Asfaltfabrikkene på Rugsland utenfor Kristiansand og Lia i Trondheim tar i bruk trepellets som fyringskilde. Foto: NCC
Asfaltfabrikkene på Rugsland utenfor Kristiansand og Lia i Trondheim tar i bruk trepellets som fyringskilde.

NCC vil redusere CO2-utslippet fra to asfaltfabrikker med 80 prosent

NCC Industry bygger om to av sine asfaltfabrikker og tar i bruk trepellets som fyringskilde i asfaltproduksjonen. Ut fra planlagt produksjon ved de to fabrikkene, regner de med en utslippsreduksjon på nærmere 4.200 tonn CO2, som tilsvarer nærmere 80 prosent reduksjon av utslippet fra fabrikkene.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NCC i en pressemelding torsdag.

NCC etablerte fyring med trepellets ved asfaltfabrikken på Steinsskogen i Bærum i 2021. Nå tar entreprenørkonsernet med seg erfaringer fra omleggingen til fabrikkene sine i Kristiansand og Trondheim.

I asfaltproduksjonen varmes og tørkes steinmaterialer før bitumenolje tilsettes. Til oppvarming brukes enten olje, diesel eller gass. Det er foreløpig ikke mulig å kutte helt ut andre fyringskilder, siden den første oppvarmingen ikke lar seg gjennomføre med å bare benytte pellets. NCC forventer at de ved de to nye fabrikkene skal kunne bruke 90 prosent trepellets i oppvarmingen. Foto: NCC
I asfaltproduksjonen varmes og tørkes steinmaterialer før bitumenolje tilsettes. Til oppvarming brukes enten olje, diesel eller gass. Det er foreløpig ikke mulig å kutte helt ut andre fyringskilder, siden den første oppvarmingen ikke lar seg gjennomføre med å bare benytte pellets. NCC forventer at de ved de to nye fabrikkene skal kunne bruke 90 prosent trepellets i oppvarmingen.

– Vi er nå godt i gang med å konvertere to viktige og sentrale asfaltfabrikker i Kristiansand og Trondheim. Etter planen skal disse to fabrikkene være klare for pelletsfyring ved oppstart etter sommerferien, sier leder for NCC Industry, Henrik Bager, i pressemeldingen fra NCC.

– Det er avgjørende at aktører som Statens vegvesen og Nye veier går foran og stiller krav om lavere CO2-utslipp. Slik det er lagt opp nå, belønnes bærekraftige investeringer ved at CO2-utslipp premieres og kontraktene går til de som bidrar til lavere utslipp. Nå håper vi kommunene i større grad følger opp og innfører anbudskonkurranser hvor CO2-utslipp blir tatt med i konkurransen, legger Bager til.

I forbindelse med konverteringen til trepellets har NCC fått støtte fra Enova, og dette er, ifølge pressemeldingen, viktig for å få fortgang i arbeidet med å redusere CO2-utslippet fra asfaltproduksjonen.

Powered by Labrador CMS