Hvor mye tid går det med til å vente på ferjeavgang, til å sitte på ferje mens den krysser og til å tilrettelegge hele reisen tilpasset rutetidene? Og hva er den tiden verdt? Foto: Gorm Kallestad / NTB
Hvor mye tid går det med til å vente på ferjeavgang, til å sitte på ferje mens den krysser og til å tilrettelegge hele reisen tilpasset rutetidene? Og hva er den tiden verdt?

Rapport: Trengs bedre metoder for å velge mellom ferje og fast veiforbindelse

Transportøkonomisk institutt foreslår nye metoder for å vurdere om det er best å forbedre ferjetilbudet eller å erstatte det med en fast veiforbindelse.

Publisert Sist oppdatert

– Resultatene våre kan brukes til å regne på nytten både av å forbedre ferjetilbudet og å erstatte det med en fast veiforbindelse, sier forskningsleder Askill Harkjerr Halse i Transportøkonomisk institutt (TØI) på nettsiden deres.

Forskerne har kartlagt hvordan ferjetilbudet blir behandlet i dagens transportanalyser og samfunnsøkonomiske analyser. Dagens praksis viser at ulike modeller og verktøy ikke vekter og vurderer betydningen av hvor ofte ferja går, på samme måte. Ingen av dagens metoder gir et fullstendig bilde av ulempene det medfører å ha færre avganger og mer ventetid.

TØI etterlyser at det tas mer hensyn til hvordan ferjetilbudet oppleves av trafikantene når en gjør samfunnsøkonomiske analyser.

– Basert på funnene våre gir vi anbefalinger om oppdatert tekst om verdsetting av ferjetilbud i Håndbok V712 og utvikling av modellene på kort og lang sikt, skriver TØI i rapportsammendraget.

Powered by Labrador CMS