Etablerer bygg- og anleggsklynge

Sentrale bygg- og anleggsbedrifter i Glåmdalsregionen har startet arbeidet med å etablere en slagkraftig klynge.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det er Glåmdalsregionens industrisamarbeid, 7sterke, med Mapei-sjef Trond Hagerud i spissen, som har tatt initiativet til å danne en bygg- og anleggsklynge med bedrifter fra de sju kommunene Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal.

Den såkalte Glåmdalsregionen er kjent for å huse store og anerkjente bygg- og anleggsleverandører som blant annen Mapei, Bergene Holm, Nordan og KB Gruppens mange selskaper.

Fokus på utdanning

Til sammen 195 bygg- og anleggsrelaterte bedrifter, med en samlet omsetning på seks milliarder kroner, holder til i regionen Nå er målsettingen at flest mulig av disse bedriftene blir med i en klynge hvor de sammen skal jobbe for å gjøre næringen mer innovativ og konkurransedyktig, de skal øke satsingen på FoU, og ikke minst vil bedriftsklyngen ha et hovedfokus på å øke rekrutteringen til bransjen gjennom å løfte regionens utdanningstilbud.

- Vi ønsker å samarbeide med nasjonale utdanningsinstitusjoner og har som mål å utvikle fagutdanningstilbudet i regionen. Vi må også samhandle godt med politikerne om å utvikle både videregående utdanning og fagutdanning, sier Trond Hagerud.

Arena Bygg og Anlegg

Mapei-sjefen sier videre at de ønsker å sette bygg- og anleggsklyngen i system gjennom å søke Innovasjon Norge om et såkalt Arena Program. Programmet, som får navnet Arena Bygg og Anlegg, vil da få tilgang på en årlig økonomisk ramme på to millioner kroner over tre år, med mulighet for forlengelse på to år. Innovasjon Norge gir støtte til en rekke slike arenaprogrammer, men klyngeinitiativet fra Glåmdalsregionen blir det første arenaprogrammet innen bygg og anlegg.

- Et arenaprogram går på næringsmiljøers evne til innovasjon og verdiskapning gjennom samspill. Det er basert på en klyngemodell hvor geografisk konsentrasjon er viktig og hvor de ledende bedriftene setter seg i førersetet. Samarbeid med FoU- og utdanningsmiljøer er viktig, sier Hagerud.

Blir sterkere sammen

Kjell Bjarte Kvinge, adm. dir. i det Kongsvinger-baserte entreprenørselskapet Ø.M. Fjeld, har også engasjert seg i arbeidet med å danne en bygg- og anleggsklynge. Han sier til Byggeindustrien at de er en del av en fragmentert bransje med en rekke sterke aktører. Han har stor tro på at regionens mange entreprenører og leverandører kan utvikle seg bedre gjennom samarbeid.

- Bedriftene representerer store deler av verdikjeden. Det å sette seg sammen og se på hvilke felles utfordringer vi har og hvordan vi kan få til mer vekst tror jeg kan være veldig nyttig. Ikke minst ønsker vi å få til mer forskning, utvikling og innovasjon i næringen, sier Kvinge

Han sier videre at de nå skal sette i gang et forprosjekt der de blant annet skal definere nærmere hvordan de vil at bygg- og anleggsklyngen skal jobbe og fungere.

Dialogmøte

Planene om opprettelsen av en bygg og anleggsklynge i Glåmdalsregionen ble presentert under et dialogmøte der regionens bygg- og anleggsbransje hadde invitert både ordførere, rådmenn, og representanter fra Hedmark fylkeskommune, BNL-sjef Jon Sandnes og regiondirektør i NHO Christel Kvam var også til stede.

Det ble holdt en rekke interessante innlegg under dialogmøtet. Byggeindustrien/bygg.no kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS