Onsdag 8. juli avsluttet 11 formenn sitt femte og siste todagerskurs i LNS Gruppens nye kompetansesatsing. Siden september i fjor har den nordlige entreprenørgruppen jobbet med å utvikle sine formenn.
Prosjektdirektør i den sørlige virksomheten i LNS, Ruth Haug, har vært kursansvarlig, og har hatt med seg en innleid prosessleder i for pedagogisk tilsnitt i gjennomføringen av kurset. Ellers har alle ressurser vært hentet innad i organisasjonen.
– LNS har jo, som alle andre, et behov for kompetanseutvikling. Denne gangen bestemte vi oss for å satse på de med det kanskje minste nettverket i organisasjonen. Formenn er gjerne kun på anleggene, men vi synes også det er viktig at de forstår sin rolle i organisasjonen, og også kan utveksle erfaring og kunnskap med hverandre, sier hun til Byggeindustrien.
I pilotgruppen for kurset deltok 11 formenn i aldersspennet 28 til 60 år. Haug kan fortelle at kurset ble godt mottatt, med god respons fra deltakerne og full fokus på tilstedeværelse.
Fokuset i kurset har vært rettet mot å hjelpe formennene med å tilegne seg større kompetanse på kontrakter, økonomi, HMS/KS og ledelse.
– Formennene er førstelinjen, men formannsrollen er også annerledes i dag enn den var for bare noen år siden. Det er en krevende rolle, og det er viktig at formennene får nødvendig faglig påfyll. De trenger både ny kunnskap og nye verktøy for den nye hverdagen.
Haug tror absolutt at kursdeltakerne også ser behovet for, og ønsker velkommen, den oppdaterte kunnskapen. Formannen er en første linje leder som det stilles mange krav til fra alle kanter. Erfaringsutvekslingen og kontaktnettverket i organisasjonen kan lette arbeidet i en travel posisjon.
28 år gamle Siv Seljesæter startet i jobben som LNS-formann i fjor, og forteller overfor Byggeindustrien at formannskurset absolutt har vært en god ting å få med seg tidlig i løpet.
– Det har vært både lærerikt og interessant. Jeg har blant annet blitt mer bevisst på måten man kommuniserer på, hvor viktig det er med planlegging, fokus på vedlikehold og slike ting, forteller hun.
Seljesæter tror faglig påfyll og et bedre nettverk for formennene er noe som kan hjelpe både henne og de andre LNS-formennene med å gjøre en enda bedre jobb ute på anleggsplassen.
– Kurset gjør at man får øynene opp for alt som foregår utenfor sin egen verden ute på anlegget. Man får diskutert andre problemstillinger som andre har vært borti, og kan dra nytte av hverandres erfaringer. Jeg har blitt kjent med formenn på andre anlegg som jeg garantert vil kontakte senere, sier hun.
Etter planen skal en ny kursrunde starte i høst, og i løpet av få år skal samtlige av formennene i LNS ha gjennomgått slik kursing.