Foto: Agder Gruppen.

Bankene har blitt usikre på Agder Gruppen: – Det jobbes med å få oversikt

Tom Eikså, styremedlem og medeier i Agder Gruppen, bekrefter at det jobbes med å få full oversikt over verdiene i Agder Gruppen og konsernets økonomiske situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kunne Fædrelandsvennen opplyse at et en rekke banker og finansieringsinstitusjoner har hyret inn Bjarøy AS til å utføre undersøkelser rundt sikkerheten for lånene de har gitt til Agder Gruppen.

Dette bekrefter Tom Eikså, styremedlem og medeier i Agder Gruppen, overfor Byggeindustrien.

– Det jobbes med å få en full oversikt over verdiene og den økonomiske sitasjonen. Konsernet har mange lokasjoner, inklusive i Sverige, og per nå har vi ikke full oversikt, sier Eikså til Byggeindustrien.

– Har blitt usikre

Han forteller at Bjarøy sine tredjepartsundersøkelser av Agder Gruppen kommer som et resultat av blant annet konkursen i Flekkefjord-baserte Agder Tunnelservice AS i mars.

– Bankene har blitt usikre blant annet på grunn av det som skjedde i Flekkefjord. Det har nok vært litt for dårlig rutiner og litt for dårlig oversikt i Agder Gruppen. Derfor har bankene blitt enige om at Bjarøy som tredjepart går inn og sjekker og skaffer oversikt over verdiene, som befinner seg på en rekke ulike steder, sier Eikså.

Han opplyser at Agder Gruppens maskin- og utstyrspark kan være verdt rundt to milliarder kroner.

Vokst fort

Tom Eikså, styremedlem og medeier i Agder Gruppen, sier det jobbes med å få full oversikt over konsernet.
Tom Eikså, styremedlem og medeier i Agder Gruppen, sier det jobbes med å få full oversikt over konsernet.

– Hva er årsakene til at Agder Gruppen har havnet i det som fremstår som en krevende økonomisk situasjon?

– Agder Gruppen har vokst fort. Konsernet har blitt styrt av en god gründer, men det er ikke sikkert Agder Gruppen har hatt gode nok systemer og god nok oversikt. Derfor har det kommet endringer, sier Eikså.

I slutten av forrige uke kom Agder Gruppen med meldingen om at Gunstein Lauvrak tar over som konsernsjef. Agder Gruppens grunnlegger Svein Arne Uppstad, har ifølge meldingen, trukket seg fra rollen som konsernsjef.

Svein Arne Uppstad og Else Berit Bø Uppstad eier knappe 48 prosent av Agder Gruppen, gjennom selskapet Nummer 123 AS, mens Tom Eikså sitt investeringsselskap TT-Invest eier nesten 27 prosent. Stangeland Gruppen har en eierandel på 20 prosent i Agder Gruppen.

Det Kristiansand-baserte konsernet ble etablert i 2019 og omfatter selskapene Agder Anleggsenter, Agder Rental, Agder Maskintransport og Agder Slangeservice. Agder Gruppen har åtte avdelinger i Norge og to i Sverige, ifølge konsernets nettside.

Agder Gruppen omsatte for rundt to milliarder kroner i 2023. I de foregående årene gikk konsernet fra en omsetning på knappe 550 millioner i 2020 til nesten 1,6 milliarder i 2022.

Resultat for fjoråret er ikke offentlig kjent, men konsernet hadde et driftsresultat på over 100 millioner i 2022, ifølge proff.no.

Ifølge Fædrelandsvennen hadde Agder Gruppen en samlet gjeld på nesten 1,6 milliarder kroner i 2022, som er siste tilgjengelige regnskapsår.

– Må få oversikt

Tom Eikså kommer med følgende svar på Byggeindustriens spørsmål om hvor sannsynlig det er at eierne går inn med mer penger i Agder Gruppen:

– Det vet vi når vi har fått full oversikt, men jeg tror det er sannsynlig.

– Hvordan ser du for deg den videre prosessen med Agder Gruppen?

– Det er først og fremst å få oversikt, så må vi ta det videre etter det, svarer Eikså.

– Har du tro på at dette løser seg?

– Jeg kan ikke svare på det før vi har full oversikt.

Har satt avtaler på vent

Tidligere denne uken omtalte Byggeindustrien en sak fra Fædrelandsvennen om Pon Equipment og Volvo Maskin som har satt avtaler med Agder Gruppen på vent på grunn av manglende betaling.

Powered by Labrador CMS