Økonomidirektør Jørgen Wiese Porsmyr (til venstre) og konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke presenterte entreprenørkonsernets kvartalstall torsdag.
Økonomidirektør Jørgen Wiese Porsmyr (til venstre) og konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke presenterte entreprenørkonsernets kvartalstall torsdag.

Økt inntjening for Veidekke: – Bør aldri være for fornøyd

Veidekke omsatte for 10,8 milliarder kroner i andre kvartal 2024. Resultatet før skatt endte på 484 millioner, opp 25 prosent fra året før.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem av Veidekkes kvartalsrapport for andre kvartal 2024, som ble presentert torsdag.

– Gitt at dette er et enkeltkvartal, er vi fornøyde. Serien består av mange kamper, og dette er en av dem, sier økonomidirektør Jørgen Wiese Porsmyr til Byggeindustrien.

– Men man bør jo aldri være for fornøyd, for da jobber man bedre, påpeker konsernsjef Jimmy Bengtsson.

Veidekke-toppene har grunn til å være fornøyde.

Omsetningen i andre kvartal i år gikk ned fra 11,2 milliarder kroner fra samme kvartal i fjor til 10,8 milliarder kroner i år, men resultatet før skatt landet på 484 millioner kroner i kvartalet, en økning på 25 prosent fra 387 millioner kroner i samme kvartal i 2023. Sammenliknet med fjoråret økte resultatet i samtlige virksomhetsområder bortsett fra Bygg Norge, hvor kvartalsresultatet falt fra 164 millioner i 2023 til 148 millioner kroner i år.

– I den markedsfasen som vi er i byggenæringen, med lavere aktivitet, holder Bygg Norge fortsatt samme resultatsmargin på fire prosent, som er en sterk prestasjon i seg selv. Bygg Norge er en hovedmotor for Veidekke fordi virksomhetsområdet er så stort, og den jobben Bygg Norge har gjort, er veldig sterk, sier Porsmyr.

Fremgang på Infrastruktur

Den samlede resultatmarginen for Veidekke var 4,5 prosent i andre kvartal 2024, mot 3,5 prosent i samme kvartal 2023.

Infrastruktur Norge har hatt størst fremgang i kvartalet, og omsatte for 2,8 milliarder kroner i andre kvartal 2024, en økning på 16 prosent fra andre kvartal 2023. Den økte omsetningen kom, ifølge Veidekkes kvartalsrapport, som følge av høy produksjon i flere prosjekter i anleggsvirksomheten og tidligere sesongstart, høyt volum og økte priser i asfaltvirksomheten. Resultatet før skatt var 183 millioner kroner, opp fra 109 millioner kroner i samme periode i fjor. Samlet resultatmargin var 6,5 prosent, opp fra 4,5 prosent i andre kvartal 2023.

– Konsernet opprettholder en høy ordrereserve, etter bred og god ordreinngang i kvartalet. I infrastrukturvirksomhetene venter vi fortsatt god aktivitet, og dette markedet byr på mange interessante prosjekter. Den norske byggvirksomheten har en solid ordrebok, selv om omsetningen i de kommende kvartalene fortsatt vil ligge under fjorårets nivå. I byggvirksomheten i Sverige gjenspeiler ordrereserven både nedgangen i boligmarkedet og restruktureringen av virksomheten vår, og på kort sikt ser vi ingen endring i dette bildet, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i en pressemelding om kvartalsresultatet.

– Det er lenge siden vi fikk et nytt boligprosjekt i Sverige, men i Norge triller det inn, kommenterer Bengtsson til Byggeindustrien.

I juni vant Veidekke et boligprosjekt for Fredensborg på Vollebekk i Oslo, som inngår i tallene for andre kvartal. Allerede har entreprenørkonsernet sikret seg to store prosjekter som går inn i ordrereserven for tredje kvartal, Grønnvollkvartalet for Nordr og Mariakvartalet for Oslo S Utvikling.

– Ordrereserven vår på bolig i Norge holder seg mye sterkere enn man skulle tro. Oslo er motoren her. Det settes ikke i gang så mange prosjekter, men vi er inne i mange av dem, sier Porsmyr.

Flater ut

Total ordreinngang for Veidekke i andre kvartal 2024 var 9,8 milliarder kroner, mot 12,2 milliarder i samme periode i fjor, og ordrereserven utgjorde 41,1 milliarder ved utgangen av kvartalet. Dette er en nedgang fra 45,0 milliarder på samme tid i fjor, men opp fra 40,4 milliarder ved årsskiftet. 54 prosent av ordrereserven kommer til omsetning i de neste tolv månedene, skriver Veidekke.

– Vi vil nok få en aktivitetsnedgang i Bygg Norge også i andre halvår, men så vil det flate ut, sier Porsmyr.

H1-verdi for konsernet (antall fraværsskader per million arbeidstimer) i andre kvartal var 2,8, mot 4,6 i foregående kvartal og 3,7 i andre kvartal 2023.

– Det viktigste vi ser på, er antall alvorlige skader, og her har vi kommet ned på veldig lave tall. To alvorlige skader i andre kvartal er fortsatt to for mange, men her er vi på et veldig lavt nivå. Vi måler også antall ekstremt alvorlige avvik, avvik som kunne ha blitt alvorlige skader. Her har vi hatt en kraftig nedgang, og det er viktig, for da er det ikke bare flaks eller tilfeldigheter som gjør at det ikke har blitt ulykker – da er det kvalitet i HMS-arbeidet, avslutter Bengtsson.

Powered by Labrador CMS