over 100 ulike modeller tilpasset kvinner. I tillegg kommer også sko og hansker. I 2020 lanserte vi i den forbindelse også en spesialutviklet arbeidsbukse for gravide, et produkt som ble utviklet i samarbeid med målgruppen, nettopp for å sikre at produktet tilfredsstilte deres behov og krav. Etterspørselen etter disse produktene øker stadig, i et rolig tempo. Vi har for øvrig ved flere anledninger opplevd at aktører velger oss som samarbeidspartner nettopp fordi vi også tilbyr egen damekolleksjon, forteller Løkke.

Videre trekker Blåkläder kvinnesegmentet aktivt inn i deres eksterne kommunikasjon, opplyser markedssjefen.

– Blant annet har vi offisielle kvinnelige ambassadører. Vårt arbeid innen dette segmentet kommer definitivt til å utvikles videre, påpeker Løkke.

– Vil fortsette å utvikle produktgruppen

Salgssjef for Helly Hansen Workwear, Øystein Garnes, forteller at unisex-modell er lite tilfredsstillende for kvinner i de fleste tilfeller.

– Dette fordi kvinne- og mannekropper er bygd forskjellig, og nettopp derfor lager vi arbeidsklær for kvinner med en passform som er tilpasset. Vi har de siste årene hatt fokus på produkter utviklet for kvinner, og vi vil fortsette å utvikle denne produktgruppen i fremtiden, sier Garnes til Byggeindustrien.

Ifølge Garnes tilbyr Helly Hansen Workwear verneutstyr til kvinner spesielt innenfor håndverk, synlighet, regntøy og fottøy.

– I dag har vi foreløpig ikke produkter for kvinner i kategorien Mulitnorm, forteller Garnes.

De jobber med kvinneprodukter i alle kategorier for fremtiden, og det er et økt fokus fra deres side, ifølge salgssjefen.

– Helly Hansen Workwear ønsker å være en leverandør som tilbyr funksjonelle klær for alle arbeidere, uavhengig av kjønn. I løpet av 2025 lanserer vi blant annet produkter for gravide, forteller Garnes.

Denne saken ble først publisert i papirutgaven av Byggeindustrien. Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Helly Hansen Workwear etter publisering i bladet.

Powered by Labrador CMS