Tomas Carlsson. Foto: NCC/Joakim Kröger
Tomas Carlsson.

Økt lønnsomhet i Norge for NCC: – Tydelig resultatsøkning

NCC-sjef Tomas Carlsson gleder seg over et kvartal hvor virksomheten innen både bygg, anlegg og industri i Norge trekker opp lønnsomheten i entreprenørkonsernet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et bra andrekvartal med en tydelig resultatsøkning og en god ordreinngang. Vi har stabilitet i hele virksomheten, pluss en forbedring i NCC Industry, sier Tomas Carlsson til Byggeindustrien etter at det nordiske entreprenørkonsernet tirsdag la frem rapport for andre kvartal og første halvår 2024.

Nettoomsetning i andre kvartal havnet på 15.448 millioner svenske kroner, opp fra 14.854 millioner i samme kvartal i fjor, og driftsresultatet i kvartalet ble 623 millioner svenske kroner, opp fra 503 millioner i samme kvartal i 2023.

– Halvåret samlet er omtrent på nivå med fjoråret, summerer Carlsson.

Nedgang i Norge

Ordreinngangen for NCC Building Nordics i andre kvartal i år går ned fra 4.731 millioner svenske kroner i andre kvartal 2023, til 3.824 millioner svenske kroner i samme kvartal i år. Nedgangen dette kvartalet forklares først og fremst med ordrenedgang i Norge. NCC melder at samtidig som ordreinngangen på bygg har svekket seg i Norge i kvartalet, har lønnsomheten i det norske markedet gått opp, og bidrar sammen med økt lønnsomhet i Finland til at resultatet for NCC Building Nordics forbedrer seg i andre kvartal.

– Vi fortsetter med en disiplinert holdning på hva vi regner på, og er egentlig fornøyde med ordreinngangen. Vi skal ikke jakte ned hver siste ordre, men ha riktige prosjekter, riktige kunder og riktig pris. For et konsern som NCC bør man ikke se altfor mye på et enkelt kvartal eller område, siden prosjektene er så store at de slår veldig kraftig ut. Vi står for det vi gjør, sier Carlsson.

For de siste tolv månedene rullerende holder både omsetning og ordreinngang seg stabilt i Norge for NCC, men ordreinngangen går altså merkbart ned fra andre kvartal 2023 til andre kvartal 2024, hvor entreprenørkonsernet har registrert en nedgang fra 3.261 millioner svenske kroner til 1.970 millioner svenske kroner.

Omsetningen i Norge fra andre kvartal 2023 til andre kvartal 2024 går opp fra 1.875 millioner svenske kroner til 2.182 millioner svenske kroner.

Det norske markedet utgjør tolv prosent av konsernets nettoomsetning i første halvår.

Økt lønnsomhet

Konsernsjef Tomas Carlsson forteller at både byggsiden, anleggssiden og industrisiden av NCCs norske virksomhet bidrar til å trekke opp lønnsomheten for konsernet så langt i 2024.

– Hele den norske organisasjonen gjør en veldig bra jobb, men jeg vil også gjerne trekke frem asfaltorganisasjonen. De har gjort en helt fantastisk jobb innen brannsikkerhet, bærekraft og ikke minst kvalitet. Dette har tidligere vært et krevende marked, men de har gjort et utrolig godt arbeid, sier Carlsson.

Han trekker også frem kontrakten som NCC vant med Forsvarsbygg om å bygge ny ubåtkai på Haakonsvern i Bergen som en interessant utvikling i Norge.

– Forsvar er et nytt segment, og vi mener at dette er et godt marked, men det er også god etterspørsel på infrastruktur som jernbane, energi- og vanndistribusjon, industri og offentlige bygg. Jeg tror vi har et godt momentum inn i 2024. Vi holder i et godt marked og vi fortsetter arbeidet vi gjør med å levere gode prosjekter til gode kunder, sier Carlsson.

Powered by Labrador CMS