Danse med biene vant Tre i samferdsel 2012

Peder Pili Gundersen Strand vant konkurransen Tre i samferdsel 2012 med konseptet ”Danse med biene”. (Se bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det var høy kvalitet på året konkurranse, hvor medaljeutdelingen fant sted 21. mars på Byggedagene.

Dette ble en stor anledning da statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landsbuks- og matdepartementet delte ut premiene foran flere hundre tilhørere fra byggenæringen.

Videregående skoler fra hele landet ble invitert til konkurransen “Tre i samferdsel”. Utlevert materiale var 40 cm lange lister i furu. Treemnene er det dominerende materialet, men kan også anvendes i kombinasjon med andre materialer. De seks beste bidragene ble utstilt i salen.

Juryen fikk 150 arbeider fra 18 skoler til vurdering. Trolig har nærmere 600 personer arbeidet med konkurransen.

Konkurransen Tre i samferdsel har skapt stor interesse i skoleverket og den er gjentatt annet hvert år siden 1999.

Konkurransen er støttetav Innovasjon Norge, Norsk Treteknisk Institutt, Skogbrukets Verdiskapingsfond og Norges Skogeierforbund.

1. premie – 10 000 kr - Danse med biene

Peder Pili Gundersen Strand

Design og Arkitektur
Rosenvilde vgs

”Danse med biene” setter dagsorden ved å utvide samferdselsbegrepet til ikke bare å inneholde biler, busser, tog og fly. Forslagstiller mener at samfunnet bør bli flinkere å tilrettelegge naturen med tanke på universell utforming, men at dette i større grad må gjøres på naturens premisser.

Prosjektet består av et modulbasert gangbanesystem som er inspirert av naturens egen sekskantede form fra bikuben. Modulene skal kunne settes inn på steder i naturen der man ønsker å sikre at alle skal sikres tilgang, samtidig som systemet skal beskytte sårbar natur fra slitasje fra ferdsel. Ved at selve gangflaten gjøres delvis transparent med farget glass, skal man kunne se ned på vegetasjonen under samtidig som vegetasjonen er sikret dagslys. Sekskantene av tre kan settes sammen i det uendelige og sammen tåle svært store belastninger. Modulene skal kunne demonteres, fraktes lett, produseres i høyt antall og enkelt kunne gjenbrukes. For å minimere tidskostnader forbundet med byggetid, skal modulene raskt kunne settes sammen og demonteres. Dette er design for gjenbruk.

Juryen mener at ”Danse med biene” er et prosjekt som løser mange dagsaktuelle utfordringer på en forbilledlig måte. Selv om detaljene er konseptuelle og må videreutvikles, er juryen overbevist om at prosjektet vil kunne bli en vakker gangvei som både fremhever og tilpasser seg landskapet. Da konseptet egner seg godt for prefabrikasjon, mener juryen at prosjektet med fordel kunne implementeres i stor skala og på flere steder samtidig. Gode steder hvor ”Danse med biene” kan testes ut er som del av rasteplasser (for eksempel som del av Statens vegvesens turistveiprosjekt), eller som del av sårbare festivalområder.

2. premie – 5 000 kr - Miljø-stoppet

Ingrid Wik Hallaråker, Karina Kalberg Soma og Ingeborg Marie Vatne.
Sandnes videregående skole
Design og Arkitektur

Som daglige brukere av kollektivtrafikk, lanserer forslagstillerne ”Miljø-stoppet” som et konkret forslag til utforming av en forbedret busskur-prototype som i utstrakt grad er bygget av tre. ”Miljø-stoppet” skal løse mange av de problemene som normale busskur ikke klarer å løse.

”Miljø-stoppet” har et moderne design som skal kunne passe inn i de fleste omgivelser langs norske veier. Med en kombinasjon av miljøvennlig tre og transparente flater sikres god utsikt, rikelig med dagslys, samtidig som de ventende skal være godt skjermet fra vær og vind. Mange av treelementene er i tillegg til å bære taket formet som en ”trevifte” som også fungerer som en integrert sykkelparkering. Det er foreslått sittebenker som kan vippes opp for at brukere med barnevogn og rullestol enkelt skal kunne benytte det samme busskuret.

Juryen mener oppgaven om et godt tilpasset venteskur er svært aktuell når samfunnet etterspør en økning i tilrettelegging for bruk av kollektivtrafikk. Miljøstoppet gir flere relevante innspill ved å fokusere på behovet for tilstrekkelig avskjerming og tilrettelegging for alle reisendes behov samtidig.

3. premie 2 500 kr - Vindspill

Anja Smehus og Charlotte Saure Eikrem
Fagerlia videregående skole, 3 SF1

”Vindspill” er et forslag til en konkret skulptur langs monotone veistrekk som kan gi et oppkvikkende syn for de reisende, og samtidig kunne virke avskrekkende for store dyr i skogen med lyd og lysrefleksjon.

Skulpturen skal utformes som en lang bølgende vegg som består av oppspente kvadratiske treklosser som er festet sammen av en bærende fleksibel struktur. Treklossene skal lakkeres, og noen steder skal det brukes speilflater istedenfor tre. Med flere ulike elementer og med ulik overflatebehandling vil ”vindspill” kunne bevege seg i vinden og gi et lekent spill med bevegelse, refleksjon, form og farge. For den som passerer installasjonen i høy eller lav fart vil den kunne oppleves både nært og fjernt.

Juryen stiller spørsmål om hvordan trebitene skal lage lyd i vinden, og hvor vidt skremselseffekten for dyr vil være vedvarende. Juryen berømmer likevel ”vindspill” for sin kreative tilnærming til samferdselsoppgaven og mener at den estetiske delen av prosjektet vil kunne berike opplevelsen av norske landeveier. Kanskje vil også ”vindspill” kunne danne nok turbulens langs vindutsatte veistrekk til at prosjektet vil kunne fungere som en moderne og vakker skigard.

Per Anda - NAL|Ecobox var jurysekretær.

Powered by Labrador CMS