I en kuttliste fra Statsbygg til Nærings- og fiskeridepartementet tirsdag opplyser byggherren hvor mye penger prosjektet Norsk havteknologisenter kan spare på å kutte bygg Heggdalen med tilhørende utstyr. Illustrasjon: Snøhetta/Statsbygg
I en kuttliste fra Statsbygg til Nærings- og fiskeridepartementet tirsdag opplyser byggherren hvor mye penger prosjektet Norsk havteknologisenter kan spare på å kutte bygg Heggdalen med tilhørende utstyr. Illustrasjon: Snøhetta/Statsbygg

Foreslår å skrote bygg i milliardprosjekt

I Trondheim bygges Norsk havteknologisenter, et 45.000 kvadratmeter stort kunnskapssenter fordelt på fem bygg. I en kuttliste til Nærings- og fiskeridepartementet viser Statsbygg at de kan spare 554 millioner kroner på å kutte bygg Heggdalen, og utstyr til Fjordlab.

Publisert Sist oppdatert

Bygg Heggdalen og Fjordlab

Norsk havteknologisenter blir på cirka 45.000 kvadratmeter, og erstatter det marintekniske senteret som ligger på Tyholt i dag. I tillegg skal i utgangspunktet bygg Heggdalen, som del av prosjektet Norsk havteknologisenter, bygges på Trondheim biologiske stasjon i Heggdalen.

Fjordlab er en nasjonal forskningsinfrastruktur for fullskala forsøk og forskning i havet. Fjordlab består av ulike laboratorier i vann og på land, og er lokalisert i Trondheimsfjorden, rundt Hitra og Frøya, og i Ålesund. Bygg Heggdalen blir en del av Fjordlab dersom det blir realisert.

Kilde: Statsbygg/NTNU

I januar skrev Byggeidustrien at prosjektet Norsk havteknologisenter er i ferd med å overstige styringsrammen med 700 millioner kroner. Nærings- og fiskeridepartementet ba byggherren om å gjøre kutt i prosjektet.

Tirsdag oversendte Statsbygg den oppdaterte kuttlisten til departementet.

«Reelle kutt ligger innenfor de delene der det ennå ikke er inngått utførelseskontrakt. Reelle kuttmuligheter er da knyttet til Fjordlab og Arkimedes hus».

Det skriver Statsbygg i den oppdaterte kuttlisten, som Byggeindustrien har fått innsyn i.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet er Statsbyggs forsendelse for tiden til vurdering i departementet.

Videre har Statsbygg laget en tabell som viser mulige kutt med prioritet. Statsbyggs første prioriterte kutt er å kutte bygget Heggdalen, et bygg til en verdi av 160 millioner kroner. De resterende 374 millioner kronene som foreslås kuttet, fordeles på tre brukerutstyrpakker.

Både bygget og brukerutstyrpakkene knytter seg til Fjordlab. Her undersøkes, utvikles og testes undervannsroboter, undervannsinstallasjoner, autonome skip og skipsoperasjoner.

Fjordlab-delen av Norsk havteknologisenter er planlagt etablert på Heggdalen utenfor Trondheim, ifølge Statsbyggs verifisering av styrings- og kostnadsramme i gjennomføringsfasen, som Byggeindustrien har fått innsyn i.

«Prosjektet består av et administrasjonsbygg på cirka 860 m2 BTA, etablering av kai, utomhus opparbeidelse og rekkefølgekrav knyttet til prosjektet. Antas gjennomført som en totalentreprise. Ingen påløpte kostnader», heter det i verifiseringen.

Får 200 millioner å gå på

Skjermdump med forklaring: Statasbyggs kuttliste
Skjermdump med forklaring: Statasbyggs kuttliste

– I byggeprosjektet Norsk havteknologisenter har vi i hele prosjektperioden hatt en kuttliste som del av prosjektstyringen. Den vi nå har levert til NFD er en oppdatering som er i tråd med gjennomføringsfasen av prosjektet, skriver Arild Mathisen, Statsbyggs prosjektdirektør i Norsk havteknologisenter, i en e-post til Byggeindustrien.

Mathisen bekrefter at dersom Bygg Heggdalen til en verdi av 160 millioner kuttes, så kuttes et helt bygg til Fjordlab.

– Vil kuttene, dersom alle gjennomføres, føre til at prosjektet er innenfor styringsrammen?

– Prosjektets styringsramme er henholdsvis 4.550 millioner kroner på bygg, og 4.060 millioner kroner på brukerutstyr. Om prosjektet får kompensasjon for ekstraordinær prisvekst i Revidert Nasjonalbudsjett 2024, vil styringsrammen på brukerutstyr være 4.413 millioner kroner, svarer Mathisen.

Prosjektdirektør Arild Mathisen i Statsbygg sier de under hele prosjektperioden har hatt en kuttliste som del av prosjektstyringen. Foto: Marius Lysø
Prosjektdirektør Arild Mathisen i Statsbygg sier de under hele prosjektperioden har hatt en kuttliste som del av prosjektstyringen.

Da Byggeindustrien spurte Statsbygg om hvordan de lå an i forhold til styringsrammen på 8,5 milliarder kroner i januar, var svaret at de var i ferd med å overstige styringsrammen med 700 millioner kroner.

Med kutt i prosjektet på 554 millioner kroner, og ekstra kompensasjon på 353 millioner kroner, så vil Statsbygg styre milliardprosjektet med en margin på rundt 200 millioner kroner.

Alternativer

Videre har Statsbygg identifisert alternative løsninger for bygget og brukerutstyret som foreslås kuttet.

«Det løses ut nødvendig usikkerhetsavsetning for bygg og brukerutstyr, og Fjordlab blir realisert som beskrevet i prosjektet», er et av alternativene.

«Bygg på Fjordlab blir kuttet, og brukerutstyr blir realisert», er et annet alternativ.

«Fjordlab kuttes i sin helhet», foreslår Statsbygg i nederste punkt.

Arild Mathisen opplyser at Statsbygg har i sitt oppdrag å identifisere muligheter for alternative løsninger for Fjordlab.

– Statsbygg har per i dag ingen oppdrag utover det, skriver Mathisen.

– Er det slik at Statsbygg helst ikke vil gjennomføre kuttene, men gjør det dersom NFD bestemmer det?

– Kuttlisten utløses som del av prosjektstyringen om oppdragsgiver mener det er nødvendig. Statsbygg styrer i tråd med oppdraget fra NFD, svarer Mathisen.

Vil utfordre samfunnsmålene og effektmålene for prosjektet

Ifølge kuttlisten fra Statsbygg vil kutt i brukerutstyret til Fjordlab gå utover visjonen for senteret, og utfordre samfunnsmålene og effektmålene for prosjektet.

Arbeidspakkene som prioriteres kuttet inneholder blant annet utstyr for undervannsoperasjoner til 93 millioner kroner, utstyr for datakommunikasjon til i underkant av 45 millioner kroner, og et mobilt havbrukslaboratorium med en prislapp på 30 millioner kroner, ifølge kuttlisten.

– Hvilke konsekvenser får det for prosjektet dersom kuttene gjennomføres etter byggherrens syn?

Fjordlab. Illustrasjon: NTNU
Fjordlab. Illustrasjon: NTNU

– Kuttlisten er utarbeidet i samarbeid med NTNU og Sintef. Det er de som best kan svare på hva kuttene har av konsekvenser for gevinstrealiseringen av prosjektet, skriver Mathisen.

NTNU: – Fjordlab viktig for undervisning, forskning og industriell utvikling

Dekan Olav Bolland på NTNU opplyser at det planlagte studentlaboratoriet ansees som skjermet fra kutt.

– Reelle kuttmuligheter nå er derfor knyttet til Fjordlab, skriver Bolland i en e-post til Byggeindustrien.

Fjordlab er en viktig del av Norsk havteknologisenter hvor undervannsrobotikk er et sentralt element, ifølge Bolland.

– Dette er teknologi som skal benyttes til overvåking og målinger av miljøtilstand, skanning av bunnforhold i hav og innsjøer, inspeksjon og gjennomføring av vedlikeholdsoperasjoner, og ikke minst til sikkerhetsmessig overvåking av infrastruktur som gassrørledninger, internettkabler, og strømkabler. For NTNU og Sintef er Fjordlab viktig for både undervisning, forskning og industriell utvikling innen disse områdene, skriver Bolland videre.

Dekan Olav Bolland på NTNU. Foto: Thor Nielsen/NTNU
Dekan Olav Bolland på NTNU.

Prosjektet har allerede blitt kuttet for mer enn en milliard kroner, og de har ikke så mye å gå på med hensyn til å oppnå formålet med senteret, ifølge Bolland.

– Det er viktig å unngå nye kutt som går utover avgjørende funksjonalitet nå. Byggingen av Norsk havteknologisenter har så langt gått etter planen, og det har ikke vært kostnadsoverskridelser. De siste estimatene viser at totale kostnader kan komme noe over rammen Statsbygg har tilgjengelig, men er fortsatt godt under den kostnadsrammen Stortinget har besluttet for Norsk havteknologisenter, påpeker Bolland.

Departementet: – I tråd med ordinære prosedyrer

Kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Merete Bergeland Jebsen, skriver i en e-post til Byggeindustrien at departementet mottok 30. april oppdaterte kostnadsprognoser fra Statsbygg for Norsk havteknologisenter, med forslag til kutt i prosjektet til bruk ved eventuelle kostnadsoverskridelser.

– Utarbeidelse av en kuttliste er i tråd med ordinære prosedyrer for statlige byggeprosjekter. Eventuelle endringer i prosjektet, som oppfølging av oversendelsen, vil fremmes i de ordinære budsjettfremleggene for Stortinget, skriver Jebsen.

Kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Merete Bergeland Jebsen. Foto: NFD
Kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Merete Bergeland Jebsen.
Powered by Labrador CMS