Jon Sandnes (fra venstre), Jonas Bals, Jørgen Leegaard og Jonas Gahr Støre møttes ved det nye Munchmuseet for å diskutere tiltak som kan lokke flere ungdommer til byggenæringen.
BNL og AP vil ha nasjonal satsing på yrkesfag
BNL-bedrifter skriker etter lærlinger og flere ansatte, men sliter med å få tak i fagarbeidere. Ledelsen i BNL og AP etterlyser tiltak for å lokke flere til yrkesfag.
Byggenæringens fremtidsbarometer, som ble presentert før helgen, viser rekordoptimisme blant BNLs medlemsbedrifter. Fire av ti vil ansette flere, og halvparten vil ta inn lærlinger. Samtidig melder bedriftene om dårlig tilgang på fagfolk.
Annonse
Administrerende direktør Jon Sandnes og kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL etterlyser tiltak for å lokke ungdom til næringen, og får klar støtte fra AP-leder Jonas Gahr Støre og hans rådgiver Jonas Bals.
– Vi ønsker at flere ungdom søker seg til byggebransjen. Vårt klare budskap er at dette er et framtidsyrke, både når det gjelder innhold og hvordan landet vårt utvikler seg, sier Støre.
– Vi skal bygge nytt, vi skal bygge på og vi skal bygge om. Vi skal skape god eldreomsorg i gode bygg, god kultur i gode bygg og godt miljø i gode bygg. Det får vi bare til med dyktige fagfolk, legger han til.
Snart søknadsfrist
1. mars er søknadsfrist for inntak til videregående skole. Leegaard og Sandnes vil bruke tiden til å formidle at bygge- og anleggsnæringen er en trygg næring med stort behov for flere fagarbeidere.
– Vi er en næring i et evighetsperspektiv. Samtidig har vi bedriftsledere som ønsker å ansette, ønsker å ha lærlinger og som er framoverlent når det gjelder å bruke teknologi. Mitt budskap til unge er: søk! Her skal det jobbes, og vi må sørge for at det er kompetente folk på byggeplassene, sier Jon Sandnes.
Leegaard sier mødre og venner er de viktigste rådgiverne når elever velger studieretning på videregående.
– Trygghetsaspektet er viktig. Hvis mor er utrygg, så anbefaler hun sin sønn eller datter om å gjøre noe annet. Vi må derfor presentere et tydelig budskap som synliggjør at næringen – tross sine utfordringer – er trygg og framtidsrettet. Ellers taper vi hver gang, sier han.
Leegaard mener også det er viktig å få fram at medlemsbedriftene etterlyser mer kompetanse innen blant annet BIM og digitale verktøy.
– For «Minecraft-generasjonen» tror jeg det kan være en rekrutteringsnøkkel i seg selv, sier han.
Utrygghetsråd
Støre påpeker at ungdom ofte har en langt større forståelse for viktigheten av digitale verktøy enn de voksne som gir dem karriereråd.
– «Kidsa» skjønner dette, men de påvirkes av voksne som har et antikvert syn på hva næringen går ut på. Sånn er det med alt. Foreldre- og besteforeldregenerasjonen henger etter og vektlegger trygghet på utdatert grunnlag. Rådene de gir, er derfor ofte utrygghetsråd, sier han.
Bals sier utdanningsvalg bør være en prosess over tid, ikke noe man tar stilling til etter en time med rådgiver i 10. klasse.
– Det nye byrådet i Oslo gjør noe med dette. De vil innføre workshop i utdanningsvalg fra 8. trinn for alle foreldre, så de får en bedre forståelse av valgene barna deres skal ta. I tillegg jobber de med å få mer praksis inn i grunnskolen, og å koble arbeidslivet tettere på skolen, sier han.
Nasjonal satsing
Støre sier at mye av dette også vil bli en del av den nasjonale satsingen Arbeiderpartiet vil ha for yrkesfag dersom de vinner valget. Han legger til at det fortsatt skal bygges mye i årene framover, og at moderne byer krever moderne medarbeidere.
– Vi går inn i trangere økonomiske tider, men sammenlignet med andre land, er vi et samfunn i stor utvikling. Vi skal fortsatt bygge landet, og byggeprosjektene vil ha modernitet skrevet over hele seg, sier han.
Støre mener også det er viktig å kjempe mot holdninger som stempler yrkesfagelever som skoletapere.
– Du hører det fra unge og egne barn; er du dårlig på skolen, så velger du yrkesfag. Situasjonen er litt bedre utenfor de store byene, men slik er skolen blitt.Vi må bort ifra den gammelmodige holdningen, sier Støre.
Vil vekke bestillere
I alt 50 prosent av BNLs medlemsbedrifter vil å ta inn lærlinger. Bedriftene selv melder at dette både gjøres ut ifra et samfunnsansvar og ønske om å sikre kvalifisert arbeidskraft. Sjelden gjøres det på grunn av krav fra bestillerne, og Sandnes slår fast at offentlige bestillerne må ta større ansvar.
– Vi må vekke dem. Offentlige bestillere må bruke den innkjøpsmakten de har til å omgjøre optimismen i bransjen til realisme. Det å fremelske bedrifter som ansetter og har lærlinger, er et av de viktigste grepene man kan gjøre, sier han.
Leegaard legger til at det burde stilles strengere krav til bruk av fagarbeidere.
– Bestillere som Nye Veier og Oslo kommune sier at det skal være 50 prosent fagarbeidere på kontraktene. De burde heller si at fagarbeid skal utføres av fagarbeidere. Akkurat som jusarbeid gjennomføres av en jurist, burde fagarbeid på en byggeplass gjennomføres av en fagarbeider, sier han og fortsetter:
– Bruker du kvalifiserte arbeidere løses oppgavene bedre og billigere. Kanskje inngangsprisen er høyere, men resultatet blir bedre.