Område for deponi og plangrense for vedtatt plan. Deponigrense er den indre, stiplede linjen. Illustrasjonen er hentet fra NVEs saksdokumenter.
Har ventet på svar fra departementet i tre år: – Ikke rart entreprenørene gir opp
– Det har gått tre år og tre statsråder siden de fikk saken på bordet, sier MEF-leder Julie Brodtkorb om deponi-sak som har ligget hos Energidepartementet siden 2021. Departementet kan fremdeles ikke tidfeste når en avgjørelse vil bli tatt.
I Melhus kommune i Trøndelag har SG Deponi AS jobbet med å få på plass et deponi på Reitdalen på Udduvoll siden 2016.
Annonse
Her er det planlagt å etablere et massedeponi for deponering av 2,5 millioner kubikkmeter rene jord- og steinmasser. Deponiet skal etter planen betjene trondheimsområdet og er vurdert til å ha en varighet på totalt 15 år.
Planen for deponi ble vedtatt i kommunestyret i 2019 uten innsigelser fra statsforvalter. Men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har avslått søknaden om konsesjon og har lagt avgjørende vekt på hensynet til verneverdiene i Gaulavassdraget.
«Når NVE treffer avgjørelser etter vannressursloven som gjelder et verna vassdrag skal det legges vesentlig vekt på hensynet til verneverdiene. Ivaretakelse av verneverdier i verna vassdrag er en nasjonal interesse. NVE legger avgjørende vekt på at anleggelse av massedeponi i Reitdalen er et irreversibelt inngrep, i strid med verneverdier i Gaulavassdraget», heter det i begrunnelsen fra april 2021.
Med NVEs nei, havnet saken hos Energidepartementet.
Der har den ligget til behandling i tre år.
Stilte skriftlig spørsmål
Nylig stilte Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde skriftlig spørsmål i Stortinget om saken til energiminister Terje Aasland.
– Kan statsråden redegjøre for hvorfor saken om å regulere et massedeponi i Udduvoll Vest har tatt så lang tid i departementet, og når kan man forvente en avklaring fra statsråden? ville Mathilde Tybring-Gjedde vite.
Hun pekte på at alle myndighetsnivå i Trøndelag ønsker et massedeponi på Udduvoll Vest velkommen.
– I tre år har imidlertid spørsmål om etablering av miljøvennlig deponi for lagring av masser i Melhus, blitt liggende til behandling ubesvart i Energidepartementet, skriver hun i sin begrunnelse for spørsmålet.
Særlige spørsmål og stor arbeidsbelastning
I svaret viser energiminister Terje Aasland til NVEs avslag og at saken gjelder et større deponi som skal anlegges i et område som er omfattet av Stortingets verneplan for vassdrag og at vassdragsvernet er lovfestet i vannressursloven.
Ifølge Aaslands svar har NVE begrunnet dette med at konsesjon til vassdragsanlegg etter vannressursloven ikke kan gis i strid med verneverdiene.
Ifølge Aasland reiser saken noen særlige spørsmål etter vannressursloven som krever grundige vurderinger.
– Dette i kombinasjon med stor arbeidsbelastning i departementet, har gjort at saken har trukket ut i tid. Jeg vil prioritere en avklaring i denne saken så raskt som mulig, svarer Aasland på det skriftlige spørsmålet.
MEF-leder reagerer
Både Aaslands svar til Stortinget og saksbehandlingstiden i departementet får leder i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, til å reagere.
Hun har nå sendt en epost til politisk ledelse i energidepartementet der hun ber om en orientering om hva som menes med Aaslunds formuerling «så raskt som mulig».
«Statsråden opplyser der at han vil prioritere en avklaring av saken så raskt som mulig, etter tre års behandling i departementet. For entreprenøren som har jobbet med deponiet siden 2016 er en avklaring svært viktig. Det er også viktig for bransjen, da massedeponier er vårt viktigste tiltak for å redusere transportavstandene som er den faktor i våre prosjekter som bidrar til mest direkte utslipp», skriver Brodtkorb i e-posten til departementet.
Hun skriver videre at bransjen jobber målrettet for å få ned utslipp og vi oppfordrer derfor til å etablere deponier for å minske transporten av masser.
«Prosessen i denne saken, der en først bruker tre år på å få vedtak regionalt for så å oppleve at den blir liggende uavklart i tre år i departementet, er ikke et godt eksempel på at myndighetene jobber sammen med oss for å få utslipp ned. Vi ber derfor om å få en orientering om hva departementet legger i «så raskt som mulig»», skriver hun eposten.
– For få deponi
Overfor Byggeindustrien peker MEF-lederen på at det er altfor få massedeponier i Norge i dag, og at det fører til mye unødig massekjøring mellom prosjektene.
– Hele lokaldemokratiet i Midt-Norge har sett at det er et behov for deponiet. Det har vært god dialog gjennom tre år mellom berørte parter, man har klart å enes om avbøtende tiltak og kommet dit at alle nivåer lokalt har gått for det. Så sier det bomstopp, og saken blir liggende i departementet i tre år etter NVEs innsigelse, sier Brodtkorb og legger til:
– Derfor stiller jeg spørsmål om noen byråkrater i NVE har mer makt enn hele lokaldemokratiet i Midt-Norge. I så fall er vel ikke det i tråd med det denne regjeringen har uttalt om viktigheten av lokaldemokratiet, sier Julie Brodtkorb.
– Du mener det er NVE som er bremsen?
– Jeg skjønner at man må følge lover og regler, men det jeg ikke skjønner er tidsbruken og at denne saken blir liggende tre år hos departementet etter NVEs avslag. Det har gått tre år og tre statsråder siden de fikk saken på bordet. Totalt har det gått seks år. Det er ikke rart entreprenørene gir opp, sier Brodtkorb.
Vil ha svar
Hun mener et massedeponi i Trøndelag vil være et solid bidrag til å få ned utslippene.
– Det som fører til mest direkte utslipp er transport av masser fra prosjekt til prosjekt. Det skjer fordi det ikke blir lagt til rette for massedeponier. Med andre ord, dette er et godt og billig tiltak som både gir utslippskutt og kostnadsreduksjoner. Det er god økonomi for byggherrene og dermed også for samfunnet, sier Brodtkorb.
– Vi jobber og jobber for å få ned utslippene, men når det kommer til stykket, så opplever vi at politikerne ikke er så opptatt av det likevel. Dette er et godt eksempel på nettopp det, mener hun.
Maskinentreprenørenes Forbund har nå bedt om en orientering fra politisk ledelse i departementet om hva som ligger i «så raskt som mulig».
– Det svarte de for en måned siden. Derfor etterspør jeg hva de legger i «så raskt som mulig». Det som er sikkert er at dersom jeg hadde gitt det samme svaret til en entreprenør, og ikke svart innen en måned, er jeg redd jeg hadde fått sparken, sier Brodtkorb.
Departementet kan ikke tidfeste avgjørelse
Byggeindustrien har bedt energiministeren om en kommentar og spurt når departementet ser for seg at saken er ferdigbehandlet.
– Vi kan dessverre ikke nå nærmere tidfeste akkurat når en endelig avgjørelse i klagesaken vil foreligge. Avklaring av klagesaken om Udduvoll har høy prioritet i departementet og vil bli avgjort så snart som mulig, skriver seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Energidepartementet, Stine Grimsrud, i en epost til Byggeindustrien.