1554 norske fotballbaner har plastholdig fyllmateriale. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Kunstgress-omstillingen: NFF ber regjeringen om milliardbeløp

Norges Fotballforbund ønsker støtte på 1,2 milliarder kroner de neste to årene til å rehabilitere 400 fotballbaner med akutt behov.

Publisert

Det kommer fram i NFFs innspill til den nasjonale handlingsplanen for omstillingen bort fra gummigranulat. Brevet ble sendt 6. desember til både Klima- og miljødepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.

Omsetning av mikroplast, herunder gummigranulat i fotballbaner, blir forbudt i Europa fra 31. oktober 2031. Regjeringen har varslet en handlingsplan i løpet av 2024, og det er i denne sammenhengen NFF og en rekke andre aktører sender sine innspill i disse dager.

Forbundet mener at norsk fotball står overfor en anleggskrise og påpeker at om lag 400 av 1779 kunstgressanlegg allerede har nådd sin levetid. For å kunne ivareta dagens aktivitetsnivå må disse 400 banene skiftes ut i løpet av ett til to år, ifølge en rapport fra selskapet Samfunnsøkonomisk Analyse.

«NFF anslår en kostnad på 3,6 milliarder kroner for å rehabilitere 400 baner med akutt behov, samt over tid utvikle en bærekraftig banepark, og ber derfor om et Fotballens miljøfond på 1,2 milliarder kroner for å dekke en tredjedel av dette», heter det i brevet der fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken i NFF står som avsendere.

NFF mener den nevnte tredelen, altså 1,2 milliarder kroner, bør gis som et ekstraordinært tiltak for å løse akutte utfordringer og utvikle bærekraftige kunstgressbaner.

Flere milliarder

Forbundet ber videre om fullfinansiering av merkostnaden for å bytte ut kunstgressbaner med gummigranulat med kunstgress-systemer uten gummigranulat. Her ser man for seg en kostnad på 1,3 milliarder kroner i en støtteordning som bør vare i minst 13 år. Det er i henhold til beregninger i den nevnte rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse.

«Norske baneeiere kan ikke bli sittende igjen med regningen for mikroplastrestriksjonen. Alternative kunstgress-systemer er dyrere enn kunstgress-systemer med gummigranulat, med merkostnader på 600.000 til 2 millioner kroner», skriver Klaveness og Løken.

Totalt har Samfunnsøkonomisk Analyse beregnet at kunstgressomstillingen i Norge vil koste 7,35 milliarder kroner de neste tolv årene. I brevet påpeker NFF:

«Modellen til offentlig finansiering som NFF her skisserer opp er én mulig vei. Viktigere enn hvilken modell som til slutt velges, er at den samlede økonomiske støttepakken til norsk fotball både muliggjør et nødvendig grønt skifte og opprettholder dagens aktivitetsnivå - som er viktig både i et fotball- og samfunnsperspektiv».

Venter på handlingsplan

Det er knyttet noe usikkerhet til om regjeringens handlingsplan faktisk blir klar i løpet av året. Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) skrev følgende i et skriftlig svar til MDGs Une Bastholm i oktober:

«Den vil etter planen være ferdig innen utgangen av 2024».

Stortinget vedtok i november i fjor at regjeringen må utarbeide en handlingsplan for omstillingen bort fra gummigranulat i norske fotballbaner.

NFF fikk 5,5 millioner kroner over årets statsbudsjett til å bidra til en kartlegging av kunstgressbanene rundt om i landet.

Enn så lenge er det ingen som vet hva som skal erstatte gummikulene i framtidens kunstgressbaner. Flere alternativer, som sand, bark, olivenstein, kork, bjørk og kokos, er testet ut.

Powered by Labrador CMS