Atlanterhavstunnelen åpner ny tid

Førstkommende lørdag åpner Atlanterhavstunnelen på Nordmøre. Det er en mulighetenes tunnel. Den vil gi en ny, ferjefri hverdag for folk i øykommunen Averøy.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Atlanterhavstunnelen blir, med sine 5.727 meter, blant de lengste undersjøiske tunnelene i Norge. Den erstatter bilferja som i alle år har trafikkert mellom Averøy og Kristiansund. Ferja går sin aller siste tur like før tunnelåpningen lørdag.

– For oss betyr Atlanterhavstunnelen en ny tid, sier ordfører Jarle Haga (V) i Averøy kommune til NTB.

Betaler selv

Atlanterhavsveien (åpnet i 1989) og nå Atlanterhavstunnelen gir Averøy fastlandssamband i begge ender, både mot Molde og Kristiansund.

– Disse to store begivenhetene har stor betydning både for næringsliv og for folk som har arbeidet sitt utenfor kommunegrensene, sier Haga.

Bompenger bekymrer Averøy-ordføreren lite. Han sier at en ferje gir bompenger til evig tid. Atlanterhavstunnelen skal nedbetales på 18 år, og for folk flest er det bare marginalt dyrere å kjøre tunnelen enn det kostet å reise med ferja.

Styrelederen i bompengeselskapet, John Harry Kvalshaug, kan bekrefte at Atlanterhavstunnelen i stor grad skal betales med bompenger.

Tunnelen med tilførselsveier har kostet 830 millioner 2009-kroner å bygge. I løpende kostnader er regningen på 780 millioner kroner. Av dette deltar staten med et tilskudd på 35 millioner kroner samt 42 millioner kroner for sparte ferjesubsidier gjennom 15 år. Resten betales av kommunene Kristiansund og Averøy (131 millioner kroner), næringslivet med 10 millioner kroner og trafikantene selv i form av bompenger.

– Brutal egenandel

– For å si det slik: Vi betaler en brutalt høy andel lokalt i dette prosjektet, sier Kvalshaug.

Skal prosjektet går rundt økonomisk må 1.100 biler passere gjennom tunnelen hvert døgn. Det tilsvarer ferjetrafikken med et påslag på 40 prosent. Kvalshaug innrømmer at kortsalget gikk tregere enn forventet til å begynne med, men han tror mange venter til over jul med å bestille kort. Et rabattkort koster 2.080 kroner for en vanlig bil.

For Statens vegvesen og hovedentreprenøren Mesta har Atlanterhavstunnelen vært et krevende prosjekt. Skuddårsdagen 29. februar 2008 gikk det et ras inne tunnelen. Bare 40 meter fjell var igjen mellom tunneltaket og fjorden over. Det kunne gått virkelig galt. Raset førte til at åpningen av Atlanterhavstunnelen ble nesten ett år forsinket.

Nå står tunnelen ferdig. Lokalbefolkningen fikk anledning til å gå gjennom tunnelen sist søndag, og både Statens vegvesen og entreprenørene har fått mye skryt for en fin og lys tunnel.

Én storkommune?

Også for Kristiansund betyr Atlanterhavstunnelen fastlandssamband i to ender. Kristiansund og Freis fastlandssamband (Krifast) ble åpnet for trafikk i 1992.

Frei kommune ble slått sammen med Kristiansund i 2008. I 2006 ble to andre kommuner på Nordmøre slått sammen, Tustna og Aure, som et resultat av at det kom nye bruer mellom kommunene (Imarsundsambandet).

Spørsmålet er nå om Kristiansund står foran en ny sammenslåing med Averøy som et direkte resultat av Atlanterhavstunnelen. I så fall vil Kristiansunds innbyggertall øke fra dagens vel 23.000 innbyggere til vel 28.600.

Ordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund er klar, men sier til NTB at han ikke ønsker å stresse spørsmålet om kommunesammenslåing.

– Atlanterhavstunnelen åpner nye muligheter både for Kristiansund og Averøy – ja, egentlig for hele aksen mellom Aure på Nordmøre og Aukra i Romsdal. Samarbeidet med Averøy er godt. Innen 10-12 år ser jeg ikke bort fra at de to kommunene kan bli til én, sier Øyen.

Les mer om prosjektet her

Powered by Labrador CMS