Denne isbjørnfamilien ble nylig sett og fotografert på tur ved Isfjord Radio. Foto: Privat
Denne isbjørnfamilien ble nylig sett og fotografert på tur ved Isfjord Radio.

Elektriker og montører holdt seg inne under isbjørn-besøk

En isbjørnhunn med to unger ble nylig sett på Svalbard. Familiens tur ved Isfjord Radio medførte at to aggregat-montører og en elektriker måtte holde seg innendørs.

Publisert Sist oppdatert

Byggeindustrien har tidligere skrevet at gruveselskapet Store Norske er i full gang med energiomstilling fra fossil til fornybar energi. De satser på solceller på off-grid lokasjoner i Arktis og Antarktis.

I Longyearbyen sa en elektriker til Byggeindustrien at det var under utskifting av Store Norskes diesel-aggregater at han måtte holde seg innendørs som følge av en isbjørnfamilie på tur. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Kverneland Energi hadde kontrakten på elektrikerarbeidene som ble utført på Isfjord Radio.

Prosjektleder i Kverneland Energi, Arild Auestad, sier elektrikeren deres observerte isbjørn på arbeidsoppdrag.

– Han var den eneste fra oss, pluss en aggregat-gjeng. Jeg er usikker på om de skulle hjem samme dagen. Jeg vet at elektrikeren vår måtte utsette reisen med en dag, men han rakk hjem til bryllupet han skulle i lørdag, så det er bra, sier Auestad til Byggeindustrien.

Ifølge Auestad har Kverneland Energi hatt flere oppdrag både i Longyearbyen, og på Isfjord Radio.

– Det er ikke ofte arbeiderne blir forhindret av isbjørn, men jeg vet det var noen bjørner som hindret montasje i fjor også, forteller Auestad.

– Virket tam og fin

Aggregat-gjengen Auestad viser til kommer fra Akselsen Engineering AS (AE), som har tilhold på Sortland.

– Isbjørnen virket tam og fin. Vi gikk ikke så nært, men det var trivelig å se de. Jeg har aldri før sett en isbjørn med unger, sier Hans-Karl Hanssen, montør og tekniker i Akselsen Engineering, til Byggeindustrien.

Isbjørnene Hanssen har sett tidligere, har vært enslige store hanner.

– Det er et årlig stoppested for isbjørnen. Den går samme ruta hvert år, hevder montøren.

Ifølge Hanssen var de inne og arbeidet da isbjørnfamilien vandret forbi utenfor.

– Det påvirket vårt arbeid relativt lite. Vi var ikke ute og skremte den, for å si det sånn. Vi holdt oss inne, forteller Hanssen.

– Måtte lukke alle dørene

Sunny Islam, prosjektleder for fornybar energi i Store Norske Energi, avviser at det var isbjørnfamilien på tur som forsinket elektrikerens hjemreise nylig.

– Det er riktig at det var isbjørn på Isfjord Radio, men de forlot området. Det var på grunn av vær og vind at elektrikeren ikke rakk båten, sier Islam til Byggeindustrien.

Men isbjørn kan påvirke bygge- og anleggsarbeider på Svalbard, ifølge prosjektlederen.

– I fjor var det stopp i arbeidene med utbygging av bakkeanlegget for solceller der ute på grunn av isbjørn. Man var forholdsmessig upåvirket, men man måtte ta hensyn til at det var bjørn der ute. Vi fikk beskjed om at vi måtte lukke alle dørene, forteller han.

– Aggregat-byttet er rutinemessig på grunn av alder

Solceller på Isfjord Radio. Foto: Store Norske
Solceller på Isfjord Radio.

Mons Ole Sellevold, en annen prosjektleder for fornybar energi i Store Norske Energi, opplyser at jobben som er gjort ute på Isfjord Radio de to ukene elektrikeren var der, gikk ut på å bytte ut to gamle diesel-aggregater med to nye.

– Aggregat-byttet er rutinemessig på grunn av alderen til det gamle aggregatet. Isfjord Radio er «off-grid» og har et hybrid energisystem. Systemet er et smart styresystem som kombinerer og optimaliserer ulike produksjonskilder, som dieselaggregat og solcelleanlegg med ulike lagringsteknologier, som batterianlegg og termisk lager, opp mot forbruket, skriver Sellevold i en e-post til Byggeindustrien.

Summen av disse tiltakene, inkludert ENØK-tiltak, estimerer Store Norske at kan gi en besparelse på opp mot 70 prosent, ifølge Sellevold.

– Det tilsvarer en reduksjon fra 180.000 liter diesel per år før 2020, til 55.000 liter år fra nå, informerer Sellevold.

– Skal alltid ta hensyn til at bjørner kan være farlige

– Hvis det er hun jeg tror det er, så er det en lokal, tyngre Vest-Spitsbergensbinne, som sikkert skulle nordover på Isfjorden, sier Jon Aars. Han jobber på avdeling for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø (UiT), og har skrevet 29 vitenskapelige artikler om isbjørn.

Ifølge Aars er det alltid en mulighet for at isbjørn passerer hvor som helst på Svalbard.

– Man må ta samme forholdsregler som ellers i terrenget, forteller han.

– Når man jobber i bygg og anlegg, så må man ofte ha på hørselvern når man jobber. Hva tenker du om det?

– Det er nok ikke så dramatisk som man kan tro, men man skal alltid ta hensyn til at bjørner kan være farlige. Likevel er ikke en binne med unger det verste, siden de som regel holder seg i ro og er ikke aggressive. Det er verre med yngre hann-bjørner, eller eldre sultne bjørner, påpeker Aars.

Isbjørn. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Isbjørn. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Powered by Labrador CMS