Kari Wilsgård, politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL.

- Stort behov for fagarbeidere i byggenæringen

En undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening (BNL) viser at 36 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

BNL gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene som blant annet kompetansebehov.

– I årets undersøkelse svarer altså 36 prosent at de sliter med å få tak i fagarbeidere. Aldri før har det vært så høy byggeaktivitet i Norge og jeg tror rett og slett at mange ikke er klar over mulighetene de har, sier Kari Wilsgård, som jobber som politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL, til NRK Østlandssendingen.

Næringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder. Ifølge Fafos framskrivninger vil næringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil det bli behov for ca. 260 000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020.

– Det er anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030, vi får inn 5000, men det er inkludert voksenlærlinger, sier Wilsgård.

– Det er en myte at man utdanner seg til et fag- eller svennebrev og blir det resten av livet. Det finnes mange utviklingsmuligheter. Ungdom må vite at yrkesfag har endret seg de siste 20 årene, sier Wilsgård til NRK.

Powered by Labrador CMS