Det var under byggingen av Helgasetr-bygget ved NTNU hendelsen skjedde i fjor. Arkivfoto
Bolt ble funnet avskrudd etter at lift hadde veltet inn i byggeheis
En arbeider fjernstyrte en lift mens han selv var inne i en byggeheis. Samtidig tilkalte en person i etasjen under heisen til seg. Da heisen begynte å gå, veltet liften delvis inn i heisen. Hendelsen kunne hatt døden til følge, ifølge Statsbygg.
I januar i år sa administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, at ledelsen i Statsbygg på ny har løftet HMS i ledergruppen i høst. Statsbygg varslet et krafttak på helse-, miljø og sikkerhet.
Annonse
– Ikke fordi vi er dårligere enn bransjen, men fordi vi ikke har blitt så mye bedre som vi har trodd, fortalte Nikolaisen til Byggeindustrien.
En alvorlig hendelse under byggingen av nytt studiested for medisin- og helsefagstudenter i Trondheim i februar i fjor, viser hvor galt det kunne ha gått. Da veltet en lift delvis inn i en byggeheis samtidig som en person oppholdt seg i heisen.
Sakseliften ble klemt mellom tredje etasje og byggeheisen. En bolt som i utgangspunktet ikke kan vibreres løs spilte en avgjørende rolle, går det frem av dokumenter Byggeindustrien har fått innsyn i.
I rapporten om den uønskede hendelsen datert 16. februar i fjor beskriver entreprenøren selv ulykken som «meget alvorlig».
«Heismontør sier sensor i heislemmen er deformert siden det mangler en bolt i løftearmen på lemmen. Denne har vært på plass ved tidligere kontroller, men ble i dag funnet avskrudd inne i heisen», skriver entreprenøren Backe Trondheim i rapporten.
Videre skriver entreprenøren at bolten som ble fjernet er utstyrt med en låsemutter.
«Det betyr at den i utgangspunktet ikke skulle kunne vibreres løs. Hadde bolten blitt sprengt som resultat av overbelastning ville bolten og mutteren blitt kastet rundt i sjakten/heisen. Bolten ble funnet inne i heisen med låsemutteren. Hensikten med fjerningen er trolig for å få en større åpning inn i heisen», skriver Backe Trondheim.
Fjernstyrte liften
Brukeren fjernstyrte liften mens han selv var i heisen. Samtidig tilkalte en person i etasjen under heisen til seg.
Heisen beveget seg ned med cirka en halvmeter, og liften veltet delvis inn i heisen slik at den ble fanget mellom taket på heisen og dekket.
Det var rop som stoppet heisen.
Det ble ingen personskade, men hendelsen hadde «høyt skadepotensial», ifølge Statsbyggs læringspunkter. Statsbygg klassifiserte hendelsen som en såkalt K5-hendelse, det vil si at den potensielt kunne ført til død.
– Det sier noe om alvorlighetsgraden i hendelsen. Risikoen for de mest fatale konsekvenser var til stede. Personen kunne ha kommet i klem mellom heis og lift, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.
Statsbygg krever at ledelse i alle ledd skal følge opp at sikkerhet, helse og arbeidsmiljø må tas på alvor hos alle aktørene på byggeplassen, ifølge kommunikasjonsdirektør Aschim.
«Hard bruk og dårlige holdninger hos enkeltindivider»
Byggeindustrien har vært i kontakt med leder for kommunikasjon i Backe Entreprenør, Stein Inge Jærnes, om hendelsen.
Jærnes sier det er Statsbygg, som er deres byggherre, som uttaler seg på vegne av prosjektet.
I entreprenørens rapport om den uønskede hendelsen peker de på mangelfullt vedlikehold, personlige holdninger og uhensiktsmessig design som bakenforliggende årsaker.
«Det har tidligere vært knekt utstyr og stag i luka på plattformen. Byttet ut en port i plan en. Trolig kommer dette av hard bruk og dårlige holdninger hos enkeltindivider».
Ved tidligere anledninger er heislemmen gått i stykker, porter er blitt kjørt på og deformerte, og løftearmen har vært brukket av, ifølge rapporten fra entreprenøren.
«Årsaken til dette er uvisst foreløpig, men til syvende og sist har heisen på dette anlegget fått tåle uvanlig hardhendt behandling», skriver entreprenøren.
– Skal lage prosedyrer
Statsbyggs kommunikasjonsdirektør sier bakenforliggende årsaker til hendelsen kan være mangelfulle kontrollrutiner, at kontrollrutiner ikke blir fulgt opp av ledelsen hos entreprenøren, manglende opplæring i bruk av utstyr og manglende eller uklar informasjon.
– Vi samarbeider med entreprenør og leverandør for å sikre heissystemet. Heisen ble kontrollert og reparert av leverandøren og sertifisert av tredjepart, bemerker Hege Njaa Aschim.
Hun sier arbeidsgiver må ivareta og følge opp sine ansatte.
– Ved grove eller gjentatte tilfeller kan Statsbygg kreve bortvisning fra byggeplass i kortere eller lengre perioder, sier Aschim.
Leverandøren forplikter seg til å gjøre hyppigere kontroll, og gi ny opplæring i sikker bruk av heisene til basene i etterkant av hendelsen, ifølge Aschim.
– Entreprenør skal lage prosedyrer for bruk av heisen, og sørge for at alle avvik som avdekkes på heisene meldes inn for å kunne få tidligere varsler på feil ved heisene, sier hun.
– Var heisen trygg?
– Nei, den var ikke trygg med de manglene som utløste hendelsen. Det ble iverksatt tiltak som gjorde at heisen ble trygg. Byggeheisene skal følges opp, og kontrolleres rutinemessig av entreprenøren i henhold til arbeidsbeskrivelse for heisene, svarer Aschim.
– Hva gjør dere for å hindre ulykker som dette?
– Ved hendelser med personskade, eller stort tapspotensiale, iverksetter Statsbygg ekstern undersøkelse, eller ber entreprenøren om å selv gjennomføre undersøkelser. Læringspunkter etter hendelsene deles. Det kan også være behov for forbedringer i prosedyrer, veiledninger med mer, forteller Aschim.
Kommunikasjonsdirektøren understreker at Statsbygg er opptatt av at sikkerhet, helse og arbeidsmiljø må tas på alvor hos alle aktørene på byggeplass.
– Vi vil at alle skal komme trygt hjem, og vi krever at ledelse i alle ledd skal følge dette opp kontinuerlig. Slike hendelser styrker vår motivasjon selvsagt, selv om vi allerede har stor motivasjon for å sikre gode arbeidsvilkår for våre folk. Vi vet at tydelig ledelse, klare sikkerhetskrav, krav om oppfølging på alle nivåer, en kultur som er forutsigbar og åpen for tilbakemeldinger ikke bare gir gode resultater i arbeidet, men en trygg og sikker arbeidsplass. Dette jobber vi for hele tiden i Statsbygg, sier Aschim.
– Mener at sannsynligheten for lignende hendelser er lav
Det har vært flere hendelser knyttet til byggeheiser, både i Norge og utlandet de siste månedene.
I september kunne Byggeindustrien fortelle at ingen kom fysisk til skade da en personheis løsnet fra en av tårnkranene på Construction City. Heisen falt ned på taket til et bygg i prosjektet.
I desember gikk det fryktelig galt da fem personer mistet livet på en byggeplass i Sundbyberg i Sverige etter at en byggeheis raste 20 meter ned på en byggeplass.
Heisen som kollapset var av typen Alimak Scando 650. I Norge har Fellesforbundet oppfordret til sjekk av byggeheisene, og flere entreprenører tok en ekstra sjekk.
Ifølge Aschim var heisen på Helgasetr ikke av samme type som kollapset i Sverige.
– Frykter dere at noe lignende kan skje i Norge?
– Vi mener at sannsynligheten for lignende hendelser er lav. Det er få tilsvarende hendelser med slike heiser, sett i lys av at det er mange slike heiser på byggeplasser i Norge. Selv om sannsynligheten er lav, er konsekvensen ved slike hendelser stor. Vi har derfor også iverksatt undersøkelser for å finne ut om vi som byggherre og entreprenørene har gode nok rutiner for å sikre at slike hendelser ikke skjer, svarer Aschim.
– Skal ha nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon
Seksjonsleder Tore Jeppe Sørhaug i Arbeidstilsynet opplyser at de ikke har vært på Statsbygg byggeplass Helgasetr, og velger derfor å veilede generelt om regelverket rundt byggeplasser.
– Det er en rekke kontrollmekanismer som er forskriftsfestet for en byggeplassheis. Byggeplassheisen er en maskin, og skal tilfredsstille kravene i maskinforskriften. Når en maskin løfter arbeidstakere høyere enn tre meter skal maskinen være verifisert av et teknisk kontrollorgan, som kontrollerer at den tilfredsstiller sikkerhetskravene i maskinforskriften, skriver Sørhaug i en e-post til Byggeindustrien.
Før en byggeplassheis monteres på en byggeplass er det en rekke elementer som skal hensyntas av byggherre/arbeidsgiver for å ivareta sikkerheten, ifølge seksjonslederen, og disse skal også være beskrevet i heisens bruksanvisning.
– Den som monterer byggeplassheisen skal ha nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon. Når heisen er oppstilt og montert, skal det utføres montasjekontroll av en sertifisert sakkyndig virksomhet. Når heisen tas i bruk skal arbeidsgiver sørge for at arbeidstakere som skal bruke heisen får nødvendig informasjon og opplæring, skriver Sørhaug.
Videre skal arbeidsgiver sørge for at kontroll og vedlikehold av byggeheisene dokumenteres, ifølge Arbeidstilsynet.
– Deretter skal heisene ha periodisk sakkyndig kontroll utført av sakkyndig sertifisert virksomhet. Den skal utføres hver 12. måned, eller når blant annet heisen har vært utsatt for betydelig overbelastning, eller etter større reparasjoner og ombygginger. Byggherre har et ansvar for å stille krav om vedlikehold og kontroll av anlegg og utstyr, informerer Sørhaug.