Det er videoopptak av hendelsen der mannen går til angrep. Foto: Privat/skjermdump
Det er videoopptak av hendelsen der mannen går til angrep.

Mener straffen var for mild – ber politiet annullere forelegg etter brøytesjåfør-angrep

Torsdag i forrige uke var straffen klar etter at en nabo angrep en brøytesjåfør i Røyken. Maskinentreprenørenes Forbund har engasjert advokat John Christian Elden til å se på saken. Elden sier han har bedt politiet om å annullere forelegget.

Publisert Sist oppdatert

– Forelegget er vedtatt. Et vedtatt forelegg har virkning som en dom, skriver politiadvokat i Oslo politidistrikt, Ida Åsland, i en e-post til Byggeindustrien tirsdag rundt klokken 17.00.

Les hele svaret til politiet lenger ned i saken.

12. februar skrev Byggeindustrien at sjåføren beskrev hendelsen som «ekstremt ubehagelig». Ifølge sjåføren, som jobber i T. F. Maskin, røsket mannen døren opp i full fart, og gikk til angrep på sjåføren.

29. februar skrev Byggeindustrien at siktede for hendelsen var ilagt et forelegg på 10.000 kroner, ifølge Oslo politidistrikt, og at siktede har vedtatt forelegget.

– Utrolig liten bot

Det synes administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) er urimelig.

Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb. Foto: MEF
Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb.

– Min første reaksjon var at dette var en utrolig liten bot for blind vold mot noen som utfører en av Norges viktigste beredskapsoppgaver. Jeg tok kontakt med Elden, og han bekreftet det jeg visste, nemlig at en straff på mellom 24 og 30 dagers ubetinget fengsel hadde vært ventet, sier Brodtkorb til Byggeindustrien.

Men det er kun tiltalte og påtalemyndighet som får anke dommer, ifølge Brodtkorb.

– Vi kan prøve å få erstatning til sjåføren. Det er viktig å varsle at det er merkelig at man skal få lavere forelegg for å angripe noen som utfører jobben sin, enn for å kjøre bil og være så dum at man snakker i mobilen samtidig, påpeker hun.

Det skal være likhet for loven, ifølge Brodtkorb. Hun bruker ambulansesjåfører som eksempel, og sier ingen ville akseptert et angrep på ambulansesjåfører under utrykning.

– Det at noen som slår ned ambulansesjåfører på utrykning skal få samme straff, som han som angrep brøytesjåføren, strider med rettsfølelsen. Jeg godtar ikke at andre ikke føler seg trygge på jobb. Det har blitt en prinsipp-sak for meg, forteller Brodtkorb.

Røyken og Hurum Avis meldte om saken først.

– Normalt ubetinget fengsel

Advokat John Christian Elden. Foto: Annika Byrde / NTB
Advokat John Christian Elden.

Advokat John Christian Elden opplyser at han har bedt politiet om saksdokumenter, og at de annullerer forelegget dersom det ikke er vedtatt ennå.

– Slik saken er omtalt i media, er reaksjonen vesentlig for mild. Rettspraksis ved overfall av personer som er på jobb er normalt ubetinget fengsel. Det er høyst uklart hvorfor dette er fraveket her. MEF har bedt meg følge opp saken, så det vil bli gjort, skriver Elden i en SMS til Byggeindustrien.

Elden sier dersom forelegget er vedtatt er siktede trolig «home free», og fornøyd med å ha sluppet unna fengsel.

– Om det ikke er endelig vedtatt kan politiet trekke det tilbake, og behandle saken korrekt. Offeret kan trolig kreve erstatning her i tillegg, og det har han MEF sin økonomiske styrke til å fremme. Jeg vil avgjøre det etter å ha sett gjennom saken, skriver Elden videre.

– Et vedtatt forelegg har virkning som en dom

Politiadvokat Ida Åsland i Oslo politidistrikt sier forelegget er vedtatt.

– Et vedtatt forelegg har virkning som en dom, jf. straffeprosessloven § 258 andre ledd. Siktede har fått et forelegg for overtredelse av straffeloven § 271. Boten er satt med utgangspunkt i bøtedirektivet. Ved fastsettelsen av boten er det også tatt hensyn til at siktede har erkjent straffeskyld, skriver Åsland i en e-post til Byggeindustrien.

Siktede har ikke benyttet seg av forsvarer, ifølge Åsland.

– Jeg har ikke fått noen henvendelse fra Elden angående innsyn i saken, skriver politiadvokaten videre.

Byggeindustrien har forsøkt å få en kommentar fra siktede uten å lykkes. Grunnen til dette er at mannen ikke har benyttet seg av forsvarer, og at politiet ikke ønsker å utgi siktedes kontaktinformasjon.

Powered by Labrador CMS