Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Nedgang i antall konkurser i byggebransjen i juli

Juli er tradisjonelt sett en relativt rolig måned på konkursfronten, og er også i år måneden med færrest konkurser så langt.

Publisert Sist oppdatert

233 norske selskaper gikk konkurs i årets syvende måned, en økning på 13 prosent sammenlignet med 206 konkurser i samme periode i fjor. Dermed følger juli den samme utviklingen som i mai og juni, hvor man så en økning på henholdsvis 13 prosent og ni prosent. Det viser en oversikt fra kredittopplysningsforetaket Creditsafe.

Så langt i 2024 har 2.269 selskaper gått konkurs. Det gir en økning på 6,5 prosent sammenlignet med 2.131 registrerte konkurser på samme tidspunkt i fjor.

Nedgang for byggebransjen
Nok en gang er det bransjekategorien spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet som kommer dårligst ut på konkurslistene til Creditsafe. 28 konkurser i juli gir en økning på 33 prosent sammenlignet med fjorårets 21 konkurser. Men om man ser på byggebransjen i sin helhet var juli likevel et positivt avbrekk fra en dyster utvikling man har sett den seneste tiden. Kun 24 konkurser innen kategorien oppføring av bygninger betyr en nedgang på 29 prosent sammenlignet med fjoråret. Det gjør også at byggebransjen totalt sett hadde en konkursnedgang på fem prosent i juli.

Nok en gang var det bygg og anlegg som sto for brorparten av de større konkursene, men også bilbransjen er godt representert på listen over månedens største konkurser. Månedens største konkurs, regnet i kroner og øre, var det Porsgrunn-baserte entreprenørselskapet Mynd Entreprenør AS. Selskapet omsatte for 337 millioner kroner i 2022, og 43 ansatte er påvirket av konkursen. Andre nevneverdige konkurser var Marcusbil AS, som hadde en omsetning på 257 millioner i 2022, samt Strand & Stubø Entreprenør AS, Overhalla Hus AS og B2B Service AS, alle med en omsetning på over 130 millioner kroner.

Dobling i konkurser i Møre og Romsdal
På fylkesbasis skilte Møre og Romsdal seg negativt ut i juli. 16 konkurser gir en økning på 100 prosent sammenlignet med fjorårets åtte, den klart største økningen blant landets fylker.

Fylkene Vestfold og Telemark hadde samlet sett en økning på 61 prosent sammenlignet med fjoråret, Nordland hadde en økning på 33 prosent og Innlandet en økning på 27 prosent.

Best ut i juli kom Troms og Finnmark, som samlet sett hadde en nedgang på 36 prosent, med syv konkurser sammenlignet med 11 konkurser i fjor. Tre andre fylker så også en nedgang i konkurser i juli:

Vestland: 14 konkurser mot fjorårets 17 (-18 prosent)
Oslo: 30 konkurser mot fjorårets 33 (-9 prosent)
Rogaland: 18 konkurser mot fjorårets 19 (-5 prosent).

Powered by Labrador CMS