Mastene i Hardanger skal opp
Ekspertene ga ikke regjeringen noen grunn til å droppe planene om å reise høyspentmaster i Hardanger. Olje- og energiminister Terje-Riis Johansen beskyldes for å ha hatt det for travelt.
Regjeringen fastholder at det skal strekkes kraftlinjer i luftspenn mellom Sima og Samnanger. Statnett vil så snart som mulig gjenoppta arbeidet med å reise mastene, som skal stå ferdig i 2012.
– Det gir oss den nødvendige tryggheten for strømforsyningen til Bergensregionen både på kort og lang sikt, sier en tydelig fornøyd og lettet olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) under en pressekonferanse tirsdag.
Han vraker dermed sjøkabelalternativet, som mastemotstandere har kjempet for siden regjeringen vedtok å bygge høyspentmastene i fjor sommer.
– Utvalgene bekrefter at sjøkabelløsningen er teknisk mulig, men vil bli dyrere og ta vesentlig lengre tid å få på plass. Enhver utsettelse svekker forsyningssikkerheten i Bergensregionen, mener statsråden.
Hastverk
Siden de fire uavhengige ekspertutvalgene kom med sine rapporter 1. februar, har departementet mottatt til sammen 36 høringsuttalelser i saken. Åtte dager etter at fristen gikk ut 21. februar, var konklusjonen klar. Statsråden mener fortsatt at en byggeutsettelse er uforsvarlig.
Byrådsleder Monica Mæland (H) i Bergen er forundret over hastverket.
– Når vedtaket fattes kun én uke etter at høringsfristen gikk ut, er det vanskelig å forestille seg at ekspertutvalgenes rapporter eller høringsuttalelsene har vært gjenstand for grundige vurderinger, sier Mæland.
Riis-Johansen forsikrer at alle synspunktene i høringsrunden er grundig gjennomgått, og avviser at han hadde bestemt seg på forhånd.
– Jeg ville tatt hensyn til relevante momenter om de hadde framkommet. Regjeringen har vært godt involvert i beslutningen, forsikrer Riis-Johansen.
Har lært noe
Venstre mener imidlertid at Riis-Johansen bevisst overser utredninger som viser at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig.
– Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger og går for kortsiktige løsninger i stedet for å investere i framtiden, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.
Venstre viser til konklusjonene til ett av de fire regjeringsnedsatte ekspertutvalgene og mener at kraftforsyningen til Bergensområdet ikke er så anstrengt som tidligere antatt.
Også Høyre mener utredningsarbeidet har vært en skinnmanøver, og at regjeringen bestemte seg for lenge siden. Partiets energipolitiske talskvinne Siri Meling mener andre alternativer, som spenningsoppgradering av den allerede eksisterende linjen, burde vært drøftet.
Stortingsmelding
Men det stormer ikke lenger rundt Riis-Johansen, for han later ikke til å være den eneste som er lettet over at punktum er satt. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hordaland gleder seg over at statsråden tar ansvar for forsyningssikkerheten, det samme gjør LO. Miljøstiftelsen ZERO erklærer klimaseier.
Og selv om ekspertene ifølge ham ikke ga ham noen grunn til å snu, har statsråden likevel lært et par ting.
– Ekspertutvalgene har gjort et godt arbeid, som vil være grunnlag for nettpolitikken framover, sier Riis-Johansen til NTB.
Han varsler at en egen stortingsmelding om kraftlinjer og nettspørsmål vil komme i løpet av året. Målet er at beslutningene i kraftledningssaker skal bli mer effektive, og at konsesjonssøker som hovedregel skal være pålagt å gjennomføre en ekstern kvalitetssikring av prosjektet.
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener vi er vitne til en hastebeslutning som det har gått politisk prestisje i. Men han innser at slaget er tapt, og håper nå regjeringen kan lære av saken.
– Hvis ekspertvurderingene hadde kommet for ett år siden, kunne utfallet av saken vært et helt annen. I framtida må ekspertvurderinger være et krav for alle kraftutbygginger, og de må komme tidligere, sier Haltbrekken til NTB.