Fjellsprengningsdagen: Arbeidsledigheten i anlegg lavere enn før korona
Styreleder Anne Kathrine Kalager i Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF), presenterte oppløftende arbeidsledighetstall og lyse fremtidsutsikter for anlegg, under åpningen av årets digitale versjon av Fjellsprengningsdagen.
Under styrelederens åpningsinnlegg torsdag ble det vist frem en oversikt fra Prognosesenteret over hvordan arbeidsledigheten i anleggsbransjen har utviklet seg i løpet av 2020.
– Arbeidsledigheten økte da restriksjonene knyttet til korona ble innført i mars En del prosjekter måtte trappe ned sin produksjon, spesielt på grunn av karantenebestemmelser, og det var også prosjekter som måtte stoppe helt opp i en periode. Men de kom seg raskt på bena igjen, og allerede før sommeren var arbeidsledigheten i anlegg på samme nivå som i februar. I høst ligger ledigheten faktisk litt under nivået i februar, opplyste Kalager.
NFF-styrelederen viste også frem en plansje fra Prognosesenteret over forventede vei og jernbaneinvesteringer basert på det som ligger inne i kommende NTP-periode.
– Pilene peker oppover for både vei- og jernbaneprosjekter. Det er mye å glede seg over bransjen vår og fremtiden, i hvert fall de nærmeste årene, ser lys ut. Det gleder vi oss over, sa Kalager.
Flytter ikke konferansen
Den 58. utgaven av Fjellsprengningsdagen blir arrangert som digital konferanse, men ifølge Kalager skulle det i utgangspunktet vært den første utgaven der NFF skulle vise frem den viktige bransjesamlingen i ny drakt. I fjor gjennomførte nemlig NFF en spørreundersøkelse blant deltakerne der de ba om innspill på konferansens innhold og forslag til forbedringer. NFF stilte også spørsmål om deltakerne mente det var behov å flytte til en ny lokasjon hvor det var bedre muligheter for å utvikle konferansen.
– Tilbakemeldingene vi fikk på lokasjon var ganske så unisone. Alle ønsker at vi skal bli værende på Radisson Blu Scandinavia, eller det vi kaller for SAS-hotellet. Styret har hatt en ganske omfattende behandling av dette, og vi kom til at det riktige er å bli værende på SAS-hotellet, men vi gjør noen endringen med hensyn til programmet og det tilbudet vi gir til våre utstillere, informerte Kalager i sitt åpningsinnlegg.
Ingen heder og ære
Fjellsprengningsdagen har lange tradisjoner med utdeling av hedersprisene Årets gullfeisel og æresmedlemskap. I år besluttet imidlertid styret i foreningen å droppe prisutdelinger.
– På Fjellsprengningsdagen har vi tradisjon for å dele ut både gullfeisel og æresmedlemskap, men en viktig del av del av prisutdelingen er å entre scenen til stormende jubel og applaus fra en fullsatt sal. Den delen kan vi ikke tilby i år, så derfor besluttet styret at i år blir det ingen utdeling av hverken gullfeisel eller æresmedlemskap, opplyste Kalager.
NFF-styrelederen kunne samtidig love at de til neste år vil lansere en helt ny pris i forbindelse med Fjellsprengningsdagen.
– Den nye hedersbetegnelsen har vi kalt Årets grevling. Den kan deles ut til personer under 35 år som på en eller annen måte har utmerket seg innenfor bransjen. Den kan også deles ut til selskaper eller organisasjoner som har vist at de gjør en ekstra innsats for rekruttering, eller at de tar seg av unge medarbeidere på god måte, sa Kalager.
ITA Tunneling Awards
Anne Kathrine Kalager kom også inn på den internasjonale prisutdelingen ITA Tunneling Awards, hvor årets vinnere blir avslørt under en digital prisutdeling 4. desember. I år er Norge nominert med Ryfast i klassen «major prosjekt of the year og Nedre Otta kraftverk er finalist i klassen prosjekter under 50 millioner euro. Også den 60 år gamle spiraltunnelen i Drammen er blant finalistene under årets ITA Tunneling Awards. Det spesielle tunnelprosjektet kan vinne kategorien «oddities of the underground».
– Norge har tradisjoner for å ha med gode kandidater til denne konferansen og vi har også flere vinnere å skilte med. Jeg håper flest mulig vil følge med når prisene skal deles ut 4. desember kl. 14.00, sa Kalager.