Den danske kunstnerkvartetten A Kassen består av Tommy Petersen, Morten Steen Hebsgaard, Christian Bretton-Meyer og Søren Petersen. Verkene deres Wind, Mass og Time er valgt ut til å utsmykke Flytårnet stasjon.
Marthe Kampen og Johannes Hansen skal lage store veggmalerier til Lysaker stasjon.
Kunstner Anders Holens “Aksjonspotensial” er en bronseskuptur av neuronenes reise gjennom hjernen. ull
Kunstner Idun Baltzersen tar utgangspunkt i lokalmiljøet på Vækerø i utforming av kunst til stasjonen.

Seks kunstverk valgt til Fornebubanens stasjoner

I 2024 har 18 kunstnere konkurrert om å få utsmykke Fornebubanens nye stasjoner. Nå er vinnerne kåret.

I 2023 ble det utlyst en åpen prekvalifisering, og over 500 kunstnere fra store deler av Europa meldte seg på. Seks unike kunstverk er valgt til å pryde de nye stasjonene. Prekvalifiseringen og den lukkede konkurransen er nå ferdige, og juryen har kåret seks vinnere:

Sara Eliassen for Skøyen T-banestasjon, Idun Baltzersen for Vækerø T-banestasjon, Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen for Lysaker T-banestasjon, Anders Holen for Fornebuporten T-banestasjon, A-kassen for Flytårnet T-banestasjon, og Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen for Fornebu T-banestasjon.

– Kunsten på Fornebubanen er en viktig brikke i stedsutviklingen og vil være tilgjengelig for alle som tar T-banen eller oppholder seg i nærområdene til stasjonene. T-banen bygges for fremtiden og vi håper at de ferdige kunstverkene vil berike, engasjere og skape refleksjon for alle reisende både i nær og fjern fremtid, sier Ole Jacob Johansen, fylkesråd med ansvar for kultur i Akershus fylkeskommune, i en pressemelding.

I meldingen kommer det frem at juryen har sett etter forslag til kunst som ikke skal kunne forveksles med arkitekturen, men som likevel fungerer godt i et samspill med omgivelsene.

– Stasjonenes særegne arkitektur, stedsidentitet og utvikling rundt hver stasjon har vært viktige hensyn i valg av kunst. Juryen har ønsket at kunstprosjektene både skal kunne oppleves av de reisende inne i stasjonsbygget og av de som bor, arbeider eller oppholder seg i nærområdet, for å styrke kunstens tilstedeværelse i utviklingen langs Fornebubanen og tilgjengeliggjøre kunsten for flere, skriver Fornebubanen.

Kunstutvalget har hatt som mål å få en variasjon i kunstneriske uttrykk langs hele T-banereisen fra Skøyen til Fornebu.

De seks vinnerforslagene spenner fra skulpturer inne og ute, veggmalerier, keramiske arbeider, grafiske teknikker og videoinstallasjon.

Kunstutvalget har for øvrig bestått av Knut Wisthus Johansen, utviklingssjef i Sporveien, Mari Fredriksen Sundet og Per Gunnar Eeg-Tverbakk, begge kunstfaglige rådgivere fra Oslo kommunes kunstsamling og Synnøve Øyen og Line Helen Danielsen, begge kunstfaglige rådgivere fra Seksjon for kulturutvikling i Akershus fylkeskommune. Foruten kunstutvalget, har juryen bestått av arkitekt og prosjektleder for den enkelte stasjon i tillegg til kunstner Lasse Årikstad, som representerer Norske Billedkunstnere (NBK).

Powered by Labrador CMS