F.v. Lasse Jalling (avdelingsdirektør i KS), Jesper W. Simonsen (områdedirektør for samfunn og helse i Norges Forskningsråd), Merete Kvidal (prosjektdirektør for campusutvikling i NTNU), Ingrid Dahl Hovland (adm. direktør i Nye Veier), Harald Nikolaisen (adm. direktør i Statsbygg og Per Morten Johansen (adm. direktør i Omsorgsbygg KF i Oslo kommune). Debatten ble ledet av Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Dahl Hovland: - Viktig å tørre mer i innovasjonsarbeidet

Administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier AS mener norske byggherrer må tørre mer for å øke innovasjonstakten. – Mange kan bli flinkere til å tenke litt utenfor boksen, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Hovland peker på at Nye Veier helt siden oppstarten har satt seg tøffe innovasjonsmål – og at det er fullt mulig å nå disse målene.

– Fokus på innovasjon gir resultater - og vi ser det er et stor uforløst potensiale hos mange offentlige utbyggere, sier Nye Veier-sjefen.

Hun får støtte av en annen stor offentlig utbygger - Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen.

– Det å drive innovasjon som offentlig byggherre er veldig viktig. Vi må stadig utvikle og endre oss. Vi har sett at fokus på innovasjon er et meget nyttig virkemiddel for å klare å jobbe på en ny måte. Ønsket om å endre noe må være viktigere enn redselen for å gjøre feil, sier Nikolaisen.

Han peker samtidig på at det fremover vil bli enda mer samhandling mellom de ulike leddene i verdikjeden i byggenæringen – og avviser at det offentlige innkjøpsreglementet setter en stopper for utviklingsarbeid gjennom mer bruk av samhandling.

– Det er en myte at offentlige anskaffelsesregler sette begrensinger på disse nye måtene å jobbe på, blant annet gjennom mer bruk av samhandling – det handler bare om kompetanse. Vi ser det som meget viktig å kunne sette sammen gode prosjektgrupper som kan utvikle nye gode konsepter og samtidig spare penger og skape gode verdier, legger Nikolaisen til.

Har makt
De offentlige selskapene er en storinnkjøper i byggenæringen.

– Dermed har vi makt til å påvirke både brukerne og hva markedet leverer. Vi investerer for cirka sju milliarder kroner i året og vi kjøper inn 95 prosent av dette i leverandørmarkedet. Samarbeidet mellom det offentlige og private er veldig viktig – og avgjørende for at næringen skal få en god og langsiktig utvikling, mener Nikolaisen.

Hovland og Nikolaisen deltok onsdag formiddag på et innovasjonsseminar på Arendalsuka i regi av SINTEF Byggforsk og Statsbygg. Det var satt sammen et bredt panel av offentlige byggherrer som delte av deres erfaringer og visjoner rundt bruk av innovasjon i sine organisasjoner.

En fullsatt sal på " MS Sandnes ” fikk med seg et spennende ordskifte – som viser at det skjer mye innovasjonsarbeid i de offentlige virksomhetene.

– Har kommet langt
– Vi ser at de offentlige byggherrene og resten av næringen har kommet langt med innovasjonsarbeidet og det å arbeide på en ny måte de siste fem årene. Vi har fått krevende offentlige aktører som drar oss videre. Vi vet at det i fremtiden vil bli en kamp om arbeidskraften – og vi står veldig godt rustet til å møte fremtiden med måten bransjen nå utvikler seg på. Byggenæringen er også mye mer opptatt av å lære av andre næringer enn før. Jeg er superoptimist med tanke på fremtiden, påpeker Hanne Rønneberg, konserndirektør i SINTEF Byggforsk.

– Har et formidabelt ansvar
En offentlig aktør som de senere årene har satt strenge krav til sine leverandører er Oslo kommune.

– Vi driver ikke med ikke innovasjon for innovasjonen skyld - men for å få til noe nytt, påpeker Per Morten Johansen, adm. direktør i Omsorgsbygg KF i Oslo kommune.

Han mener det offentlige har et formidabelt ansvar innen innovasjonsarbeidet og for å dra resten av næringen med seg.

– Vi skal investere for cirka 13 milliarder kroner de neste fire årene - gjennom både store og mindre bygg - og vi kommer til å sette strenge krav til våre leverandører. Vi har politikere som tør å sette ambisiøse mål og vi har jobbet mye med å få leverandørmarkedet på gli. Vi har som kjent fått på plass en kontraktstandard med fossilfrie byggeplasser - og det er nå bare et lite knepp videre for å få utslippsfri byggeplasser, legger Johansen til.

Han mener også at når byggherrene klarer å sette seg denne typen mål – vil de bli mer attraktive i å sikre seg dyktige ansatte.

– Jeg tror at de offentlige byggherrene nå er de mer spennende å jobbe for enn tidligere ved at vi setter oss ambisiøse målsetninger, sier Johansen.

Han peker på at de nå kjører mer bruk av samspillsentrepriser enn tidligere – og at de seriøse aktørene ønsker å ta på seg jobber for etaten.

– Det er viktig å bruke innkjøpsmakten riktig for å kunne ta i bruk den gode kompetansen som finnes der ute. Det er også meget viktig å bruke erfaringer fra tidligere prosjekter, og det må skje raskt ettersom utviklingen går så fort. Vi kan ikke gjennomevaluere ferdige prosjekter – men ta ut erfaringene så raskt som mulig - mens prosjektene pågår, sier Johansen.

Han kommer også med en klar oppfordring til andre utbyggere.

– Ikke titt i bakspeilet – men vær åpen for endringer og nye ting, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS