LNS-konsernet har vært involvert i rubinutvinning på Grønland siden 2013, først som entreprenør, og siden 2016 som største aksjonær i Greenland Ruby. Nå søker gruveselskapet rekonstruksjon. Foto: LNS.
LNS-konsernet har vært involvert i rubinutvinning på Grønland siden 2013, først som entreprenør, og siden 2016 som største aksjonær i Greenland Ruby. Nå søker gruveselskapet rekonstruksjon.

LNS sitt rubin-selskap søker rekonstruksjon

Greenland Ruby har ikke lyktes i å oppnå tilstrekkelig inntekter til å betjene selskapets gjeld. Nå har styret i selskapet besluttet å søke en rekonstruksjon av selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Greenland Ruby i en pressemelding.

I 2016 overtok Greenland Ruby lisens for utvinning av edelstener på Grønland. Majoritetseier i selskapet er Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS, gjennom holdingselskapet LNS Mining AS.

– Til tross for en vellykket utvinning av rubiner og betydelige investeringer i tilhørende anlegg og det grønlandske samfunn, har økte renter, inflasjon og dyrtid gjort markedet betydelig mer krevende de siste årene, sier Arnt-Eirik Rørnes, CEO i Greenland Ruby, i en pressemelding.

Arnt-Eirik Rørnes, CEO i Greenland Ruby. Foto: LNS.
Arnt-Eirik Rørnes, CEO i Greenland Ruby.

Søker rekonstruksjon

I samråd med selskapets største kreditor, Nebari Natural Resources Credit Fund I, har styret nå besluttet å søke en rekonstruksjon av selskapet.

Restruktureringen innebærer at det utnevnes administratorer som i samarbeid med selskapets ledelse vil arbeide for å finne den beste løsningen for selskapets kreditor og selskapets fremtid. Når denne prosessen pågår, vil det være en utsettelse av betalinger til selskapets kreditorer, står det i meldingen.

Tror på fremtiden

Ifølge Greenland Ruby er målet med rekonstruksjonen er å unngå et oppbud og å reetablere et konkurransedyktig og attraktivt selskap. I tillegg til Greenland Rubys virksomhet på Grønland, vil rekonstruksjonen i tillegg omfatte markedsrettede datterselskap i USA og Frankrike. Serviceselskapet i Thailand vil ikke bli direkte omfattet av rekonstruksjonen, ifølge gruveselskapet.

– Styret har valgt å søke en rekonstruksjon fordi det fortsatt har tro på Greenland Ruby og virksomheten på Grønland. Greenland Ruby innehar lisens på utvinning fra en av verdens rikeste rubinforekomster, og har utviklet en nyskapende forretningsmodell ved å tilby sertifiserte og sporbare edelstener av høyeste kvalitet, på en global markedsplass. Styret mener også at selskapet har et uforløst potensial til å skape arbeidsplasser og verdier på Grønland, sier Rørnes.

Prosessen er startet

Begjæringen om rekonstruksjon er levert til retten i København og Nuuk, og rekonstruksjonsprosessen vil starte umiddelbart, opplyser Greenland Ruby.

Alvarez & Marsal er engasjert som rådgivere for salg av selskapet og selskapets eiendeler, inkludert gruven i Aappaluttoq og selskapets varelager.

Ifølge Greenland Ruby ble selskapet etablert med en ambisjon om å utvikle en lønnsom og bærekraftig utvinning av sertifiserte og sporbare edelstener på Grønland. I tillegg driver selskapet salg og markedsføring av rubiner og rosa safirer til det globale markedet.

Med bakgrunn i tøffere økonomiske tider, ble gruvedriften på Grønland midlertidig stengt for å redusere Greenland Rubys løpende kostnader i slutten av 2022, står det i meldingen.

LNS involvert i over ti år

LNS-konsernet har vært involvert i rubinutvinning på Grønland siden 2013, først som entreprenør, og siden 2016 som største aksjonær i Greenland Ruby.

Dagens eiere har investert nærmere 1,5 milliarder norske kroner i Greenland Ruby. Disse investeringene er i all hovedsak allerede nedskrevet, ifølge gruveselskapet.

– Greenland Ruby har investert betydelig i anlegg og infrastruktur knyttet til gruveanlegget i Aappaluttoq og i det grønlandske samfunnet. I tillegg har selskapet utviklet nye, moderne salgskanaler, kommenterer Rørnes.

Powered by Labrador CMS