På Melkøya utenfor Hammerfest har Equinor bygget et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. Regjeringen ønsker å elektrifisere anlegget, men møter motstand fra blant andre reineiere. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
På Melkøya utenfor Hammerfest har Equinor bygget et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. Regjeringen ønsker å elektrifisere anlegget, men møter motstand fra blant andre reineiere.

Reineiere tapte søksmål mot Statnett om elektrifisering av Melkøya

Vestre Finnmark Tingrett stopper ikke byggingen av ny strømlinje til Melkøya. Dermed er det grunnlag for elektrifisering av gassanlegget i Hammerfest.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Altaposten. Det er arbeidet med å bygge en kraftlinje på 420 kV fra Skaidi til Melkøya som er stridens kjerne.

Regjeringen vil elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest, men kraftlinjen som skal frakte strøm til anlegget, vil gå gjennom reinbeiteområder.

Det var reinbeitedistriktene 22 Fiettar og 20 Kvaløy/Fàlà som i juni gikk til søksmål mot staten, men de gikk altså på tap i Vestre Finnmark tingrett. I begrunnelsen legger tingretten vekt på de økonomiske konsekvensene for samfunnet ved å ikke bygge kraftlinjen.

«Retten har ikke vært i tvil om resultatet i klagesaken. Selv om distriktene har mange innsigelser mot vedtakene, og forhåndstiltredelsen, er det på den andre siden klart at en stans i anleggsdriften vil ha betydelige konsekvenser for utbyggerne, både praktiske og økonomiske.», heter det i kjennelsen fra torsdag.

Verken Altaposten eller NRK har hittil fått kontakt med reinbeitedistriktene eller deres advokater. Kjennelsen kan ankes.

Elektrifiseringen av Melkøya er kontroversiell og splitter innbyggerne i Finnmark. For at gassanlegget skal gå på strøm, vil blant annet regjeringen at det bygges ut flere vindkraftanlegg i fylket.

Powered by Labrador CMS