Det var stille på Agder Gruppens nye anlegg på Berger i Lillestrøm kommune onsdag kveld. Vektere er til stede og passer på anlegget.Foto: Arve Brekkhus
Oppbudsbegjæring for milliardkonsern
Styret i Agder Gruppen har levert oppbudsbegjæring for milliardkonsernet onsdag ettermiddag.
Det bekrefter styret i Agder Gruppen i en pressemelding onsdag kveld.
Annonse
– Styret i Agder Gruppen har i dag innlevert oppbudsbegjæring til i Agder tingrett. Dette er en svært trist dag, ikke minst for konsernets mange ansatte, skriver de i pressemeldingen.
Agder Gruppen har ifølge sine egne nettsider 280 ansatte, mens Fædrelandsvennen opererer med tallet 220 fordelt på 13 lokasjoner i Norge og Sverige.
– Omfanget av Agder Gruppens finansielle utfordringer ble først gjort kjent for styret og de finansielle eierne for kort tid siden. Agder Gruppen har vært gjennom en periode med rask vekst, hvor økte renter, et svekket markedssentiment kombinert med større avvik i håndteringen av finansielle engasjementer har ført til en hurtig forverring av selskapets evne til å betjene sine løpende forpliktelser, skriver selskapet videre i pressemeldingen.
I meldingen vises det til at det den siste har tiden pågått en intens prosess rundt mulige løsninger for å redde konsernet.
– Dessverre har det i løpet av prosessen blitt klart at omfanget av utfordringene er klart større enn opprinnelig antatt, slik at en redningsaksjon ikke var mulig. Styret hadde dermed ikke noe annet valg enn å begjære oppbud. Dette beklages på det aller sterkeste overfor alle involverte, skriver selskapet videre.
Byggeindustrien har onsdag ikke lykkes med å få en kommentar fra konstituert konsernsjef Gunstein Lauvrak. Byggeindustrien har heller ikke lykkes med å komme i kontakt med gründer Svein Arne Uppstad.
Byggeindustrien har spurt kommunikasjonsansvarlig Hans Martin Sveindal om han har en kommentar.
– Ikke utover pressemeldingen, nei, skriver han i en SMS og viser til meldingen som ble sendt ut klokken 17.59 onsdag.
I forrige uke ble det kjent at en rekke banker og finansieringsinstitusjoner var usikre på Agder Gruppen og at de derfor hadde hyret inn selskapet Bjarøy AS til å utføre undersøkelser rundt sikkerheten for lånene de har gitt til Agder Gruppen.
Fædrelandsvennen meldte tidligere på dagen at det ble skrevet oppbudsbegjæring på ett eller flere selskaper i Agder Gruppen-konsernet.
Møteaktivitet
Det har vært hektisk møteaktivitet de siste dagene for å komme i mål med en løsning for konsernet.
Mellom møtene onsdag formiddag var Byggeindustrien i kontakt med styremedlem og medeier i Agder Gruppen, Tom Eikså.
Eikså er også styreleder, eier og daglig leder i TT Anlegg som er en av de største eierne i kriserammede Agder Gruppen.
Tidlig på dagen var han hemmelighetsfull om hvilken vei det gikk, men sa han trodde det ville komme mer informasjon i løpet av onsdag.
– Du får vente og se, svarte han på spørsmål om nyhetene ville være gode eller dårlige.
Etter at meldingen om oppbudsbegjæringen gikk ut, sier Tom Eikså følgende til Byggeindustrien om utviklingen.
– Vi håpte på noe annet tidligere i uka.
– Når var det dere skjønte at det ikke kom til å gå?
– Jeg må nesten bare vise til pressemeldingen og at dere må forholde dere til bostyrer. Jeg har dessverre ikke noen kommentar utover det, sier Eikså.
Stangeland: Ingen kommentar
Heller ikke daglig leder Tommy Stangeland i Stangeland Maskin vil kommentere saken til Byggeindsutrien etter at oppbudsbegjæringen har gått ut for Agder Gruppen.
Stangeland Maskin eier 17 prosent av Agder Gruppen.
– Nei, jeg har ikke noen kommentar, sier Stangeland til Byggeindustrien.
Maskinleverandør har penger utestående
Administrerende direktør Arne Knaben i Volvo Maskin er en av mange i anleggsbransjen som nå er på Vei og Anleggs-messen på Lillestrøm.
Selskapet han leder har Agder Gruppen på kundelisten og Knaben har fulgt med på situasjonen rundt det kriserammede selskapet.
– Diskusjonen summer rundt her, men vi vet ikke så mye, sa Knaben til Byggeindustrien onsdag ettermiddag.
Da Byggeindustrien ringte kort tid etter at saken med oppbudsbegjæringen var blitt offentlig kjent, hadde han fortsatt ikke fått mer informasjon.
– Men når du sier at dette er et faktum, så er det trist at det har blitt sånn. Vi kommer til å kontakte de kundene som har finansiert gjennom Volvo finans, slik at vi sammen kan finne gode løsninger for at de skal kunne fortsette sin drift. Likedan vil vi forsøke å hjelpe alle andre kunder som har en Volvo-maskin og som trenger service og reperasjon. Det vil vi ta direkte med dem, for å se om vi får løst dette sammen, sier Knaben.
– Dere har penger utestående hos Agder Gruppen?
– Vi har noe, ja, sier Knaben uten å ville gå inn på hvor mye.
– Konstruktiv dialog
Selskapet har de siste dagene jobbet intenst med å få på plass en midlertidig forretningsplan for at den daglige driften kunne gjenopptas.
Konstituert konsernsjef i Agder Gruppen, Gunstein Lauvrak, kommenterte saken i en pressemelding fra Agder Gruppen tirsdag ettermiddag.
Da hadde de fortsatt et håp om å komme i mål med en løsning.
– Vi opplever dialogen med bankene og eierne som konstruktiv, og har et berettiget håp om at det kan foreligge en positiv avklaring i løpet av kort tid, sa konstituert konsernsjef Gunstein Lauvrak tirsdag.
Agder Gruppen har vært i rask vekst. Konsernet omsatte for rundt to milliarder kroner i 2023. I de foregående årene gikk konsernet fra en omsetning på knappe 550 millioner i 2020 til nesten 1,6 milliarder i 2022.
Resultat for fjoråret er ikke offentlig kjent, men konsernet hadde et driftsresultat på over 100 millioner i 2022, ifølge proff.no.
Ifølge regnskapstallene hadde Agder Gruppen en samlet gjeld på nesten 1,6 milliarder kroner i 2022.