Forsvaret gjør allerede store investeringer i Garnisonen i Porsanger. Regjeringen vil også forsere utbyggingen ved å sette i gang hurtigløp der hvor behovet er særlig presserende, som blant annet her i Porsanger
Forsvaret gjør allerede store investeringer i Garnisonen i Porsanger. Regjeringen vil også forsere utbyggingen ved å sette i gang hurtigløp der hvor behovet er særlig presserende, som blant annet her i Porsanger

Forsvaret vil bygge og utbedre betydelig raskere enn tidligere – og kontraktene skal bli større

– For å understøtte den omfattende styrkingen av Forsvaret, må bygging og utbedring av bygg og anlegg skje betydelig raskere enn tidligere, skriver regjeringen i proporsjonen om Forsvaret som ble lagt frem fredag. Det forslås også å samle flere prosjekter i større entrepriser.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarssektorens eiendommer

Forsvarsbygg er statens største eiendomsforvalter. I 2022 forvaltet Forsvarsbygg om lag 1,6 millioner dekar eiendom i form av naturområder, skyte- og øvingsfelt, flyplasser, baser og leire. Om lag 1,1 millioner dekar er leide eiendommer. Det er i overkant av 4,16 millioner kvadratmeter bygg, og om lag 12 900 bygg og anlegg, inkludert kaianlegg, veier og flyplasser. Forsvarssektoren investerer om lag 4 mrd. kroner i eiendomsmassen årlig. I tillegg har sektoren ansvar for forvaltning av kulturhistoriske verdier fordelt på 970 bygg i ulike verneklasser.

– For å gjennomføre forsvarsløftet, må sektoren justere arbeidsmetodene for eiendom-, bygg- og anleggsvirksomheten. Det skal utarbeides en helhetlig plan for utbygging av eiendom, bygg og anlegg til rett tid, sted og kostnad. Denne planen skal sikre synkronisering med både materiellplaner og personellopptrapping. Planen utvikles i nært samarbeid med etatene. Regjeringen vil også forsere utbyggingen ved å sette i gang hurtigløp der hvor behovet er særlig presserende. Dette gjelder Setermoen, Bardufoss, Skjold, Linderud, Wallemsviken, Kuhaugen, Terningmoen, Haakonsvern, Ørland og Porsanger, skriver regjeringen i meldingen.

Statsministeren tror forsvarssatsingen vil være bra for anleggsbransjen.

– Jeg tror det vil være ganske velkomment, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Bygg- og anleggssektoren i Norge sliter. Så når vi nå skal reparere bygg, bygge nytt, gjøre elektronisk arbeid knyttet til byggeinstallasjoner, så kan det mange steder i landet være en kjærkommen oppgave, sier Støre til NTB.

I regjeringens forslag pekes det også på viktigheten av raske beslutningskjeder for effektiv prosjektgjennomføring.

– Handlingsrommet i statens og forsvarssektorens prosjektmodeller skal utnyttes bedre med hensyn til forenkling og hurtigløp for prioriterte prosjekter. Ved anskaffelser av bygg og eiendom skal flere fremskaffelsesmåter etterspørres, blant annet innleie, offentlig-privat samarbeid og leiefinansieringsmodeller. Hensikten med dette er å undersøke flere løsninger som kan gi positive tids- og kostnadseffekter, samt utnytte mulighetene i markedet. Dette kan for eksempel være kommunale flerbruks- og idrettsanlegg og boligbygging, heter det i proposisjonen.

Større entrepriser
Det skal videre utvikles standardløsninger for utforming av kaserner, kvarter og boliger. Målsettingen er kortere planleggingstid og bedre kostnadskontroll ved at det er mer forutsigbart hva som skal bygges og hva det koster.

– Regjeringen vil legge til rette for at Forsvarsbygg kan samle flere prosjekter i større entrepriser. Dette vil gjøre det mer attraktivt for større entreprenører å gjennomføre oppdrag der forsvarssektoren har behov, og vil kunne bidra til å realisere prosjekter raskere. Samtidig vil regjeringen også sikre at små og mellomstore bedrifter skal få gode muligheter. Dette kan for eksempel gjøres ved å stille krav til en andel lokale tilbydere i en større entreprise. Denne satsingen skal bidra til gode vilkår og vekst for små og mellomstore bedrifter i distriktene, heter det i meldingen.

Videre vil regjeringen øke terskelverdien for stortingsbehandling av store eiendom-, bygg- og anleggsprosjekter. I dag er terskelen på 200 millioner kroner. Regjeringen vil fremme forslag om å øke denne til 500 millioner kroner.

– Dette vil kunne bidra til raskere gjennomføring av prosjekter og dermed bidra til økt utbygningstakt. Forsvarsbygg vil få delegert myndighet til gjennomføring av tiltak knyttet til vedlikehold og fornyelse av bygninger, eiendom og anlegg. Dette vil bidra til forutsigbare rammer for prosjekter som er nødvendig for verdibevarende vedlikehold og for at kritiske fornyelsesprosjekter settes i gang raskere, skriver regjeringen.

Gjennomgang
– Regjeringen ferdigstiller våren 2024 en gjennomgang av forvaltningen av eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren. Formålet er å identifisere tiltak for å bedre ressursbruk og en mer effektiv, helhetlig forvaltning av forsvarssektorens eiendomsmasse. Gjennomgangen vil danne grunnlag for videreutvikling av forvaltningen av eiendom, bygg og anlegg i sektoren. Videreutvikling av forvaltningen av eiendom, bygg og anlegg skal understøtte operativ evne og beredskap, gjøre sektoren i stand til å bruke og ta vare på kulturhistoriske eiendommer, og bidra til en mer bærekraftig og enklere forvaltningsmodell.

Les hele proposisjonen her

Powered by Labrador CMS