Konsernsjef Tonje G. Jensen i Mesta. Foto: Mesta

Mesta-sjefen bekymret for fylkesveiene

Fylkeskommunene mister øremerkede tilskudd til fylkesveiene og rustes ikke tilstrekkelig for regn og flom, advarer Mesta.

Publisert

– Klimaendringene skaper økt behov for både forebygging og vedlikehold. Budsjettet gir ikke den kraftinnsatsen som fylkene trenger for å forhindre større skader etter mer regn og flom, skriver konsernsjef Tonje Jensen i Mesta til Byggeindustrien.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å bevilge 96,1 milliarder kroner på Samferdselsdepartementets budsjett. 46,9 milliarder kroner av dette skal gå til veiformål. Pengene går hovedsakelig til drift, vedlikehold og investeringer i riksveiene, skriver regjeringen.

Mens riksveiene får økte driftsmidler, mister fylkene sitt øremerkede tilskudd til fylkesveiene, påpeker Mesta.

Tilskuddet som faller bort oppveies med en økning i rammetilskuddet, men gir i realiteten ikke en økning til fylkesveiene. Det er disse veiene som er i dårligst forfatning, og der klimaendringene tærer mest og vedelikeholdsetterslepet er størst, skriver drift- og vedlikeholdsentreprenøren.

– På den positive siden er økte bevilgninger til drift og vedlikehold av riksveinettet, selv om lønns- og prisvekst spiser opp halvparten, skriver Tonje Jensen.

Mesta sier seg også fornøyd med at budsjettet øker til vedlikehold på jernbanen.

– Dette vil bidra til et nødvendig løft av jernbanen, inkludert innføring av ERTMS og gjenoppretting etter flomskader langs jernbanen, skriver Jensen.

Powered by Labrador CMS