Nye utfordringer i Moss. Nå er planlagt et markedsmøte for Moss stasjon utsatt. illustrasjon: Bane Nor
Nye utfordringer i Moss. Nå er planlagt et markedsmøte for Moss stasjon utsatt. illustrasjon: Bane Nor

Varslet Moss-utsettelse til bransjen – sikringen tar lengre tid enn antatt

Grunnstabiliseringen i Moss sentrum tar lengre tid enn forutsatt. Det gjør at Bane Nor utsetter et berammet markedsmøte om prosjektet førstkommende mandag.

Publisert Sist oppdatert

– Det viser seg at arbeidene med grunnstabilisering i Moss sentrum vil ta lenger tid enn forutsatt. Dette vil påvirke oppstartstidspunkt for HE01/kontrakten for Moss stasjon. I denne situasjonen er vi dessverre nødt til å utsette markedsmøtet for He01/Moss stasjon som var berammet til mandag 17. juni 2024, skriver Bane Nor i en e-post som har gått ut til deltakere som skulle på det utsatte markedsmøtet.

– At sikringstiltakene tar lenger tid enn forutsatt, er en konsekvens av det høye sikkerhetsnivået knyttet til arbeidene – der sikkerhet er vektet høyere en fremdrift. Av konkurransemessige hensyn har vi ikke mer informasjon å gi nå, skriver Bane Nor videre.

På markedsmøtet skulle det orienteres om den forestående utbyggingskontrakten for Moss stasjon, blant annet ved Eirik Harding Hansen, som er direktør for Utbygging store prosjekter i Bane Nor.

Bane Nors prosjektsjef i Sandbukta-Moss-Såstad, Eirik Harding Hansen. Foto: Frode Aga
Bane Nors prosjektsjef i Sandbukta-Moss-Såstad, Eirik Harding Hansen.

Han sier det ikke er så mye å legge til utover det som står i eposten.

– Dere er godt kjent med at vi har noen utfordringer med grunnstabilisering i Moss sentrum, og vi trenger noe mer tid til å planlegge. Derfor ser vi at det er fornuftig å avvente markedsdialogen til vi vet mer om når vi kan ferdigstille grunnstabiliseringen. Men det er ikke noe dramatikk i dette, det handler bare om at vi ønsker å ha så mye og så riktig informasjon som mulig på plass før vi starter dialogen med markedet. I stedet for å rushe ut, så kommer vi tilbake over sommeren, sier Eirik Harding Hansen til Byggeindustrien.

– Kan du utdype hva som ligger i setningen: «Dette vil påvirke oppstartstidspunkt for HE01/kontrakten for Moss stasjon»?

– Hvis jeg har sagt det så har jeg vært utydelig. Det at vi nå utsetter markedsdialogen, og eventuelt gjør noen oppdateringer av planen, kan medføre at kunngjøringen av kontrakten utsettes, sier Hansen.

Prosjektsjefen sier det ikke er hensiktsmessig å komme med dato på nåværende tidspunkt.

– Du sier det ikke er dramatikk i dette, men dere avlyser siste arbeidsdag før markedsmøtet skulle holdes. Det kan virke som det har vært en viss overraskelse her?

– Nei, jeg vil ikke si en overraskelse. Vi har sett når vi planla møtet og veien videre at det ikke ville være hensiktsmessig å gjennomføre møtet nå. Vi kunne alltids ha snakket med markedet, men vi ønsket å oppdatere planene slik at alle får god og riktig informasjon.

– Var det mange påmeldte?

– Jeg har hørt at det var god oppslutning, men antallet har jeg ikke foran meg.

Nylig fortalte Byggeindustrien om en ekstern kvalitetsikringssrapport som ikke utelukket at prosjektet kan måtte skyve åpning enda ett år.

– Ingen som kan utelukke at det blir 2031, sa Bane Nors prosjektsjef for en uke siden.

– At det har vært en usikkerhet knyttet til gjennomføring i Moss sentrum, det har vi vært helt åpne på, sa Eirik Harding Hansen.

I følge prosjektsjefen er det ingen ting som trumfer sikkerheten i prosjektet, verken tid eller penger.

– Som jeg har sagt før: Vi setter sikkerhet over alt det andre i prosjektet. Vi må bruke den tiden det tar å få sikret området. Det er mye viktigere for oss å gjøre det sikkert enn at det blir åpning i 2030, sa Hansen.

Powered by Labrador CMS