Statnett: Kraftkrisen i Midt-Norge er over om fire år

Kraftkrisen i Midt-Norge vil være over når den nye kraftlinjen mellom Ørskog og Sogndal står ferdig om fire år, mener Statnett.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Denne kraftforbindelsen er helt avgjørende for forsyningssikkerheten på Nordvestlandet og i Midt-Norge. Det er den viktigste enkeltforutsetningen, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett til NTB.

Onsdag la olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fram det endelige vedtaket for bygging av kraftlinjen mellom Ørskog og Sogndal.

– Dette er en stor dag for Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene. Med kraftledningen mellom Ørskog og Sogndal på plass vil vi trygge strømforsyningen i hele regionen, sier Borten Moe.

Traseen klar

Tidligere i år fattet regjeringen et vedtak for delstrekninger på den nye kraftledningen som vil bli sentral for energiforsyningen til Midt-Norge. Det gjaldt strekningene fra Sogndal til Moskog i Sogn og Fjordane, samt fra sørsiden av Hundbikfjorden i Sogn og Fjordane til Ørsta i Møre og Romsdal. Dette omfattet nærmere halvparten av den totale strekningen på 285 kilometer.

Onsdag ble også traseen fra Ørskog til Ørsta og fra Bremanger til Jølster klar. Arbeidet med å sette opp kraftmaster vil starte til våren.

– Vår målsetting er å ferdigstille forbindelsen i løpet av 2015. Det er en meget stram og ambisiøs plan for et så stort og komplekst prosjekt, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont.

Kraftledningen mellom Ørskog og Sogndal vil gå gjennom 15 kommuner og er beregnet til å koste om lag 5 milliarder kroner. Den blir ca. 300 kilometer lang og får om lag 800 høyspentmaster. Seks nye transformatorstasjoner skal settes opp.

Samtidig skal rundt 170 kilometer med eksisterende ledninger bli fjernet, i likhet med dagens trafostasjon i Fardal i Sogndal.

– Nest beste løsning

Inge Kolås i Folkeaksjonen mot luftlinje er skuffet over regjeringens avgjørelse.

– Vi mener det riktige hadde vært å anvende likestrøm, legge kraftlinjen i bakken og bruke sjøkabel. Når det er sagt, har regjeringen valgt den nest beste løsningen ved å fjerne den eksisterende kraftlinjen fra Sykkylven til Ørsta, sier han til NTB.

– Jeg er ikke overrasket over utfallet og anser personlig slaget som tapt. Samtidig tror jeg tiden vil vise at vi hadde rett, fortsetter Kolås, som mener kraftlinjene medfører en akutt helserisiko for dem som blir berørt.

En av de berørte er gårdbruker Arne Grimseth i Naustdal i Sogn og Fjordane. Han får høyspentledningene rett over gården sin og akter nå å avvikle driften.

– Dette var sårt. De som har bestemt dette mangler vidsyn, og det vitner om en total mangel på fintfølelse når dette kommer tre dager før jul, sier han til NRK.

Grunneier Terje Førde i Bremanger fikk på sin side en positiv overraskelse onsdag. Regjeringen trosser anbefalingen fra Statnett og legger kraftlinjen utenom Førdedalen, slik han og flere med ham har krevd.

– Jeg har vanskelig for å tro det. Det er nesten utrolig at vi er blitt hørt, sier han til NRK.

Det har tatt tid å fatte vedtaket om bygging av den resterende strekningen. Departementet har måttet behandle 75 klager etter at Statnett fikk anleggskonsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) (©NTB).

Les mer om saken her:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/oed/pressesenter/pressemeldinger/2011/en-milepal-for-kraft-norge.html?id=667621

Powered by Labrador CMS