Styreleder Øyvind Engelstad i NFF er opptatt av digitalisering i anleggsbransjen. Nå har fjellforeningen opprettet en egen arbeidsgruppe med fokus på samkjøring av digitaliseringsprosesser i anlegg.
NFF vil samkjøre digitaliseringsprosesser – oppretter DigiTUN
Styret i NFF besluttet høsten 2017 å etablere en ny arbeidsgruppe for å samkjøre digitaliseringsprosessen innen tunneler og anlegg i berg. Arbeidsgruppen har fått navnet DigiTUN.
Gruppen ble etablert ved konstituerende møte i Trondheim 10. januar 2018, og har nå fått på plass mandat og overordnet plan for arbeidet, skriver NFF i en melding.
Arbeidsgruppen, som NFF har valgt å kalle DigiTUN, skal ledes av Fredrikke Syversen i Bane NOR. Hun har med seg en referansegruppe på cirka 20 representanter fra byggherrer, entreprenører, konsulenter, leverandører og universiteter. En kjernegruppe som får ansvaret for å drive arbeidet fremover er under etablering. Gruppen har også knyttet seg opp mot BuildingSmart Norge og ITA Working Group 22, som begge er engasjert i arbeidet rundt etablering av internasjonale standarder for åpne BIM formater innen infrastruktur (IFC Infrastructure) som nå er under opprulling, melder NFF.
– Norge er allerede langt fremme innen digitalisering og utnyttelse av BIM i infrastrukturprosjekter, vi må derfor sette oss i førersetet også internasjonalt. Under WTC 2018 i Dubai vil Fredrikke Syversen og jeg holde et keynote lecture for Working Group 22 for å bidra til å etablere fundamentet for videre arbeid med digitalisering av tunnelbransjen internasjonalt, sier styreleder Øyvind Engelstad i NFF.
DigiTUN vil i 2018 gjennomføre en analyse av status for digitalisering og bruk av BIM i anleggsbransjen. Arbeidsgruppen ønsker å se på muligheter, begrensninger, «best practice» og utfordringer bransjen står over for.
– Vi håper og tror at hele bransjen vil bidrar med sine erfaringer. I tillegg til arbeidsgruppens medlemmer, ønsker vi å trekke på studenter som engasjeres i sommerjobb ute i bransjen, sier Engelstad.
Han påpeker at det jobbes på mange fronter med å utvikle arbeidsmetoder og verktøy som muliggjør best mulig designprosess, dataoverføring til produksjon, datafangst, analyse og presentasjon. Ifølge Engelstad finnes det ingen «out of the box solutions» som løser alt, men det er mye godt på gang.
– Det er imidlertid viktig at bransjen fokuserer på kost/nytte effekter og aktiv anvendelse for optimalisering av prosessen. Det er først når dataene tolkes og tas aktivt i bruk at vi kan oppnå resultater i form av økt kvalitet, bedre produktivitet, bedre sikkerhet, reduserte kostnader og bærekraftige løsninger, sier NFF-styrelederen.