Boligprodusentene og EBA vurderer nå en sammenslåing. Styreleder Benth Eik i Boligprodusentene (t.v.) og styreleder Jimmy Bengtsson i EBA.
EBA og Boligprodusentene vurderer sammenslåing
Styrene i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) og Boligprodusentens Forening har vedtatt at de skal starte arbeidet med å se på muligheter og konsekvenser av en samling av de to organisasjonene.
Det opplyser styreleder Jimmy Bengtsson i EBA og styreleder Benth Eik i Boligprodusentene overfor Byggeindustrien.
Prosessen med å starte et arbeid rundt en sammenslåing av de to tunge foreningene i NHO Byggenæringen skal ha blitt initiert på nyåret.
– Dette er et initiativ fra flere av medlemsbedriftene i de to foreningene, altså eierne. Nå skal de respektive styrer skal se på muligheter og konsekvenser av en eventuell sammenslåing. Noe vedtak utover dette finnes ikke, sier Jimmy Bengtsson.
Arbeidet for å utrede en sammenslåing mellom foreningene starter nå, og dette skal involvere både administrasjonene og styrene i de to foreningene.
– Dette arbeidet er nå i gang, og det vil bli tatt opp som egne saker på generalforsamlingene i de to foreningene. Det vil da ikke være snakk om vedtak om sammenslåing, men hvordan vi skal jobbe videre med denne prosessen, påpeker Benth Eik
De understreker begge viktigheten av at alle parter skal bli hørt, både medlemmene og administrasjonen, i foreningene.
– Det vil ta noe tid for å jobbe med dette, legger Bengtsson til.
De regner med man først kan fatte et endelig vedtak om sammenslåing eller ikke i løpet av andre halvår i år.
Ser synergier
Det er to tradisjonsrike og store foreninger innen NHO-systemet som nå vurderer en sammenslåing. Boligprodusentene har røtter tilbake til 1969, mens EBA har en historie som spenner over 100 år tilbake i tid.
Om man skulle vedta en sammenslåing av de to foreningene vil de samlet telle 22 ansatte. Dette er uten lokalforeningene i EBA.
– I dag har vi gode tilbud til våre medlemmer gjennom de to respektive foreningene. En av de viktigste oppgavene vi nå skal jobbe med er å belyse på en skikkelig måte om tilbudene vil bli bedre eller minst like gode som i dag ved en eventuell sammenslåing, sier Bengtsson.
De to styrelederne mener de to foreningene har mange felles mål og interesser.
– Begge har en felles overordnet interesse, og vi kan få enda mer gjennomslag sammen enn hver for oss. Boligmarkedet er viktig for byggenæringen totalt sett, så et fungerende boligmarked er dermed meget viktig for entreprenørene, mener Bengtsson.
– Vi har flere felles interesser. Dette handler selvsagt også om ressurser. Vi får sammen en enda sterkere faglig enhet, og vi vil kunne spare medlemmene for utgifter gjennom å samordne alle funksjoner i en felles enhet. Det er pressede marginger i vår bransje. Nå gjelder det å undersøke om en sammenslåing som dette kan skje og hvilke synergier det kan gi, legger Eik til.
– Ingen nedbemanning
De to sier det ikke vil bli noen nedbemanning i administrasjonene om man skulle vedta en sammenslåing.
– Vi er veldig lite overlappende når det gjelde kompetanse, og det vil være viktig å ta vare på den felles kompetansen videre. Det er noe vi allerede har kartlagt, påpeker Eik.
Som kjent er EBA nå i ferd med å finne en ny administrerende direktør for foreningen. Heikki Eidsvoll Holmås sluttet i stillingen i november i fjor og tidligere leder Kari Sandberg styrer nå EBA.
– Dette arbeidet vil også påvirke ansettelsen av en ny administrerende direktør, og vi vil nå håndtere dette på best mulig måte, kommenter Bengtsson.
Prosessen videre er nå at saken skal opp på generalforsamlingen i Boligprodusentene 15. mai og i EBA 30. mai, der man skal vedta å gå videre med utredningsarbeidet eller ikke. Deretter forventer man en endelig avklaring i løpet av høsten.
Hvilket navn det blir på en ny forening har de ikke brukt noe tid på å jobbe med ennå.
– Det kommer helt til slutt i et slikt utredningsarbeid, sier Eik og Bengtsson.
Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.