NGI, Norges Geotekniske Institutt, har etablert en egen avdeling som jobber med damsikkerhet. Foto: NGI
NGI, Norges Geotekniske Institutt, har etablert en egen avdeling som jobber med damsikkerhet. Foto: NGI

NGI oppretter egen avdeling for damsikkerhet

– Stor interesse og etterspørsel fra våre samarbeidspartnere gjorde at vi nylig etablerte en egen avdeling som jobber med damsikkerhet, sier Arnkjell Løkke, Avdelingsleder for Damsikkerhet ved NGI, i en pressemelding.

Publisert

NGI peker på at arbeidet med å sikre dammer har utviklet seg med blant annet bedre materialforståelse og bruk av avanserte numeriske modeller og sannsynlighetsberegninger.

– Dammer er unike konstruksjoner fordi det ofte er geofagene som er i fokus. For å se helheten må vi forstå både geoteknikk, geologi og geofarer, sier Løkke.

Fra 1960-tallet ble det prosjektert og bygget flere hundre dammer i Norge, og NGI var med i mange av disse prosjektene. Disse er blitt fulgt opp av dameier med jevnlig vedlikehold og revurderinger som følge av et stadig mer skjerpet regelverk.

– NGI har siden 1960-tallet designet og hatt kontroll under bygging på over 100 fyllingsdammer i Norge og i utlandet. De siste tiårene har vi ikke hatt en egen avdeling for dammer på NGI, men nå ønsker vi igjen å samle kompetansen og satse på damsikkerhet, sier Løkke i meldingen.

Det ligger nå an til at damsikkerhetsforskriften, som beskriver krav til norske damanlegg, snart skal revideres.

– Dammer er kritiske konstruksjoner, hvor konsekvensene hvis noe går galt er enorme. Generelt dimensjoneres dammer for ekstreme hendelser, som for eksempel en tusenårsflom. Dette gjør at man har tid til å gjøre eventuelle nødvendige tiltak for at dammer skal takle også et fremtidig klima, sier Løkke.

Mange av NGIs nåværende oppdrag innenfor damsikkerhet foregår i utlandet.

– Vi har nylig gjennomført risikovurderinger av over 25 store damkonstruksjoner i Norge, Sverige, Peru, India, Albania, Skottland, Frankrike og Canada, sier Løkke.

Når det som skal bli verdens høyeste dam, Rogun-dammen på 335 meter, nå bygges i Tadsjikistan, gir NGI ekspertråd innenfor damsikkerhet og instrumentering. I tillegg deltar NGI aktivt i internasjonale fora knyttet til damsikkerhet.

– Vi sitter i en rekke ekspertpaneler knyttet til gruvedammer, International Tailings Review Board (ITRB), og vi er aktive i den internasjonale damkomitéen International Commission of Large Dams (ICOLD) der vi representerer Norge i de tekniske komiteene innen damsikkerhet, jordskjelv og gruvedammer, sier Løkke.

Powered by Labrador CMS