FORSKJELLIG. – Energi, samferdsel eller bygg vil oppleves veldig forskjellig, men resultatet er at det går rimelig greit med de fleste firmaene, sier RIFs utviklingssjef Ari Soilammi. Foto: Nicolas Tourrenc
FORSKJELLIG. – Energi, samferdsel eller bygg vil oppleves veldig forskjellig, men resultatet er at det går rimelig greit med de fleste firmaene, sier RIFs utviklingssjef Ari Soilammi.

RIF om rådgivermarkedet: – Rufsete på byggsiden

– Vår oppfatning er at markedet er stabilt på samferdsel, oppgang på energi og forsvar, og rufsete på byggsiden, sier utviklingssjef i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Ari Soilammi.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Soilammi er RIFs oppfatning av rådgivermarkedet at det går bra.

– Man kunne sagt at det går greit eller halvbra, men ordet bra er ordet jeg vil bruke. Firmaene går bra økonomisk sett. Med unntak av arkitektsiden har det ikke være noen nevneverdige oppsigelser, permitteringer eller slike ting, forteller Soilammi til Byggeindustrien.

Firmaene går bra, men det er klart at rådgiverne er bekymret, hevder utviklingssjefen.

– På enkelte markedsområder er det ikke spesielt gode tider. Vi merker det kanskje mest på det private byggmarkedet. På bolig er det klart at det er dårlig, men saken er at rådgivernes omsetning er i veldig begrenset grad rettet mot boligprosjekter. Selv om boligmarkedet går dårlig, så har ikke det den store negative effekten for rådgiverne, påpeker Soilammi.

Men når både det private bolig- og byggmarkedet er labert, så merkes det blant rådgiverne.

– Innenfor de områdene er det slik at folk dels blir omplassert til andre markedsområder, ellers er det stor konkurranse om oppdragene i det spesifikke markedet, opplyser han.

Energioppgang

Det er oppgangen på energisiden som kompenserer for den labre aktiviteten i det private byggmarkedet, ifølge Soilammi.

– Der er det mye som rører seg både for offentlige og private aktører. Det er også mye på miljøsiden. I det offentlige samferdselsmarkedet er det mer stabilt, sier han.

Opplevelsen av om det går bra eller dårlig kommer an på hvilket marked rådgiverne er inni helt konkret, ifølge Soilammi.

– Energi, samferdsel eller bygg vil oppleves veldig forskjellig, men resultatet er at det går rimelig greit med de fleste firmaene. Det er ingen krise hos rådgiverne, sier han.

NTP og forsvarsplaner

– Har rådgiverne noen forventninger knyttet til Nasjonal transportplan?

– Vi synes det er enkelte prosjekter som det er veldig uheldig at man har utsatt, fordi man har brukt så mye ressurser på de allerede. Ringeriksbanen og Hordfast ble ikke prioritert, men har vært jobbet med i mange år og blitt brukt mye ressurser på. Det blir spennende å se hvordan stortingsbehandlingen av NTP skrider frem, og ikke minst hvordan fremtidige statsbudsjetter følger opp NTP. Men det er behov for mer planoppdrag i år, og hvis man ikke holder trykket oppe på plansiden, så blir det tørke for vei- og baneentreprenørene etter hvert, svarer Soilammi.

– Hva har Forsvarets langtidsplaner å si for rådgiverne?

– Det blir spennende å se at det skal satses mer på Forsvarsbygg særlig, som vi er mest opptatt av. Ikke bare våpeninvesteringer, men oppgradering av militærleirene og infrastruktur som Forsvaret trenger. Det er nye tider i forhold til forsvarsmarkedet, sier Soilammi.

– Hvilke forventninger har rådgiverne til tiden fremover?

– På lang sikt lager vi ikke egne prognoser, så jeg tør ikke å si så mye om det. På kortere sikt regner vi med at markedet er relativt stabilt totalt sett med de samme trendene jeg har nevnt. Stabilt på samferdsel, oppgang på energi og rufsete på byggsiden, oppsummerer Soilammi.

Powered by Labrador CMS