Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.
Programstyrer for Bedre Megaprosjekter og daglig leder i Prosjekt Norge, Daniel André Eriksen.
Administrerende direktør Halvard Kilde i Metier.
Stattsekretær Tomas Norvoll (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Partnerlansering av Bedre Megaprosjekter.

– Gir nye muligheter, men også problemer i en helt annen størrelsesorden

Initiativet Bedre Megaprosjekter skal jobbe for at vi milliardene ikke renner ut i de største bygge- og anleggsprosjektene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er partnerne i Bedre Megaprosjekter

Statsbygg

Helse Sør-Øst / Sykehusbygg

Forsvarsmateriell / Forsvarsbygg

Statnett

Equinor

Aker BP

Bane NOR

Prosjekt Norge

NTNU

Statensvegvesen

Tirsdag møttes samarbeidspartnerne i Bedre Megaprosjekter i Oslo for partnerlanseringen av det tre år lange utviklingsinitiativet, som ledes av Prosjekt Norge.

– I megaprosjekter vil små forbedringer kunne gi oss besparelser på store summer, men vi ser også at de største prosjektene også er de vanskeligste å lykkes med, sier daglig leder i Prosjekt Norge, Daniel André Eriksen til Byggeindustrien.

Sammen med administrerende direktør Halvard Kilde i Metier loset Eriksen partnerne i Bedre Megaprosjekter gjennom tirsdagens lansering.

Smertefulle erfaringer

Programpartnerne omfatter noen av landet aller største bestillere, som i likhet med Statsbygg har erfart at de største prosjektene også bringer med seg de største utfordringene.

– Kompleksiteten i et prosjekt vokser ikke lineært med størrelsen; det er en slags eksponentiell funksjon. Megaprosjekter gir oss nye muligheter, men også problemer i en helt annen størrelsesorden hvis vi ikke håndterer det riktig, sa administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg da han fortalte resten av partnerne om hvorfor Statsbygg har tatt initiativ til å kjøre i gang Bedre Megaprosjekter.

Ifølge Nikolaisen er det flere grunner til at megaprosjektene, som i norsk sammenheng er komplekse prosjekter som varer lenge og er på over fem milliarder kroner, ofte går galt.

– Det er veldig sjelden megaprosjekter leveres til en tredjedel av prisen, men det hender at de leveres til tre ganger prisen. Disse prosjektene varer også mye lengre enn mindre prosjekter. Hvordan tilpasser du deg slik at det du leverer fortsatt er relevant ti år frem i tid? Og hva er det med disse prosjektene som gjør det så vanskelig å lære fra prosjekt til prosjekt? Det er litt av utgangspunktet for dette programmet. Vi vil dele våre litt smertefulle egenerfaringer og skape et «community of practice». Vi trenger ikke gjøre de samme feilene flere ganger, og vi er sikre på at det er noe gull her som vi kan grave ut sammen, sa Nikolaisen.

– Dette er et glimrende initiativ for å få til en mer bærekraftig utvikling av de store utviklingsprosjektene, kommenterte statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Stattsekretær Tomas Norvoll (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Stattsekretær Tomas Norvoll (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Tre års megaprosjekt

Halvard Kilde i Metier sier til Byggeindustrien at man kjenner en del av suksessfaktorene for megaprosjekter, men at utfordringen ofte er å følge dem og tilpasse tilnærmingen til type prosjekt

– Vi har mye empiri, mye god praksis og gode standarder, men beste praksis er ikke statisk, så vi må forbedre oss kontinuerlig skal vi lykkes i enda større grad fremover. Vi har blant annet sett at vi må bli enda flinkere til å gjøre de riktige tingene i tidlig fase, sier han.

Bedre Megaprosjekter startet opp i fjor høst med partnerlanseringen denne uken.

Kilde forteller at initiativet er tenkt å gå over tre år. Bedre Megaprosjekter skal i løpet av den tiden blant annet etablere et rammeverk for beste praksis, identifisere og følge opp demonstrasjonsprosjekter som fokuserer på viktige temaer for suksess, knytte til seg rundt 40 mastergradsstudenter og opptil ti doktorgradsstudenter.

– Og så må vi ta det videre ut i prosjektene. Vi må vise at vi tar ut stor gevinst for partnerne i dette viktige nasjonale initiativet, sier Kilde.

Powered by Labrador CMS