Frykter flere byggekonkurser

– Mange bygg- og anleggsbedrifter undervurderer behovet for likviditet i gjennomføringen av prosjekter, sier markedsansvarlig Lena K. Heimstad i Bank2. Hun mener det gir grunn til frykt for flere konkurser i byggebransjen fremover.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå ble det åpnet konkurs i 659 bedrifter i bygg- og anleggsbransjen i løpet av de åtte første månedene i 2011. Det er en nedgang på 10,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2010. Likevel frykter Heimstad at flere aktører kan gå konkurs i tiden fremover.

– Det er gledelig å registrere at det er en nedgang i antallet konkurser, men vår erfaring er dessverre at mange bedrifter har for svak likviditetsstyring. Vi har i lang tid hatt en økende tilstrømming av lånehenvendelser fra blant annet mindre eiendomsutviklere. Som oftest ser vi at budsjettene ikke har tatt høyde foruforutsette hendelser, som for eksempel forsinkelser i ferdigstillelse eller salg, og at det ikke har vært utarbeidet et forsvarlig likviditetsbudsjett med løpende vurdering av kontantstrømmen i prosjektperioden. Det fører til at mange prosjekter står i fare for ikke å kunne fullføres og ender i konkurs eller styrt avvikling, med de konsekvenser det innebærer for den enkelte aktør, sier Heimstad.

Reddet av renta?
Økte byggekostnader er en faktor som kan bidra til en tilstramming i likviditeten hos mange aktører i bransjen. Tall fra SSB viser at byggekostnadene for eneboliger og boligblokker økte med henholdsvis 3,6 og 3,9 prosent fra august i fjor til august i år. Materialkostnadene for de to boligtypene økte med henholdsvis 3,9 og 5,0 prosent.

– Mange aktører håper at økningen i byggekostnader nøytraliseres av et lavt rentenivå. For de fleste vil et mer bevisst fokus på kontantstrøm være det som skal til for å sikre prosjektgjennomføring og unngå tvangssituasjoner, sier Heimstad.

– Vi ser ofte at spesielt selvstendig næringsdrivende ikke er flinke nok til å sørge for at det kommer penger inn i kassen. Mange dyktige håndverkere og utviklere har fokus på kunder og fag og utsetter fakturering og annet papirarbeid. Det er ikke bra. Utestående krav som ikke betales kan fort bidra til likviditetskrise, sier hun.

Unngå betalingsanmerkninger
Bedrifter som opplever atlikviditeten presses bør reagere raskt og iverksette tiltak.

– Vi ser at det for mange aktører er lønnsomt å refinansiere eller ta opp et likviditetslån for å skape ro rundt sluttføring av prosjekter. Med styrket prosjektstyring og tilstrekkelig likviditet kan prosjekter fullføres og realiseres. Det kan gi eierne en betydelig merverdi.

– Senest under finanskrisen i 2008 så vi konsekvensene for de bedriftene som ikke hadde likviditetsmessig evne til å stå igjennom krisen. Bedre styring og planlegging kunne forhindret mange av konkursene. Mislighold av økonomiske forpliktelser kan raskt føre bedriften inn i en tvangssituasjon og et økonomisk uføre som det kan være vanskelig åkomme seg ut av.

– Når de første betalingsanmerkningene registreres får det raskt konsekvenser for bedriftens kredittverdighet og det blir vanskelig å skaffe seg lån og finansiering hos etablert bankforbindelse, sier Heimstad.

Powered by Labrador CMS