Julie Forseth, Severin Poppe Midteide, Natalie Moe Stenberg og Erik Sortland er fire av til sammen 30 på talentlisten. Foto: Glava/ Gyproc/ Weber
Julie Forseth, Severin Poppe Midteide, Natalie Moe Stenberg og Erik Sortland er fire av til sammen 30 på talentlisten.

Har kåret næringens 30 største talenter under 30

Gjennom at forbilder i bygg- og anleggsnæringen løftes fram vil ungdom se at yrkesfag kan være en god karrierevei som skaper muligheter, mener markedsdirektøren i Glava og Saint-Gobain Byggevarer.

Publisert Sist oppdatert

Glava, Gyproc og Weber har laget «30 under 30»-lista for første gang i år, med ønske om å trekke fram håndverkerne, som ofte har glimret med sitt fravær i lignende næringslivskåringer. Initiativtakerne har planer om å la dette bli en årlig kåring, og fra neste år ønsker de å få med bransjen til å sende inn sine nominasjoner, i tillegg til at de vil bruke eksterne jurymedlemmer.

Årets liste er sammensatt etter grundig research, både i egne nettverk og ved hjelp av eksterne researchere, opplyser markedsdirektør Markus Svenberg. Han sier også at alle på lista er forbilder, og at de 30 ikke er rangert i forhold til hverandre.

Du kan se hele lista for 2024 både her og nederst i artikkelen.

Blant dem som er trukket fram er Emilie Hoffmeyer, som jobber som fjellsprenger for Skanska, og som deler mye av hverdagen sin i sosiale medier.

Vil at flere skal velge yrkesfag

Markus Svenberg trekker fram den krevende rekrutteringssituasjonen bransjen står overfor når han skal fortelle om hvorfor de har valgt å dra i gang en slik kåring. Han ser på det som helt kritisk at man får flere til å velge å bli fagarbeidere.

Markus Svenberg, markedsdirektør i Glava og Saint-Gobain Byggevarer. Foto: Matias Fosso
Markus Svenberg, markedsdirektør i Glava og Saint-Gobain Byggevarer.

– Det å få nye folk til å velge yrkesfag handler om å skape forbilder og fjerne stigma og fordommer, sier han til Byggeindustrien.

Selv strakk han seg som yrkesfagelev langt for å skjule at han gikk på yrkesfag. Han var kjapp til å skifte til «sivilt tøy», og gikk aldri i kantina i arbeidsklær, for eksempel. I dag kan han si at han skammer seg over at han lot seg påvirke av andres fordommer.

– Jeg hadde heldigvis familie som hadde gått yrkesfagveien. Det er noen av de beste årene jeg har hatt. Men det er klart at man møtte på fordommer, spesielt blant jevnaldrende, og det finnes også mye fordommer i dag, mener han.

– Vi ønsker å få fram at yrkesfag er en likeverdig vei til å oppnå suksess, ikke bare i penger, men også i glede og andre ting. Vi ser i undersøkelser at mye starter hjemme hos foreldrene, og man bør være bevisst på at ungdommens drømmer kanskje ikke er de samme som foreldrenes. Vær åpne for hva yrkesfag kan by på, sier Svenberg.

– Ikke vant til å bli løftet frem

Svenberg trekker fram at det har blitt gjort veldig mye bra for å løfte frem anerkjennelsen til bransjen de siste årene.

– Men vi har fortsatt en vei å gå når det kommer til unge forbilder - de som klarer å inspirere neste generasjon til å skape suksess og verdi. Også er det ikke til å legge skjul på at det ikke er kultur for å skryte av seg selv. Det merket vi spesielt da vi rekrutterte til vår egen 30 under 30-liste. Vi møtte fantastisk mange dyktige mennesker med høy integritet, men som ikke er vant til å bli løftet frem, sier han i en pressemelding.

I den samme meldingen er også Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen sitert:

Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

– Bygge- og anleggsnæringen er full av dyktige mennesker og talenter som utvikler norsk næringsliv og bygger fremtidens Norge. Man tenker kanskje ikke at denne næringen er en veldig god arena for å gjøre karriere, men det er den, sier Solli.

Engasjement på flere områder

I tillegg til «30 under 30»-kåringen har Glava, Gyproc og Weber etablert et utviklingsfond, hvor ungdom som skal inn på yrkesfag kan søke støtte til nødvendig klær og utstyr. Dette er ment som et supplement til dagens stipendordning fra Lånekassen, som markedssjefen mener er for dårlig.

Et eget materialfond er rettet mot skolene. Der kan de søke om nødvendige materialer og få representanter fra merkevarene til å komme og gjennomgå opplæring og snakke om forbildene i bransjen.

Her er «30 under 30»-lista for 2024:

Talentene er nærmere presentert her.

Severin Poppe Midteide (28), Grønne VVS

Markus Kristiansen Wolla (27), Fag Entreprenøren

Emilie Hoffmeyer (27), Skanska

Jørgen Gjølstad (27), Byggmester Fristad

Ewelina Sekiw (27), Personlig Maler

Mads Andre Jørgensen (25), maler

Rebecka Andersen (28), Skanska

Axel Ender (27), Fag Entreprenøren

Anas Jarrari (23), Proff Elektriker

Julie Forseth (20), GK Norge

Elena Gundersen Fosse (27), FG Partner

Robin Hundal (28), Hundal Bygg

Cathrine Rasmussen Blom (24), H&M Malerservice

Adrian Auby (23), GT Elektro

Natalie Moe Stenberg (29), elektriker og tillitsvalgt

Ida Anette Hauan (28), Onceo Elektro

Anders Olberg (23), Tokheim & Narjord

Elisabeth Heien (29), Rosa Blikk

Konrad Krzysztof Gruszkowski (19), montør

Isak Caldwell (29), Caldwell Bygg

Amandus Heiberg (19), lærling hos HRL entreprenører

Sebastian Akse Haugen (22), Byggmester Jostein Garnes

Brage Sveum (24), ØM Fjeld

Erik Sortland (27), tømrer

Mariel Hansebråten (28), Vito Teknisk Entreprenør

Rasmus Flo (20), HS-bygg

Mats Hellen Kårbø (20), Alver Anlegg og Romarheim

Sindre Frivik (29), Frivik & Borgen

Lene Irina Øvstedal (25), malerlærling, D. Nysted

William Baasland Punsvik (22), Furukvist

Powered by Labrador CMS