André Waage, leder for NCC Industry Norge. Foto: Håkan Lindgren
André Waage, leder for NCC Industry Norge. Foto: Håkan Lindgren

Innlegg: La asfaltentreprenørene konkurrere på kompetanse og erfaring

Asfalt-sjef André Waage i NCC etterlyser i dette innlegget flere kontrakter hvor det i større grad konkurreres på kunnskap og erfaring. Han mener egenskapskontrakter vil drive utviklingen videre og gi bedre og mer holdbare asfaltdekker.

Innlegg av:

André Waage, leder for NCC Industry Norge.

Årets asfaltkontrakter begynner nå å bli tildelt, og kontrakter skal signeres. I løpet av vinteren har asfaltentreprenørene jobbet på høygir med å kalkulere, sikre leveranseavtaler og vurdere mulighetene i markedet. I tiden fremover skal kontrakter for flere milliarder kroner signeres, og grunnlaget for årets asfaltsesong blir lagt. Deretter er det i hovedsak produksjon og legging som gjelder.

Det er likevel et stort behov for nytenkning i bransjen. NCC Industry og andre sentrale aktører i bransjen sitter på en unik kompetanse og har solid kunnskap og erfaring. Denne kompetansen må utnyttes bedre enn i dag.

Vi i NCC Industry ser hva som fungerer og hva som burde forbedres i de asfaltjobbene som utføres. Jeg tør påstå at de store veieierne ikke gir rom for nyskapning i de detaljerte kontraktene vi ser i dag. Det gjør at bransjen ikke tar i bruk nye løsninger, noe som hemmer utviklingen og nyskapning i bransjen.

I dag har vi flere gode eksempler på egenskapskontrakter som gjør at entreprenørene kan garantere lengre levetid og lavere CO2-utslipp på dekkets levetid.

Sommeren 2022 la NCC et tynndekke i fire felt på to parseller på E18 utenfor Drammen. I kontrakten ble entreprenøren gitt muligheten til i større grad å velge løsning og dermed utnytte erfaring og kunnskap på en svært god måte. Et tynt og slitesterkt vedlikeholdsbelegg er både kostnadseffektivt og ressursvennlig. Med denne dekketypen tilpasses produktet godt til de egenskapene kunden ønsker på veistrekningen. Samtidig gir denne typen løsninger lave CO2-utslipp og et godt bærekraftig alternativ.

Det ble for noen år siden ble det varslet at det ville komme flere egenskapskontrakter. Så langt i år har det kommet ut to slike kontrakter. Det er nedslående. Kontraktene må i større grad gi asfaltentreprenørene ansvaret for løsning og konsept. Det gjør at vi konkurrerer på kompetanse og erfaring som vil drive utviklingen videre og gi bedre og mer holdbare asfaltdekker.

Egenskapskontrakt

En egenskapskontrakt for asfaltprosjekter er en kontraktsform hvor entreprenøren gis større muligheter til å velge løsninger basert på de spesifikke egenskapene oppdragsgiveren ønsker. Dette kan inkludere krav til slitestyrke, levetid, miljøpåvirkning og andre tekniske spesifikasjoner.

Slik fungerer det:

Entreprenøren får frihet til å velge produksjonsprosess, materialer og metoder for dekkelegging som oppfyller de egenskapene som er definert for asfalten. Dette gir entreprenøren mulighet til å bruke kunnskap, erfaring og evne til å tenke nytt og ta i bruk ny teknologi og løsninger.

Etter gjennomført asfaltprosjekt gjennomføres tester og evalueringer opp mot de kravene som ble stilt i kontrakten, for eksempel asfaltens levetid og CO2-utslipp.

Egenskapskontrakter bidrar til økt samhandling mellom oppdragsgiver og entreprenør, og entreprenørens kunnskaper og erfaring utnyttes for å utvikle de beste løsningene. Potensialet for kutt i CO2-utslipp økes.

Gode egenskapskontrakter må ha som ambisjon å bidra til mer asfalt for pengene og redusert klimapåvirkning, samtidig som kvaliteten sikres i henhold til kravene på veistrekningen.

Eksempler på nyskapning og kunnskap i asfaltbransjen

  • Biogent bindemiddel: NCC har testet bruk av treolje som bindemiddel i stedet for tradisjonell bitumen, som er et fossilt oljeprodukt. Denne løsningen reduserer CO2-utslippene betydelig og bidrar til en mer bærekraftig asfaltproduksjon.
  • Lavtemperaturasfalt: Produksjon av asfalt ved lavere temperaturer reduserer energiforbruket og CO2-utslippene. Dette har de fleste asfaltentreprenører god erfaring med.
  • Høy andel gjenbrukasfalt: Bransjen har i flere år testet ut asfaltmetoder som benytter en høy andel resirkulert materiale.
  • CO2-fangst: Noen løsninger inkluderer asfalt som binder mer CO2 enn den slipper ut, ved å bruke materialer som absorberer karbon.
  • Spesialutviklede asfaltdekker som tynndekker og spesialstrukturdekker

  Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS