Tre arkitektkontorer i Norge konkurrerer om å få prosjektere nytt friluftsbad ved Sukkerbiten i Oslo. 9. april bestemmer Oslo Badstuforening hvem av forslagene de går videre med, men foreløpig er det lite som tyder på at de finske badstue-byggherrene kommer til å kaste inn håndkleet.
Allas sea pool har 800.000 besøkende årlig i Helsingfors. Det finske firmaet bak friluftsbadet har lenge ivret etter å etablere lignende fasiliteter i Bjørvika.
Annonse
Et friluftsbad ved Sukkerbiten har vært ønsket i mange år. Det politiske flertallet i hovedstaden gikk til valg på å etablere det, og har lovet at badet skal bygges.
Men hvem som skal få drive friluftsbadet er ikke bestemt.
Siden Oslo Badstuforening har meldt interesse for bygging og drift av anlegget, er det enda mer usikkerhet knyttet til driften.
– Hvis vi slipper til kommersielle krefter og ruvende restaurantbygg i dette området, risikerer vi at det fantastiske, folkelige badelivet som har satt Oslo på verdenskartet, blir skadelidende, sier generalsekretær i Oslo Badstuforening, Ragna Marie Fjeld.
Den lokale foreningen kan vise til 18 badstuer, 15.000 medlemmer og 250.000 besøk i 2023.
Når det gjelder forslagene som har blitt fremmet i badstuforeningens arkitektkonkurranse, så er det Atelier Oslo, Grape Architects og Oslo Works som konkurrerer om å få prosjektere det nye friluftsbadet.
– Oslo har en fantastisk historie som badeby med spennende arkitektur og bebyggelse som tilrettela for dette. Det er spennende at badekulturen nå har kommet tilbake, og vi har latt oss inspirere av historien når vi har utformet anlegget, sier Jonas Norsted. Han er partner og arkitekt i Atelier Oslo.
Ifølge Norsted ønsker de å utvide parken på Sukkerbiten med flåter som har bassenger, oppholdsarealer og vegetasjon.
– Mer bading og mer park. Hele året. Vi ønsker å lage et anlegg som ikke bare gir et tilbud til de badende på land, men også kan bidra til å rense vannet og restaurere det marine livet i området, forteller Norsted.
Konstruksjoner på til sammen 1.650 kvadratmeter
Grape Architects foreslår på sin side en flytende bassengutvidelse som kan berike den eksisterende badstuflåten.
Arkitekt og badstumester i Grape Architects, Edvard Glazebrook, sier Oslo Badstuforening har satt Oslo på kartet som en Badstueby, og samtidig inspirert til en badstubølge som har tatt landet med storm.
– Hvis den samme effekten kan oppnås med et flytende basseng hos Oslo badstuforening, vil dette være en stor gevinst for badekultur over hele landet og ut i verden. Det kommende anlegget vil etter hvert bestå av ny infrastruktur, bassengfløy og badstufløy, skriver Glazebrook i en e-post til Byggeindustrien.
Badstuemesteren har sjekket raskt hva det nye arealet de tilføyer i deres forslag vil utgjøre.
Oslo Works foreslår at friluftsbadet skal bestå av fem ulike øyer, tilpasset forskjellige brukergrupper.
Francis Brekke, partner i Oslo Works, forteller at forslaget består av en serie flytende øyer forbundet med bruer som gjør det mulig å bygge og utvide sjøbadet over tid.
– Disse kan inneholde vidt forskjellig program, men hvor alle handler om opplevelser ved, i, eller under vann. Ved å dele opp sjøbadet i flere øyer får man fleksibilitet, men viktigst av alt, man slipper mer dagslys ned mellom øyene som er kritisk for livet i fjorden, sier Brekke til Byggeindustrien.
Oslo Works har lagt særlig vekt på å omfavne livet under vann og marin restaurering, ifølge Brekke.
– Vår intensjon er å skape et sjøbad som ikke bare minimaliserer sin innvirkning på livet i fjorden, men aktivt bidrar til å forbedre og berike dette. For Sukkerbiten Sjøbad betyr dette å etablere flytende konstruksjoner som inkluderer tiltak som bidrar til levende maritime økosystem, forteller Brekke.
– Alle er modulbaserte
Generalsekretær i Oslo Badstuforening, Ragna Marie Fjeld, synes alle forslagene er spennende.
– Alle er modulbaserte, det er en styrke som både gir praktisk fleksibilitet og som slipper mer sollys til. Fjordhelse er et viktig premiss for oss. De har også alle tatt høyde for at vi ønsker å holde området åpnet og tilgjengelig for alle, inklusive dem med funksjonsnedsettelser, sier Fjeld til Byggeindustrien.
Det er for tidlig å svare på hvor mange kvadratmeter badstuforeningen ser for seg å bebygge i forbindelse med friluftsbadet, ifølge Fjeld.
– En mulighet er å bygge ut gradvis, og starte med ett basseng før vi legger til flere moduler. Men dette avhenger blant annet av hva slags finanseringsløsning vi velger, forteller hun.
Fjeld avviser at foreningen har et «favoritt-forslag» blant forslagene som har blitt presentert.
– Vi synes alle har sterke sider. 9. april vil vi gi beskjed om hvilket av dem vi går videre med. Da setter vi i gang med forprosjektet som skal avklare om vi søker på kommunens utlysning, påpeker Fjeld.
– Hvorfor har dere tatt opp kampen om friluftsbad i Oslo mot finnene?
– Oslo kommune har sagt tydelig at de ønsker sjøbad på Sukkerbiten, så det kommer. Spørsmålet er hvem som bør bygge og drive det, for at det skal bli best mulig for flest mulig. Vårt svar er at det er oss, fordi vi ikke har eiere som skal ha utbytte, og fordi det er vi som kjenner Bade-Oslo best, svarer Fjeld.
Badstuforeningen vil fortsette å passe på at Oslos beste og mest sentrale område ved fjorden er åpent og inviterende både for byens befolkning og turistene, ifølge henne.
Badstuer og bassenger for millionbeløp
Hvor mye friluftsbadet vil koste avhenger av hvilken løsning badstuforeningen går for, og hvordan kommunens utlysning ser ut. Foreløpig har badstuforeningen jobbet med et estimat på mellom 30 og 150 millioner kroner, melder Fjeld.
Finnene har tidligere offentliggjort at de ser for seg å investere rundt 200 millioner kroner i eventuelle bassenger og badstuer ved Sukkerbiten.
Veien videre for friluftsbadet i Bjørvika blir spennende å følge.