Det var Bente Fredheim i Utdanningsetaten i Oslo kommune og styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBAO som signerte samarbeidsavtalen.
Rektor Marianne M. Stenberg ved Majorstuen skole og byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad. Foran Charles Skjeie Levine (t.h.) og Aksel Holmsen. De to åttendeklassingene mente samarbeidet, og ikke minst tilbudet om kurs gjennom bygging av småhus, så interessant ut.
Styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBAO.
Bente Fredheim i Utdanningsetaten i Oslo.

Oslo kommune og entreprenørene sammen om krafttak for å øke rekrutteringen

Onsdag signerte Oslo kommune og Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) en avtale med mål om å gi søkningen til byggfagene et kraftig løft i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Søkningen til bygg- og anleggsteknikk i den videregående skolen i Oslo har falt dramatisk de siste årene, og i 2016 var det kun 106 primærsøkere til disse fagene. Dette skjer samtidig som oppdragene står i kø for bygg- og anleggsnæringen i hovedstaden.

Samarbeidsavtale
Det lave søkertallet kombinert med den høye aktiviteten skaper en stor ubalanse mellom etterspørsel og tilbud på faglært arbeidskraft i byggenæringen. Dette ønsker entreprenørene sammen med Oslo kommune å gjøre noe med. Derfor går nå EBAO og Oslo kommune sammen om å la elever på ungdomstrinnet få mulighet til å utforske byggfaget gjennom kurs i bygging av småhus. Dette vil prøves ut i løpet av våren 2017 gjennom et pilotprosjekt på seks utvalgte ungdomsskoler. Fra 2018 planlegges tilbud om kurs ved samtlige ungdomsskoler som ønsker det. Kurset gjennomføres i faget utdanningsvalg, og entreprenørnæringen stiller med instruktør og materiell.

I tillegg går man nå inn på en samarbeidsavtale for å styrke samarbeidet mellom skole, skoleeier og lokalt arbeidsliv om rekruttering og gjennomføring av fag- og yrkesopplæringen innen bygg og anleggsteknikk i Oslo, og man skal her sikre alle elever som oppfyller visse minstekrav en læreplassgaranti.

Sammen med samarbeidsavtalen og garanti for læreplass i fagene tømrer og betong tror kommunen og entreprenørnæringen at lysten til å søke byggfag vil øke blant ungdommen. Samtidig som både ungdom og deres foreldre skal bli trygge på at en fremtid i bygg- og anleggsnæringen er et klokt og forutsigbart valg.

Viktig signering
Det var Bente Fredheim i Utdanningsetaten i Oslo kommune og styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBAO som signerte samarbeidsavtalen. Fredheim fremhevet det gode samarbeidet mellom kommunen og virksomhetene som inngår i avtalen.

– På vegne av utdanningsetaten må jeg få takke for et godt samarbeid med næringslivet. Det har aldri vært tegnet så mange lærekontrakter i Oslo som i år, og vi har hatt et spesielt godt samarbeid med byggenæringen og deres opplæringskontorer. Uten dere hadde vi vært veldig mye fattigere, uttalte Fredheim i forbindelse med signeringen av avtalen.

– Presset på vår region med alle de oppdrag det medfører gir oss stort behov for faglært arbeidskraft både på kort og lengre sikt. Det er derfor vi legger skulderen til for å øke rekrutteringen, både gjennom praktisk innsikt i næringen og gjennom garantien, sier John Ivar Mejlænder-Larsen, som er administrerende direktør i PEAB AS.

Han understreker at dette er en meget viktig sak for EBA.

– Vi har diskutert mye hvordan vi skal få flere inn i næringen vår, og det er et meget positivt samarbeid vi nå har fått på plass – og åttendeklassingene som vi treffer her på Majorstuen skole er definitivt den riktige målgruppen, mener Mejlænder-Larsen.

Han håper at dette også skal være et tydelig signal til både elevene selv og foreldrene, samt skoleverket, at næringen virkelig søker og ønsker kandidater til bygg og anleggsfagene.

– Det er viktig å få et godt læringsmiljø, og vi trenger mange motiverte søkere. Vi håper vi gjennom dette prosjektet også kan belyse at bygg og anlegg er en god karrierevei. Et flertall av lederne hos oss i PEAB har håndverkerbakgrunn - det å ta en håndverkerutdannelse er også en viktig start på en videre karrierevei, legger Mejlænder-Larsen til.

– Viktig å bygge opp igjen den norske fagarbeideren
Byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad, var med på seansen på Majorstuen skole i Oslo onsdag, og han var full av lovord om samarbeidsavtalen.

– Dette med mangler på læreplasser er ikke noe nytt, men er noe vi har snakket om i mange år. Derfor er det uhyre viktig med en læreplassgaranti, sier Lippestad.

Han peker på at en slik garanti vil få en stor betydning både for de unge selv men også for foreldrene.

– Jeg er både glad og stolt over at dette er kommet på plass. Dette vil gjøre bygg og anlegg til et tryggere valg for elevene som ønsker å gå denne veien. Det er også veldig viktig at næringen er koblet på i så sterk grad, og jeg håper flere skoler velger å gjøre som Majorstuen skole, legger Lippestad til. Han er samtidig bekymret over utviklingen man har sett innen rekrutteringen til håndverksfagene de senere årene.

– Oslo vokser med 10.000-15.000 mennesker hvert eneste år. I det perspektivet trenger vi flere fagarbeidere. Det er egentlig litt sjokkerende at det bare var 106 elever som søkte seg til bygg- og anleggsfag i 2016 i Oslo. Ser man det i sammenheng med de store investeringene som skal skje innen bygg og anlegg i Oslo alene i årene fremover, så er det et enormt behov for søkere til bygg og anleggsfag. Vi må passe på at vi ikke mister en hel generasjon med kunnskapsarbeidere, og vi må begynne tidlig – i barneskolen. Det å besøke en byggeplass kan bli like vanlig og viktig som å gå på museum for skoleklassene i årene fremover, mener Lippestad.

Fakta om samarbeidsavtalen
Samarbeidsavtalen skal styrke samarbeidet mellom skole, skoleeier og lokalt arbeidsliv om rekruttering til og gjennomføring i fag- og yrkesopplæringen innen bygg- og anleggsteknikk i Oslo.

Samarbeidsavtalen inngås mellom Oslo kommune som skoleeier og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Oslo, Akershus og Østfold og BYGGOPP Oslo, Akershus og Østfold. Avtalen har som formål å forplikte partene til å samarbeide for å få flere læreplasser innen bygg- og Anleggsteknikk gjennom å

- Lette overgangen fra skole til læreplass for elevene i utdanningsprogrammet bygg- og anleggsteknikk.

- Øke søkningen til bygg- og anleggsteknikk i Oslo.

Som en del av samarbeidsavtalen, gir EBA Oslo, Akershus og Østfold og BYGGOPP Oslo, Akershus og Østfold læreplassgaranti til kvalifiserte søkere i betongfaget og tømrerfaget fra Osloskolen som oppfyller følgende kriterier:

* Alle fagene må være bestått

* Karakteren 3 eller høyere i programfagene

* Gjennomført deler av yrkesfaglig fordypning i godkjent lærebedrift. Minimum 2 uker i Vg2

* Vise motivasjon og interesse for lærefaget ved et intervju mot slutten av Vg2 og være aktiv søker til læreplass

* Maksimalt 10 dager fravær inklusiv timefraværet for hvert skoleår (Vg1 og Vg2)

Avtalen gjelder for tre år og fornyes årlig.

Konkurransen om kontrakter innen både bygg og anlegg blir stadig tøffere. EBA mener det offentlige må stimulere til og legge til rette for inntak av lærlinger for å få tildelt større offentlige kontrakter.

Powered by Labrador CMS