Betongrenovering Drift AS har installert Skandinavias første gassanlegg for kontrollert utløsning av snøskred.

Gasseksplosjon gir kontrollertesnøskred

I høst installerte Betongrenovering Drift AS åtte Gasex explodere på fjellet Nuolja, mellom Bjørkliden og Abisko i Nord-Sverige. Formålet er å utløse snøskred i kontrollerte former.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tidligere måtte fjellguider ta seg ned de bratte stupene i fjellet over malmbanen og E10 for å forsøke å sprenge ned snøen med dynamitt.

Nå har Betongrenovering Drift på oppdrag fra MND Sverige og Trafikverket som byggherre, bygget Skandinavias første Gasex-system, der trykket fra gasseksplosjoner kontrollert skal utløse snøskred fra åtte faste installasjoner i fjellsiden.

Det har vært teknisk krevende å installere anlegget i den stupbratte fjellsiden.

- Jobben har vært teknisk utfordrende. Både graving og boring av tomter i løsmasser og fjell, forskaling og støpning måtte suppleres av helikopter. Arbeidet har vært utført i 1100 meters høyde og med 1,5 kilometer fra første til siste exploder. Exploderne står på to rekker i to høyder i fjellet med 350 meters høydeforskjell. Flere hundre helikoptertimer har vært benyttet for å frakte arbeidere, materialer og utstyr, forteller Bent Bones Olsen i Betongrenovering Drift AS.

Gass fra shelterstasjoner

Anlegget er montert med fem stykk. 3 m3 explodere og tre stykk 1,5 m3 explodere – derav to som er montert som såkalte «flex» kanoner. Exploderne blir supplert med gass fra shelterstasjoner som er bygget på sikre steder i fjellet der man ikke risikerer at de blir tatt av snøskred.

Det ble også bygget tre helipads til serving av anlegget.

Betongrenovering Drift har installert i alt åtte Gasex explodere.

Gasex explodere finnes i forskjellige størrelser fra 0,8 m3 til 3 m3. I tillegg finnes det en helikopterbasert versjon som heter DaisyBell og en liten exploder som heter O`bellx. O`bellx er en versjon av DaisyBell som plasseres som en fast installasjon i fjellet og kan serves av et helikopter, skriver Betongrenovering Drift i en melding.

Propan og oksygen

Gasex-anlegget fungerer slik at propangass og oksygen trykkes fram fra to shelterhus (gass depot) gjennom gassrør og blandes i et stort rør (exploderen). Exploderen er montert lenger ned i fjellet i utløsnings sone for snøskred. Gassen antennes inne i røret og eksploderer retningsstyrt av rørformen på exploderen. Den har en virkning 50 – 60 meter rundt exploderen - ut fra topografien i fjellet. Anlegget fjernstyres via radio og shelterstasjoner og har vind og solceller som lading til batterier.

Trafikk problem både for jernbane og vei

Grunnen til at dette anlegget bygges i Nuolja fjellet, er for å sprenge ned snøskred kontrollert. Jernbanen og E10 har traseer ved foten av fjellet og det har vært flere problemer med snøskred som har stoppet malmtog- og veitrafikk.

Det finnes et varslingsanlegg som har vært der i flere år, men systemet er i seneste laget. Når snøskredet har gått så er ødeleggelsene et faktum – og reparasjoner av infrastruktur som strøm til toget og banelegeme kan ta flere døgn å reparere, Med Gasex anlegget kan snøskred utløses hyppigere og snøskredene blir mindre og skal ikke nå jernbane og vei, forklarer Bones Olsen.

Gasseksplosjonsanlegget har kostet 12 millioner kroner og skal sørge for at det ikke går snøskred over E10 og malmjernbanen.

Første i Skandinavia

Gasex anlegget ble ferdigstilt tidlig i oktober og har blitt testet for første gang i Skandinavia. De første eksplosjonene utløste skred som gikk helt ned til jernbanen – men ikke over sporet.

Nå er det oppfølging og erfaringer som ligger til grunn for drift av anlegget. Snømengde og vindretning bestemmer omfanget av de kontrollerte gasseksplosjonene.

Anlegget har kostet cirka 12 millioner kroner. Blir det en snørik vinter med mange sprenginger, regner Trafikverket med at investeringen kan være tjent inn etter første vinteren. Samfunnsøkonomisk spares det nemlig store summer på at vei- og jernbanetrafikken ikke blir sperret av snøskred.

Powered by Labrador CMS