Morten Rode, NCC (fra venstre), Trygve Skarpeteig Wigtil, Klimapartnere Agder, Anette Stave Severinsen, Klimapartnere Agder, Tone Nævestad, DNB Arendal, Ragnhild M Hammer, Arendal kommune, Jan Atle Liodden, Å Energi, Geir Askvik Haugum, Kristiansand kommune, Christina Milsom, Agder Fylksekommune, Merete Haugåå, Fiskher og Espen Sagbakken, NCC. FOto: NCC
Klimapartnere inspirert av CO2-kutt fra asfaltproduksjon på Rugsland
Nylig besøkte Klimapartnere Agder NCC sin asfaltfabrikk på Rugsland for å lære mer om hvordan NCC har jobbet med å redusere CO2-utslippene fra asfaltproduksjonen.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Det var en svært interessant omvisning og lærerikt å se hvordan NCC har jobbet med å redusere CO2-utslippene betydelig fra asfaltproduksjonen. Det var inspirerende og fint å se at det er mulig, sa Christina Milsom, avdelingsleder for bærekraftig utvikling i Agder fylkeskommune i en pressmelding.
CO2-nøytralt
Under besøket fikk de besøkende en gjennomgang av hvordan NCC på Rugsland har gått bort fra fossile fyringskilder og nå benytter CO2-nøytral trepellets som fyring av fabrikken.
– For oss er det fint å se at det arbeidet og investeringene vi har gjort blir lagt merke til av Klimapartnere Agder. I NCC har vi jobbet med løsninger som bidrar til lavere CO2-utslipp i en årrekke og de løsningene vi nå benytter kan bidra til å redusere utslippene fra asfaltproduksjonen betydelig, sa Morten Rode, Area manager i NCC Asfalt i Agder.
Rode fortalte de besøkende at NCC har tre fokusområder for reduksjon av CO2-utslipp fra produksjonen:
- Utfasing av fossilt brensel.
- Energioptimalisering.
- Spare på naturressursene.
– Det er mange store og små tiltak som til sammen fører til at vi oppnår gode CO2-regnskap når vi setter opp våre planer for en asfaltjobb, sier Rode.
Utfasing av fossilt brensel er ett av flere tiltak som gir store reduksjoner i CO2-utslipp. Videre ramser Rode opp gjenbruksasfalt, lavtemperaturasfalt, resirkulerte steinmaterialer og fuktreduserende tiltak som viktige fokusområder.
CO2-vekting
For å oppnå lik konkurranse understreker Morten Rode viktigheten av at kommunene i Agder også kommer sterkere på banen og benytter asfaltkontrakter som belønner de som bidrar til å oppnå nødvendige CO2-kutt.
– Vi mener alle kommuner må stille krav om lave CO2-utslipp fra asfaltproduksjonen. Uten krav til reduserte CO2-utslipp vil konkurransen fortsatt handle om lavest pris. Skal vi nå målene om ytterligere reduserte CO2-utslipp, må reduksjon stimuleres gjennom CO2-vekting av kontraktene, sier han.
Han trekker frem Statens vegvesen og Agder fylkeskommune som gode eksempler på aktører som har stilt krav og gjennom CO2-vekting i kontraktene bidrar til lavere CO2-utslipp.¨