Smoltanlegg i betong?

Det jobbes nå for å utvikle en ny type produksjonsanlegg for smolt. Marine Harvest har inngått en avtale med Dr. Techn. Olav Olsen om å gjøre en grundig analyse av et anlegg som følger opp fisk som leveres fra settefisk-stadiet. Dette anlegget kan bli produsert i betong.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det var konserndirektør Teknologi og Miljø i Marine Harvest, Cato Lyngøy, som sa dette på det åpne møtet som Teknologirådet i dag arrangerte på Raddison Blu-hotellet på Holbergs plass i Oslo. Dermed er det første konkrete resultatet av engasjementet Fisk i Betong som Byggeindustrien har tatt initiativ til, et faktum. Det jobbes også med andre prosjekter som følge av dette initiativet.

Det var under laksekonferansen i Stavanger i fjor høst at Marine Harvest og Dr. techn. Olav Olsen møttes. Nå skal det gjøres en grundig analyse av nye produksjonsformer for smolt som kommer fra settefiskanlegg som 100 grams fisk. Vi tror at den beste løsningen er å ha et slikt anlegg for produksjon av fisk på opptil en kilo liggende i sjøen, sa Lyngøy.

Det vi mangler i oppdrettsnæringen er folk med tyngre ingeniørbakgrunn. På konferansen i Stavanger gnistret det, sa Lyngøy om møtet mellom representantene for oppdrettsnæringen og de ingeniørene som møtte fra byggenæringen. Det er ikke tvil om at det samspillet vi får mellom ulike næringer kan bidra til at også oppdrettsnæringen kommer videre, sa han. Men hva som er den endelige løsningen vet vi ikke i dag. Vi vet bare at vi må jobbe videre for å utvikle havbruksnæringen, sa han.

Vi har sett hva samspillet mellom byggenæring og oljenæring har ført til. Det samme kan vi også oppleve innen havbruk, sa han.

Ellers jobber Marin Harvest med et prosjekt på Kårstø i Rogaland hvor man skal utnytte spillvannet fra prosessanlegget. Der tar man sikte på å produsere 12 millioner fisk a 500 gram.

Mange interesserte

Det var mange fremmøtte på seminaret som Teknologirådet arrangerte i dag. Det var også mange interessante foredrag. Møtet ble ledet av Tore Tennøe som er direktør i Teknologirådet – og sammen med prosjektleder Jon Fixdal, sørget han for at det ble en interessant og lærerik formiddag.

Karin Kroon Boxaspen, Havforskningsinstituttet, Karoline Andauer, WWF Norge, Aina Valland, FHL, Tore Håkon Riple, Marine Constructions AS og Cato Lyngøy, Marine Harvest var innledere.

Semkinaret ble avsluttet med en politisk kommentar ved statssekretær Hans Kristian Amundsen, Fiskeri- og kystdepartementet.

Teknologirådet starter nå et eget prosjekt – og det blir også nye konferanser. Mulighetene er store for at dette kan skje i samarbeid med nettopp Byggeindustrien som allerede planlegger et stort seminar om 2. generasjons løsninger for oppdrettsnæringen på den store internasjonale havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim i august.

Teknologirådet skal komme med innspill til Storting og regjering om ny teknologi kan hjelpe næringen til å møte nye utfordringer og skape en bærekraftig vekst.

Powered by Labrador CMS