Totalrehabiliteringen av det 50 år gamle svømmenalegget i fjell blir betydelig mer kostbart enn opprinnelig budsjettert. Foto: Gjøvik kommune.
Totalrehabiliteringen av det 50 år gamle svømmenalegget i fjell blir betydelig mer kostbart enn opprinnelig budsjettert.

Inngikk rehab-kontrakt på 150 millioner kroner – varsler tilleggsarbeider for 50 millioner

Få måneder etter at Backe Oppland startet totalrehabiliteringen av Gjøvik svømmehall, varsler kommunen om tilleggsarbeider for cirka 50 millioner kroner og behov for mer byggetid.

Publisert Sist oppdatert

Gjøvik kommunes totalbudsjett for rehabiliteringen av svømmeanlegget er i utgangspunktet på 253 millioner kroner inklusive merverdiavgift.

Da Backe Oppland skrev totalentreprisekontrakten med kommunen i begynnelsen av november i fjor, var kontraktsverdien på cirka 150 millioner og prosjektet skulle etter planen stå ferdig i fjerde kvartal 2025.

Kostnadssprekk

Nå opplyser prosjektleder Kennet Skjærbekk i Gjøvik kommune at prosjektet blir mer kostbart og opprinnelig fremdriftsplan ryker med seks til åtte måneder.

Ifølge Skjærbekk er kostnadssprekken et resultat av at omfanget av fjelluttak og betongarbeider har økt betydelig i prosjektet.

– I rivefasen av prosjektet er det blant annet avdekket at et større omfang av eksisterende betongkonstruksjoner må rives og gjenoppbygges. Slik det ser ut nå vil kostnaden øke med rundt 50 millioner kroner og vi ser for oss ferdigstilling til skolestart 2026, sier Skjærbekk til Byggeindustrien.

Funn av forsagere

I rivefasen av prosjektet er det blant annet avdekket at et større omfang av eksisterende betongkonstruksjoner må rives og gjenoppbygges. Foto: Gjøvik kommune.
I rivefasen av prosjektet er det blant annet avdekket at et større omfang av eksisterende betongkonstruksjoner må rives og gjenoppbygges.

Oppland Arbeiderblad (OA), som først meldte om denne saken, opplyser at funn av udetonert sprengstoff, såkalte forsagere, også har utsløst ekstraarbeider i form av blant annet økt berguttak.

Kennet Skjærbekk sier til OA at det er funnet større mengder av sprengstoff som stammer fra byggingen av fjellanlegget på begynnelsen av 70-tallet.

Prosjektet har nå satt inn eksplosivhund i letingen etter sprengstoff og det er valgt å sprenge opp den gamle bassengbunnen fremfor å pigge med gravemaskin.

– Det er på grunn av risikoen for å treffe eksplosiver under piggingen, sier Skjærbekk til OA.

Risiko har vært tema

Prosjektet har satt inn eksplosivhund i letingen etter forsagere som stammer fra byggingen av fjellanlegget på begynnelsen av 70-tallet. Foto: Gjøvik kommune.
Prosjektet har satt inn eksplosivhund i letingen etter forsagere som stammer fra byggingen av fjellanlegget på begynnelsen av 70-tallet.

Det måtte tre konkurranser til før Gjøvik kommune klarte å lande kontrakten på totalrehabiliteringen av svømmeanlegget. Da det kom inn null tilbud i den første konkurransen i 2022, pekte kommunen på at den lunkne interessen blant annet handlet om risikoen i prosjektet.

Kommunepolitiker Even Solhaug (Ap), er blant de som har vært skeptisk til risikoen kommunen tar ved å totalrehabilitere den 50 år gamle svømmehallen. Ifølge OA har Ap-politikeren tidligere foreslått og heller bygge en frittstående svømmehall i tilknytning til en ny ungdomsskole som planlegges i kommunen.

– Min påstand er at man valgte en dyr løsning i utgangspunktet, og jeg mener vi kunne ha spart 100 millioner om vi hadde bygget en frittstående hall i forbindelse med ungdomsskolen i Hunndalen, sier Solhaug til OA.

– Et prosjekt med en del risiko

I forbindelse med kontraktsigneringen i november, sa daglig leder Hans Jørgen Bjøralt i Backe Oppland, følgende om risikoen.

– Det er et spennende og utfordrende prosjekt hvor Backe Oppland får bruk for sin erfaring på å bygge svømmehaller. Det er et prosjekt med en del risiko, men vi har lagt ned mye arbeid i tilbudet og vi føler prosjektet er godt gjennomarbeidet, uttalte han.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Bjøralt om de omfattende tilleggsarbeidene som har dukket opp etter at prosjektet startet i januar. Han viser til byggherre for kommentarer om saken.

Prosjektleder Kennet Skjærbekk i Gjøvik kommune (t.v) og daglig leder Hans Jørgen Bjøralt i Backe Oppland, handshaket da kontrakten ble inngått i november i fjor.
Prosjektleder Kennet Skjærbekk i Gjøvik kommune (t.v) og daglig leder Hans Jørgen Bjøralt i Backe Oppland, handshaket da kontrakten ble inngått i november i fjor.
Powered by Labrador CMS