Slik skal Slottsplassen bli ny
Nå skal det bli slutt på at grus fra Slottsplassen renner nedover Slottsbakken og ned mot Frederiks gate. Løsningen innebærer blant annet et underlag av rød asfalt og et toppdekke av stabilisert grus med et gjennomsiktig, plantoljebasert bindemiddel.
Arbeidet med å rehabilitere Slottsplassen starter 21. mai og skal være ferdig til grunnlovsjubileet 17. mai 2014.
- Det er helt nødvendig å bedre de driftstekniske forholdene knyttet til plassen. Slik det nå er, tiltettes ledningsnett og sluk, og gatenett og naboeiendommer tilgrises, sier prosjektleder Kjersti Sandvik i Statsbygg.
Faktum er at hele 150 tonn grus må tilføres plassen på nytt hvert år. I sommerhalvåret vaskes 10-12 kubikkmeter bort per måned. I tillegg må driftspersonell børste grusen tilbake til Slottsplassen i snitt hver tredje dag om sommeren.
- Ved å legge et toppdekke av stabilisert grus prøver vi å få til en stor driftsmessig endring men en liten utseendemessig endring, sier Sandvik.
Grus og underliggende masser skal fjernes i 45 cm dybde. Så begynner de å bygge opp igjen.
- Bindemiddelet er gjennomsiktig og planteoljebasert og skal sørge for å stabilisere grusen, slik at man unngår grus på avveie, forteller Sandvik.
Toppdekket legges ved at varmt bindemiddel sprøytes på den underliggende asfalten, og grus strøs over i to omganger, grov først, så fin. Legging krever minimum 12 varme grader og tørr leggeflate. Metoden er blant annet benyttet i Botaniske have i København. Toppdekket vil bli lagt i august-september om været tillater det.
Dreneringen håndteres med at det legges vannrenner langs kanten av Slottsplassen, og at det etableres et underjordisk rørsystem. Toppdekket skal legges på et areal over 18 500 kvadratmeter. Så vel Slottsplassen som Slottsbakken, med fortauer og kjørearealer, skal gis en enhetlig utforming med det samme toppdekket.
- Slottsplassen vil være stengt mens arbeidet pågår, men den vil ventelig være åpen for ferdsel igjen fra november, forteller Kjersti Sandvik.
Arbeidene gjennomføres i regi av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune. Entreprenør er Steen & Lund AS.
Les mer om prosjektet her