Visualisering av Øygarden transformatorstasjon.

NVE godkjenner at Statnett får bygge Øygarden transformator­stasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har samtidig godkjent at BKK får bygge Øygarden koblingsstasjon inntil den nye transformatorstasjonen.

Publisert

Statnett har fått tillatelse til å bygge ny transformatorstasjon på 420.000 volt (420 kV) ettersom den eksisterende stasjonen i Øygarden, Kollsnes, ikke kan oppgraderes til dette spenningsnivået.

Utbyggingen er viktig for strømforsyningen inn mot Bergensregionen, og har med forventninger om økt kraftbruk å gjøre, ifølge en pressemelding fra NVE.

Den nye tranformatorstasjonen og den nye koblingsstasjonen skal bygges like nordøst for den eksisterende stasjonen på Kollsnes, og det totale stasjonsområdet utgjør rundt 80.000 kvadratmeter. Statnetts stasjonsbygning vil få en grunnflate på rundt 5.300 kvadratmeter, og bli rundt 22 meter høy, ifølge pressemeldingen.

Utbyggingen betyr at kraftledningene til Statnett og BKK må legges opp inn til den nye stasjonen, og at de vil krysse Osundet på nye master.

– For å minimere virkningene for natur og samfunn har vi stilt krav om at Statnett og BKK utarbeider en felles detaljplan, som beskriver hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres, sier Ingrid Myrtveit, som er seksjonsleder i NVE, i meldingen.

I denne planen må man blant annet beskrive hvordan kystlynghei kan tilbakeføres etter endt anleggsarbeid, og hva slags muligheter og eventuelle begrensninger som vil gjelde for skjøtsel av denne naturtypen i driftsfasen.

Powered by Labrador CMS