Lærer på byggfag Thomas Gruer i el-gravemaskin. Foto: Tvedestrand videregående skole
Lærer på byggfag Thomas Gruer i el-gravemaskin.

Ga 45 millioner til elektriske anleggsmaskiner i fjor

Tilskudd til elektriske gravemaskiner, hjullastere, feiemaskiner, traktorgressklippere og renovasjonskjøretøy. Dette er blant noen elektriske anleggsmaskiner Miljødirektoratet ga tilskudd til i fjor gjennom sin støtteordning «Klimasats».

Publisert Sist oppdatert

Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.

Agder fylkeskommune er blant virksomhetene som har fått tilsagn på søknad om støtte til anskaffelse av elektriske gravemaskiner. Fylkeskommunen fikk 321.750 kroner i støtte til anskaffelsene i fjor.

Rektor Turid Tveit på Tvedestrand videregående skole sier skolen som helhet har fokus på bærekraft og bærekraftige løsninger.

– Med dette som bakteppe er det selvfølgelig viktig for oss at elevene våre møter utstyr og maskiner i sin opplæring som er elektriske. De lærer å bruke maskinene, og de kan etterspørre bærekraftige løsninger når de senere blir lærlinger, studenter og ansatte ute i ulike bedrifter, sier Tveit til Byggeindustrien.

Skolens maskiner brukes av elever på utdanningsprogrammene byggfag vg1, anleggsgartner vg2, tømrer vg2, naturbruk vg1, vg2 og vg3, ifølge rektoren.

– Vi fikk el-gravemaskinen allerede høsten 2020. I tillegg har vi en el-hjullaster og en el-truck. Dette var en del av prosessen da den nye skolen ble bygd. Vi ser bare fordeler med maskinene slik de brukes i opplæring av elever på skolen, forteller Tveit.

12 millioner til Stavanger

Men ingen av kommunene fikk så mye som Stavanger. I fjor fikk Stavanger kommune 5,4 millioner kroner i tilskudd til klimavennlig driftskontrakt for gravetjenester, fem millioner i tilskudd til femårig rammeavtale på elektrisk gravemaskin og 1,7 millioner i tilskudd til utslippsfri maskinpark.

Jarle Furre, avdelingssjef for vann, avløp og renovasjon i Stavanger kommune, forteller at støtten på 5,4 millioner kroner gjelder ekstrakostnader knyttet til å stille krav om 50 prosent utslippsfri graving i en rammeavtale for reparasjoner og utbedring innenfor vann og avløp.

– Stavanger kommune skal inngå rammeavtale for gravetjenester knyttet til mindre utbedringer og akutte reparasjoner knyttet til vann- og avløpsanlegg i hele kommunen, sier Furre til Byggeindustrien.

Ørjan Larsen, seksjonssjef for utbygging i Stavanger kommune, forteller at støtten til en femårig avtale vil gi kommunen forutsigbarhet og insentiv til entreprenøren som vinner tilbudet til å investere i elektrisk gravemaskin.

– Dette vil vise at det er mulig å bruke elektrisk utstyr til vei, vann og avløpsprosjekter. Ekstrakostnaden det utgjør å anskaffe en utslippsfri graver er høyere enn det som er budsjettert inn i avdelingens midler for 2023/2024, og støtten fra klimasats vil derfor være utløsende. Prosjektet har også overføringsverdi fra avdeling for egenregi til kommunens avdeling for større bygge- og anleggsprosjekter. Vi har stor tro på at når denne avtalen utgår i 2029 vil vi være meget godt på vei til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i kommunen, forteller Larsen.

Tre millioner til gravemaskin og feiemaskin i Alta

Alta kommune fikk også støtte fra Klimasats i fjor. De fikk tre millioner kroner til innkjøp av elektriske maskiner og ladestasjoner. Klima og miljørådgiver i Alta kommune, Atle Skjørestad, opplyser at de har fått støtte til å kjøpe en gravemaskin og en feiemaskin.

– Vi har ikke kjøpt inn noen av disse ennå. Vi ønske å skaffe oss erfaringer med bruk av elektriske maskiner og gjerne også bidra med kunnskap til næringslivet om hvordan maskinene fungere i praksis her i nord. Per nå er bytte fra fossilt til elektrisk den løsningen som blir anbefalt, og som er mest utviklet og tilgjengelig her hos oss, forteller Skjørestad.

Vågan kommune fikk 4,5 millioner kroner til innkjøp av elektriske renovasjonskjøretøy i Lofoten i fjor.

18 prosjekter fikk tilsagn

Seniorrådgiver Lise Kristin Svenning Jensen i Miljødirektoratet sier de har mange fine prosjekter hvor kommuner har fått midler til utslippsfrie byggeplasser, og investering i elektriske maskiner og kjøretøy.

Til orientering har Byggeindustrien filtrert på kun «maskiner og kjøretøy». Med denne filtreringen lagt til grunn, får vi opp 18 prosjekter som til sammen fikk rett under 45 millioner kroner i tilskudd i 2023.

Powered by Labrador CMS