Foto: Terje Pedersen / NTB

Manglet tillatelse til å bygge – NVE gir 1,5 millioner i gebyr

Eide Fjordbruk AS får et overtredelsesgebyr på 1,5 millioner kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) etter å ha bygget to elektriske anlegg knyttet til fiskeoppdrett i Vestland.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet hadde ikke søkt om eller fått anleggskonsesjoner da de elektrifiserte fiskeoppdrettsanleggene Langøy og Ospeneset i Alver kommune i 2019, ifølge en pressemelding fra NVE. Direktoratet ble først kjent med forholdene da nettselskapet Eviny henvendte seg til dem i 2022, da anleggene skulle oppgraderes, og tok da kontakt med selskapet.

NVE mener at Eide Fjordbruk har brutt bestemmelsen i energiloven § 3-1 om at elektriske anlegg ikke kan bygges uten konsesjon.

– Det er et alvorlig brudd på energiloven å sette i gang bygging av elektriske anlegg uten tillatelse, og det undergraver hele konsesjonsordningen. Dette er den tredje saken så langt i år der NVE har gitt overtredelsesgebyr for manglende anleggskonsesjon, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE, i meldingen.

Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef for miljøtilsyn energianlegg. Foto: Catchlight/ NVE
Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef for miljøtilsyn energianlegg.

Den tredje saken som NVEs seksjonsjef henviser til, gjelder Green Mountain Innlandet, som i mai fikk to millioner kroner i overtredelsesgebyr etter at de hadde bygget elektriske anlegg i Hamar uten nødvendig tillatelse.

«NVE vil fremover skjerpe tilsynet med ulovlig bygging av energianlegg», meldte direktoratet den gang.

Eide Fjordbruk har i ettertid søkt om konsesjon, og fått tildelt dette, fremgår det av meldingen. Overtredelsesgebyret på 1,5 millioner kroner er for den ulovlige byggingen i 2019.

Da NVE sendte varsel om overtredelsesgebyr, svarte Nord Advokatfirma på vegne av Eide. Her fremgår det blant annet at selskapet har vært i kontakt med – og fått tillatelser fra, flere instanser i perioden fra 2017 og fram til NVE ble kjent med saken. Både kommunen, Statens vegvesen, Kystverket og BKK Nett har gitt tommel opp, og advokatfirmaet presiserer at Eide har hatt som intensjon å følge regelverket. Dette fremgår av vedtaket om overtredelsesgebyr fra NVE.

Nord Advokatfirma mener at overtredelsen ikke kan karakteriseres som grov. Eide var i god tro og har ønsket å ha alle formaliteter i orden, og har ikke ønsket å oppnå noen fordel ved å la være å søke NVE, ifølge tilsvaret.

Powered by Labrador CMS