Finanskrisen gir oss billigere strøm
Prisen på strøm faller. Årsaken er finanskrisen, som har gjort kull, olje og dermed også strøm billigere.
Strømpris under 50 øre?
Analytikerne så for seg en strømpris på 75 øre i januar. Nå kan den falle under 50 øre per kilowattime, inkludert alle avgifter.
- Vi er allerede nede i en kilowattimepris på 52 øre inkludert moms. Faller prisen på kull og olje videre, kan det bli et ytterligere prisfall også på strøm, sier informasjonssjef Janne Tjomsland i Fjordkraft til NTB.
Foreløpig forventes det en januarpris litt i overkant av 52 øre. Det er fortsatt litt høyere enn fjorårets vinterpris, men ikke så veldig mye høyere.
- I alle fall er det som nå skjer, positivt for forbrukerne, sier Tjomsland. Fjordkraft har 320.000 kunder og er en nasjonal leverandør. Selskapet kjøper inn all strømmen gjennom kraftbørsen Nord Pool, før den selges videre til kundene.
Skeptikerne som antydet en rekordhøy strømpris denne vinteren, ser ut til å få feil. Alle piler peker nemlig bare en vei i øyeblikket - og det er nedover. Spotprisen faller som en stein og prisen til husholdningene følger etter.
- Dette er meget unormalt på denne tiden av året, og vi ser at markedet forventer en videre nedgang helt fram til 2012. Prisfallet er hele 15 øre per kilowattime i fremtidige kraftleveranser i 2012. Det kan ikke skyldes noe annet enn prisfallet på kull, olje og gass, som er et direkte resultat av finanskrisen, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (EBL) til NTB.
På kortere sikt ventes det en nedgang i etterspørselen etter energi på verdensbasis, som normalt skal tilsi lavere pris på strøm til norske husholdninger.
Kina-smitte
- Strømkablene fra Norge til Europa har gitt oss tilnærmet europeiske strømpriser. I store deler av verden produseres strøm av kull. Når kullprisen faller i Kina fordi finanskrisen har dempet energibehovet i landet, får det ringvirkninger til Europa og også betydning for prisen på strøm i Norge, sier administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi til NTB.
Winther sier at reservene i norske vannmagasiner har mindre og mindre å si for prisnivået på strømmen vi bruker. At det er mye vann i magasinene betyr derimot en hel del for produsentene.
- Vi har solgt mengder av vår rene og rimelige vannkraft til Europa, selv i dårlige perioder. Hadde det ikke vært for disse kablene, ville det norske folk hatt en betydelig rimeligere strøm enn de har i dag, sier Winther.
Prisdrivende
For selv om det er prisnedgang i øyeblikket, så faller strømprisen fra et relativt høyt nivå. Strøm er ikke lenger et billig i vinterlandet Norge. Kablene til Europa har vist seg å være prisdrivende.
- Det vi til gjengjeld har fått som en følge av disse kablene, er en litt høyere sikkerhet dersom det skulle komme et tørrår i Norge. Vår strømproduksjon er i høy grad basert på vannkraft. I et tørrår kan vi nå importere kullkraft og kjernekraft fra Europa, sier Winther.
Han underslår heller ikke et annet moment: Kraftprodusentene i Norge tjener gode penger på all eksporten. For hittil har det vært mye eksport og lite import gjennom disse kablene.
Prisen på kull har falt i et halvt år nå, og da finanskrisen slo inn for alvor i mai, økte dette fallet markant. Oljeprisen er redusert til en tredel av sitt høyeste nivå bare i løpet av noen måneder.